Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Το περπάτημα βοηθά τις εγκύους να κόψουν το κάπνισμα

Λίγο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει τις εγκύους να κόψουν το κάπνισμα, ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι σε μελέτες που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μία στις τέσσερις εγκύους κατορθώνουν με την βοήθειά του να απαλλαγούν από το τσιγάρο.

Υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο δύο στις δέκα γυναίκες σε Ευρώπη και ΗΠΑ καπνίζουν στη διάρκεια της κυήσεως – μια αναλογία που εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερη στην Ελλάδα, όπου και ο αριθμός των καπνιστριών είναι σαφώς υψηλότερος απ’ ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η νικοτίνη είναι μία από τις πιο εθιστικές ουσίες. Η χρήση της κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση μωρού με χαμηλό σωματικό βάρος και υψηλότερη βρεφική θνησιμότητα, ενώ αργότερα στη ζωή του παιδιού σχετίζεται με μαθησιακές δυσκολίες και ποικίλα προβλήματα υγείας.

Ένας από τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν στην διακοπή του καπνίσματος είναι η χρήση επιθεμάτων ή άλλων υποκαταστάτων νικοτίνης, αλλά συνήθως δεν συνιστώνται κατά την εγκυμοσύνη. Η άσκηση ενδέχεται να αποτελεί μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για τις εγκύους καπνίστριες, είπαν οι ερευνητές.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση BMC Public Health ο δρ Μάικλ Ούσερ και οι συνεργάτες του, από το Πανεπιστήμιο St. George's, στο Λονδίνο, πραγματοποίησαν δύο μελέτες, με συνολικά 32 γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών, οι οποίες ήσαν στην 12η έως 20η εβδομάδα της κυήσεως και κάπνιζαν καθημερινά.

Στη μία μελέτη, οι γυναίκες περπατούσαν υπό επίβλεψη μία φορά την εβδομάδα επί έξι εβδομάδες, ενώ στην άλλη περπατούσαν αρχικά δύο φορές την εβδομάδα επί έξι εβδομάδες και στη συνέχεια μία φορά την εβδομάδα επί τρεις εβδομάδες.

Εκτός από το περπάτημα, όλες οι έγκυοι υποβάλλονταν και σε ψυχολογική στήριξη για να κόψουν το κάπνισμα.

Οι οκτώ από τις γυναίκες έκοψαν το κάπνισμα πριν γεννήσουν τα μωρά τους – ένα ποσοστό εφάμιλλο με αυτό των ατόμων που κατορθώνουν να κόψουν το κάπνισμα με την βοήθεια των υποκαταστάτων νικοτίνης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η συστηματική άσκηση είναι ιδανική για κάθε έγκυο που καπνίζει για να απαλλαγεί από το τσιγάρο, αφού είναι εμφανώς ασφαλής και τα οφέλη της είναι τεράστια», δήλωσε ο δρ Ούσερ.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν ήδη αρχίσει μεγαλύτερη μελέτη επί του θέματος, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 850 γυναίκες.

Όσον αφορά το γιατί το περπάτημα έχει αντικαπνιστικές ιδιότητες, την απάντηση πιθανώς δίνουν προγενέστερες μελέτες, οι οποίες έδειξαν πως η συστηματική άσκηση έχει την ικανότητα να μειώνει στις εγκύους τη λαχτάρα για ένα τσιγάρο.




ΠΗΓΗ: real.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *