Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ένσταση του Συλλόγου Μηχανικών Αλμωπίας στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Αλμωπίας χαιρετίζει την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των φορέων και των πολιτών του τόπου μας σχετικά με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγ. Νικάνδρου και Ιωαννικίου. 


Η εποικοδομητικότητα ενός υγιούς διαλόγου είναι πασιφανής και όπως αποδεικνύεται, ευεργετικότατη για το δήμο μας. 


Η συγκυρία μιας προεκλογικής περιόδου δεν πρέπει επ' ουδενί να αμαυρώσει το διάλογο και επί της ουσίας το θέμα να ριχτεί στις καλένδες. Ως σύλλογος μηχανικών δηλώνουμε ότι δεν επιτρέπουμε σε καμία μικροκομματική πρακτική να υποδαυλίσει την ακεραιότητα της επιστημονικής μας υπόστασης και να συκοφαντήσει την πρόθεση αναβάθμισης του τόπου μας.


Αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε οποιασδήποτε μορφής «πόλεμο» και δηλώνουμε απριόρι διατεθειμένοι να συνταχθούμε υπέρ κάθε έκφανσης κοινωνικής αλληλεγγύης. 


Δεν αποποιούμαστε ευθύνες ως προς τη γενικότερη ανοικοδόμηση της περιοχής μας αλλά δεν αιχμαλωτίζουμε το μέλλον αυτού του τόπου στα δεσμά του παρελθόντος. Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς του νεοσύστατου συλλόγου μας. 


Θα μας βρείτε αρωγούς σε κάθε προσπάθεια βελτιστοποίησης της σημερινής κατάστασης διαθέτοντας αφιλοκερδώς τις επιστημονικές μας γνώσεις προς το συμφέρον όλων μας. 


Είμαστε κομμάτι αυτού του τόπου και δεν διεκδικούμε το φλουρί της βασιλόπιτας.


Προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου, δημοσιεύουμε το κείμενο της ένστασης του συλλόγου μας κατά της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.


Για το σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Αλμωπίας


Η πρόεδρος

Χισκάκη Μελίτα


Ένσταση στην υπ’ αριθμ. 20/27-1-2014 απόφαση δημοτικού συμβουλίου 



Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Αλμωπίας ενίσταται ως προς την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Οικοδομικού Τετραγώνου 112α (Ο.Τ. 112α) για τους εξής λόγους: 

1. Η μετακίνηση της οικοδομικής γραμμής στα όρια του οικοδομικού τετραγώνου 112α δίνει δυνατότητα δόμησης στο σύνολο του σημερινού περιβάλλοντος χώρου του Ιερού ναού Αγ. Νικάνδρου και Ιωαννικίου. Τροποποιεί συνεπώς τον υφιστάμενο αδόμητο χώρο σε οικοπεδική έκταση Α’ τομέα Αριδαίας με τους μέγιστους όρους δόμησης του πολεοδομικού συγκροτήματος Αριδαίας. Σε περίπτωση εξαντλήσεως, επί παραδείγματι, των όρων δόμησης θα επέλθει μεγάλης κλίμακας πολεοδομική και περιβαλλοντική παρέμβαση χωρίς προηγουμένως να έχουν εξεταστεί ή μελετηθεί οι συνολικές επιβαρύνσεις που θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοιου είδους επέμβαση στο κέντρο της Αριδαίας. Το υφιστάμενο πολεοδομικό σχέδιο (ΕΠΑ), το οποίο προέκυψε μετά από μελέτη των παραπάνω παραγόντων, εντάσσει το σύνολο του περιβάλλοντος χώρου του ναού στους ακάλυπτους χώρους του κέντρου της πόλης. Συνεπώς η όποια τροποποίηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τις απαιτούμενες πολεοδομικές μελέτες μέσω των οποίων να προκύπτει το είδος και ο βαθμός απομείωσης των ακάλυπτων χώρων και προτάσεις ή εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης συνυπάρχουσας της μηδενικής λύσης. Η μεμονωμένη αντιμετώπιση του θέματος ως οικοδομικό τετράγωνο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των δομημένων και αδόμητων χώρων της ευρύτερης περιοχής ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους αλλαγής προς το δυσμενέστερο της φυσιογνωμίας του κέντρου της πόλης. Ως εκ τούτου και επειδή το δημοτικό συμβούλιο δεν έλαβε υπόψη του τους ως άνω κινδύνους που απορρέουν από την απόφασή του, ζητούμε την ακύρωση της απόφασης και την εκ νέου εξέταση του αιτήματος. 

2. Η μελέτη σκοπιμότητας η οποία συνοδεύει την αίτηση τροποποίησης του ρυμοτομικού, δεν λαμβάνει υπόψη της την ευρύτερη περιοχή και περιορίζεται στα όρια του ΟΤ 112α. 

3. Η γνωμοδότηση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου αφορά στην νομιμότητα της διαδικασίας και όχι στη σκοπιμότητα τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου. 

4. Για έργα μεγάλης κλίμακας ή σπουδαιότητας απαιτείται ενημέρωση και διαβούλευση μεταξύ των πολιτών. Δηλώνουμε την παντελή άγνοιά μας επί του θέματος μέχρι τη συζήτησή του στο δημοτικό συμβούλιο ως 20ο θέμα και μάλιστα κατά την 12η βραδινή. Ως εκ των παραπάνω και επειδή το δημοτικό συμβούλιο δεν ενημερώθηκε επαρκώς ώστε να αποκτήσει ολοκληρωμένη άποψη επί του θέματος ακούγοντας και τη γνώμη των πολιτών, ζητούμε την ακύρωση της απόφασης και την εκ νέου εξέταση του αιτήματος.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *