Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το ialmopia στο πλευρό των Almopistas στο Ξενιτίδειο (pics)


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας η προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων ''Lorax'' από την εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα Almopistas.


Μικροί και μεγάλοι έδωσαν το παρών σε μια από τις γνωστές πρωτοβουλίες της ομάδας των Almopistas, που σαν στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει περιβαλλοντικά τους κατοίκους της Αλμωπίας και να δημιουργήσει οικολογική συνείδηση, κυρίως στα παιδιά της περιοχής μας. Ακόμη, στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά, με τους κατόχους των τυχερών λαχνών να παραλαμβάνουν δώρα από τους χορηγούς.

Ο Θεόφιλος, ο Αλέξανδρος, ο Ευτύχης, η Θεοδώρα, η Μαρία, ο Δημήτρης και πολλοί άλλοι ανώνυμοι πολίτες της Αλμωπίας, οπλισμένοι μόνο με την αγάπη προς το περιβάλλον, αλλά και την εύλογη αγωνία για το μέλλον του πλανήτη μας, προσπαθούν σε αυτές τις δύσκολες εποχές να μπολιάσουν όλους εμάς με το ''μικρόβιο'' της οικολογίας και του εθελοντισμού. Η προσπάθειά τους αξίζει την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας, κάτι που φάνηκε και στη χθεσινή εκδήλωση, όπου πολλά μικρά παιδιά της κοινωνίας μας απόλαυσαν μια εύθυμη παιδική ταινία εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Το www.ialmopia.gr είναι στο πλευρό των Almopistas, και θα σας ενημερώνει διαρκώς για κάθε μελλοντική τους δράση.


Διαβάστε παρακάτω το εισαγωγικό κείμενο της εκδήλωσης:


''Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στη 2η κινηματογραφική βραδιά των Almopistas! Δεν έχει σημασία αν είναι η πρώτη σας φορά που έρχεστε σε επαφή με τους Almopistas, σημασία έχει πως κάθε βήμα που κάνουμε μαζί να είναι προς θετική κατεύθυνση..

Σε αυτή την ομάδα μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας και συζητάμε μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αλμωπία και όχι μόνο. Στόχος μας είναι να κάνουμε γνωστά αυτά τα προβλήματα και να στείλουμε το μήνυμα σε εσάς και την υπόλοιπη κοινωνία της Αλμωπίας, πως με τη συνεργασία μπορεί να επέλθει η αλλαγή. Επίσης θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο απέναντι σε προβλήματα όπως η μόλυνση, τα σκουπίδια και να δούμε αν μέσα από ένα κοινό ενδιαφέρον και στόχο, μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές και λύσεις που χρειάζονται και είναι προς το συμφέρον όλων μας.

Απόψε θα προβάλουμε την ταινία κινουμένων σχεδίων LORAX. Είναι μια ιστορία ενός νεαρού αγοριού που ψάχνει το μοναδικό πράγμα με το οποίο θα καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον του κοριτσιού των ονείρων του. Για να το βρει θα πρέπει να ανακαλύψει την ιστορία του Lorax, του γκρινιάρικου αλλά γλυκού πλάσματος που μάχεται για να προστατέψει τον κόσμο του.

Πριν προχωρήσουμε στην ταινία, θα ήθελα να σας πω μερικά πράγματα για τους Almopistas. Οι Almopistas είναι μια ομάδα ευσυνείδητων πολιτών που νοιάζονται για την συντήρηση, αποκατάσταση και ωραιοποίηση της περιοχής μας, της πανέμορφης Αλμωπίας. Είναι επίσης σημαντικό να σας πούμε ποιοι ΔΕΝ είμαστε. Οι Almopistas ΔΕΝ είναι μέρος κανενός πολιτικού κόμματος ή πολιτικής ομάδας. Η ομάδα μας λειτουργεί έτσι ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να βοηθούν την ίδια τους την κοινότητα. Η Margaret Mead, μια διάσημη ανθρωπολόγος παγκοσμίου φήμης είπε κάποτε “Ποτέ μην αμφιβάλετε πως μια μικρή ομάδα ευσυνείδητων, αφοσιωμένων πολιτών μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Στην πραγματικότητα είναι το μόνο πράγμα που κατάφερε να τον αλλάξει ποτέ.” Έτσι θέλουμε και εσείς να γίνετε μέλη της ομάδας μας και να βοηθήσετε στο να διορθώσουμε τα προβλήματα της περιοχής μας.


Η περιοχή μας όπως βλέπετε στις εικόνες είναι ευλογημένη με πολλές μαγευτικές τοποθεσίες, που η κάθε μία έχει τη δικιά της απίστευτη φυσική ομορφιά. Πολλοί από σας πιθανώς θα αναγνωρίσετε κάποια από αυτά τα μέρη και σίγουρα κάποιοι έχετε απολαύσει προσωπικά αυτές τις ομορφιές από κοντά. Τα βουνά που βρίσκουμε στα βόρεια σύνορά μας προσφέρουν μαγικές ευκαιρίες απόδρασης και περιπάτων. Τα δέντρα και η πλούσια βλάστηση προσφέρουν σκιά και στιγμές χαλάρωσης στη φύση. Τα Λουτρά προσφέρουν σε εμάς μια διέξοδο την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά επίσης προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών τον οποίο η Αλμωπία μπορεί να εκμεταλλευτεί οικονομικά και σε συνδυασμό με άλλες παραδοσιακές κτηνοτροφικές και αγροτικές τακτικές. Από τον Αρχάγγελο μέχρι το Λουτράκι και από τους Προμάχους μέχρι την Άψαλο, η περιοχή μας παράγει μερικά από τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά σε όλη τη Νότια Ευρώπη.


Αλλά όλα αυτά απειλούνται από την αλόγιστη δράση μερικών. Η ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών και η μόλυνση έχουν το κόστος τους για την όμορφη περιοχή μας. Ο σεβασμός για τα δημόσια μέρη μας και η κοινή λογική έχουν παραγκωνιστεί και αντικατασταθεί με αδιαφορία και ληθαργεία. Από τότε που ξεκίνησαν οι Almopistas έχουν μαζέψει εκατοντάδες σακούλες σκουπιδιών από διάφορες γνωστές και πολυσύχναστες περιοχές της Αριδαίας και των χωριών. Το πιο κοινό είδος σκουπιδιών που συναντάμε είναι πακέτα τσιγάρων, πλαστικά ποτήρια καφέ και πλαστικά μπουκάλια νερού. Όλα είναι αντικείμενα που θα μπορούσαν με μεγάλη ευκολία να πεταχτούν σε ένα κάδο μερικά μέτρα πιο κάτω ή ακόμα και να ανακυκλωθούν. Κατόπιν όλα αυτά τα αντικείμενα αγνοούνται από όλους μας καθώς περνάμε από δίπλα τους καθημερινά. Δημόσιες πλατείες και πάρκα, πεζοδρόμια, ακόμα και τα σχολεία που στέλνετε τα παιδιά σας για να μορφωθούν, πέφτουν θύματα αυτής της μόλυνσης.


Δε χρειάζεται να γκρινιάζουμε μόνο όταν το πρόβλημα φτάσει στην πόρτα του σπιτιού μας. Αν θέλετε να βοηθήσετε τα πράγματα είναι απλούστερα από ότι νομίζετε. Πρώτον, πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας μέχρι να σας γίνει συνήθειο ώστε να πετάτε τα σκουπίδια όπως πρέπει. Υπάρχουν πολλοί κάδοι σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Δεύτερον, προσπαθήστε να ανακυκλώνετε όποτε έχετε τη δυνατότητα. Μπλε κάδοι υπάρχουν και στην Αριδαία και στα περιβάλλοντα χωριά. Χρησιμοποιώντας τους βοηθάτε να μειωθούν τα απόβλητα, γλιτώνει χώρο στους κανονικούς κάδους και μειώνει τις ποσότητες πλαστικού, γυαλιού και χαρτιού που πρέπει να παραχθεί από πρώτες ύλες.

Ο τρίτος τρόπος είναι να συμμετέχετε και να υποστηρίξετε τους Almopistas, ή ακόμα και να δημιουργήσετε μια ομάδα σαν τη δικιά μας στην περιοχή σας. Η συμμετοχή στους Almopistas είναι καθόλα εθελοντική. Οι δράσεις μας περιορίζονται στη μία ή δυο φορές το μήνα, ανάλογα τις αποφάσεις που έχουν παρθεί από την ομάδα. Προσπαθήστε να βοηθήσετε την κοινότητά σας και με αυτό τον τρόπο θα δώσετε και ένα θετικό παράδειγμα στους γύρω σας. Ο Πλάτωνας είπε πως “Οι καλές πράξεις δίνουν δύναμη σε εμάς και εμπνέουν καλές πράξεις στους άλλους”. Προσφέροντας ένα μικρό κομμάτι του ελεύθερου χρόνου σας, μπορείτε να βοηθήσετε την κοινότητά σας και σίγουρα θα σας δώσει και ένα ισχυρό αίσθημα αυτοεκτίμησης. Κάνοντας ενέργειες μαζί με άλλους θα χτίσει γέφυρες κατανόησης και αλληλοσεβασμού, ειδικά στη μικρή κοινωνία που ζούμε, δουλεύουμε και παίζουμε μαζί. Μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Όλοι ξέρουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας. Είναι φυσικό να νιώθουμε αβοήθητοι μπροστά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αλλά αν νιώθετε πως θέλετε να είστε η λύση και όχι το πρόβλημα, αν θέλετε να έχετε μια θετική επίδραση στην περιοχή σας, αν νιώθετε πως κουραστήκατε από τα λόγια και θέλετε πράξεις, τότε παρακαλούμε συμμετέχετε στην επόμενη δράση μας. Συμμετέχετε στο να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να οδηγήσουμε την κοινωνία μας σε μια θετική κατεύθυνση. Βρείτε μας στο Facebook ως almopistas aridaia και στειλτε μας τις προτασεις σας στο almopistas@gmail.com.

Ευχαριστουμε τους χορηγους μας για τη στηριξη και το Δήμο για τη δωρεάν παραχώρηση του Ξενιτίδειου.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Ελπίζουμε να ευχαριστηθείτε την ταινία.''.


Δείτε τις εικόνες του ialmopia:








































ialmopia.gr

2 comments:

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *