Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Μπάχαλο, γιατί χιλιάδες πολίτες πλήρωσαν το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 και καλούνται να το ξαναπληρώσουν! Προσοχη!

Η εκπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος προκάλεσε το απίστευτο αλαλούμ και την ταλαιπωρία για χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται αυτές τις ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών να ξαναπληρώσουν το «χαράτσι» του 2012 για τα ακίνητά τους. Το πρόβλημα ξεκίνησε με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έληγαν μέχρι 21 Ιουνίου 2013, αλλά εξοφλήθηκαν από τους φορολογούμενους μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα εκπρόθεσμα (μετά τις 21-6-2013). Τα ποσά του «χαρατσιού» του 2012, τα οποία περιλαμβάνονταν στους προαναφερθέντες λογαριασμούς, η ΔΕΗ τα αφαίρεσε από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος, που εκδόθηκε μετά τις 21-6-2013, εμφανίστηκε σε όσους είχαν ανεξόφλητο μέχρι 21-6-2013 το ΕΕΤΗΔΕ, μια διακριτή γραμμή με τίτλο «Επιστροφή ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ» και το ανεξόφλητο ποσό πιστωμένο. Η ΔΕΗ προέβη στην ενέργεια αυτή, επειδή από τις 22-6-2013 απέκοψε τα ανεξόφλητα μέχρι 21-6-2013 ποσά ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012 από τους λογαριασμούς ρεύματος και τα «μετέφερε» στο υπουργείο Οικονομικών για να βεβαιωθούν ως ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο!

Από τη στιγμή που η ΔΕΗ αφαίρεσε τα συγκεκριμένα ποσά από τις οφειλές των επόμενων λογαριασμών ρεύματος και τα είχε ήδη μεταφέρει για βεβαίωση και είσπραξη στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εξακολουθούσαν να θεωρούνται ανεξόφλητα και γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομικών τα διεκδικεί πλέον με τα σημειώματα που στέλνει! Διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το φαινόμενο να έχουν σταλεί ειδοποιητήρια για ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012 σε φορολογούμενους που υποστηρίζουν ότι έχουν εξοφλήσει όλες τις δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ. Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο επισημαίνει ακόμα ότι:

«Υπόχρεοι καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ 2012 είναι όσοι έχουν ακίνητα που ηλεκτροδοτούντο την 31/3/2012. Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείτο την ημερομηνία αυτή και βεβαιώθηκε ποσό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΟΥ. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να ενημερωθούν για τον αριθμό παροχής για τον οποίο έχει βεβαιωθεί ΕΕΤΗΔΕ μπορούν να το κάνουν στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/eidop».

Σε άλλη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη επισημαίνεται ότι: «σε περίπτωση που οι κύριοι ή επικαρπωτές ακινήτου, στο οποίο επιβλήθηκε ΕΕΤΗΔΕ ετών 2011 και 2012 είναι περισσότεροι του ενός και το τέλος δεν εξοφλήθηκε στο σύνολό του ή εν μέρει μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά βεβαιώθηκε στο όνομα ενός εξ αυτών, παρέχεται η δυνατότητα σε αυτόν να προσέλθει στον αρμόδιο Προϊστάμενο ΔΟΥ και, προσκομίζοντας αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν ο ΑΦΜ ή τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας, από τα οποία δύναται να προκύψει ο ΑΦΜ, καθώς και τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των άλλων κυρίως ιδιοκτητών ή επικαρπωτών του ακινήτου, να αιτηθεί τον επιμερισμό του βεβαιωμένου τέλους ανάλογα με τα ποσοστά τους, έτσι ώστε να μην υπολείπεται ποσό ΕΕΤΗΔΕ που να μην μπορεί να βεβαιωθεί».



Πηγη: efsyn.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *