Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Ο "Φαραώ του ΠΑΟΚ" Χoσάμ Χασάν στη «Μηχανή του χρόνου»

Ο Χoσάμ Χασάν στη «Μηχανή του χρόνου»Έγραψε ιστορία στην Αίγυπτο και έγινε ήρωας στην Ιορδανία! Η «Μηχανή του χρόνου» ακολουθεί τα βήματα του Χοσάμ Χασάν. 

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους! 


Η αρχή

Το 1985, ο Χοσάμ Χασάν πήγε στην Αλ Αχλί του Καΐρου, από όπου ξεκίνησε την καριέρα και τη... λάμψη του. Και λίγο αργότερα το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Κλήθηκε στην Εθνική Αιγύπτου και παρότι έπαιξε μόλις λίγα λεπτά, ήταν ενθουσιασμένος που πέρασε αλλαγή στη θέση του ειδώλου του, Μαχμούντ Ελ Κατέεμπ, ο οποίος αποτελεί τον μοναδικό Αιγύπτιου που έχει αναδειχθεί καλύτερος Αφρικανός παίκτης από το France Football. Στην Αλ Αχλί έμεινε μέχρι το 1990, σημειώνοντας 31 γκολ σε 78 εμφανίσεις. Ήταν ένας δυναμικός επιθετικός, με καλό σουτ, που έμελλε να γράψει τα δικά του ρεκόρ στην Εθνική! Πριν φύγει, κατέκτησε τέσσερα εγχώρια πρωταθλήματα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ Αφρικής, στη μόλις δεύτερη σεζόν του στο σύλλογο.


Το γκολ που τον σημάδεψε και το Μουντιάλ

Το 1988, γνώρισε τον άνθρωπο που στη συνέχεια αποτέλεσε τον εμπνευστή του. Ο Μαχμούντ Ελ Γκοχάρι ανέλαβε την Εθνική Αιγύπτου και δύο χρόνια αργότερα την οδήγησε στο Μουντιάλ. «Ο Ελ Γκοχάρι είναι για μένα σαν πατέρας. Είναι το σπουδαιότερο άτομο που έχω συναντήσει ποτέ και πρέπει να πω ότι πρέπει να του απονείμουμε τα εύσημα για τις περισσότερες επιτυχίες του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου», είχε δηλώσει στην επίσημη ιστοσελίδα της FIFA. Ο Χασάν ήταν εκείνος που σκόραρε το αποφασιστικό γκολ στη νίκη της Αιγύπτου επί της Αλγερίας, με την οποία οι «Φαραώ» σφράγισαν την πρόκριση στο Μουντιάλ του 1990. Εκείνη η μέρα, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως την καλύτερη της καριέρας του, τον καθιέρωσε στη συνείδηση των συμπατριωτών του! Η χώρα του, μάλιστα, αποδείχθηκε σκληρό καρύδι, φέρνοντας δύο ισοπαλίες με Ολλανδία και Ιρλανδία και χάνοντας μόνο από την Αγγλία, σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο.

Το πέρασμα από τον ΠΑΟΚ

Αμέσως μετά το Μουντιάλ, ήρθε η ώρα του ΠΑΟΚ. Μαζί με τον δίδυμο αδερφό του, ο οποίος τον ακολουθεί σχεδόν σε κάθε του βήμα, πήρε το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη! Τα αδέρφια Χοσάμ πήγαν στον ΠΑΟΚ του Ρομπ Γιάκομπς και έπαιξαν και υπό τις οδηγίες του Χρήστου Τερζανίδη, με τον Χασάν να έχει 19 συμμετοχές και 5 γκολ. Ο δικέφαλος, τότε, είχε τερματίσει στην τέταρτη θέση. Μετά τον ΠΑΟΚ, στον οποίο έπαιξαν για μία σεζόν, πήγαν στην Ελβετία και την Ξαμάξ, αλλά δεν κατάφεραν να καθιερωθούν.

«Έπρεπε να συνεχίσω την ευρωπαϊκή μου καριέρα. Θα μου έδινε περισσότερη διεθνή φήμη. Θα ήθελα πολύ να παίξω στην Ιταλία, αλλά αποφάσισα να γυρίσω στη χώρα μου και να 
βοηθήσω την πρώην ομάδα μου να ξαναβρεί τη χαμένη της αίγλη», τονίζει ο Χασάν. Και τα κατάφερε, βοηθώντας την Αλ Αχλί να επιστρέψει στις καλές μέρες. Έπαιξε στον αιγυπτιακό σύλλογο για επτά χρόνια, σημειώνοντας 78 γκολ και παίρνοντας επτά πρωταθλήματα! 

Η «αιώνια» αντίπαλος και τα ρεκόρ της Εθνικής

Το 1998, ξανά με προπονητή τον Ελ Γκοχαρί, οδήγησε την Αίγυπτο στην κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής . Ωστόσο, λίγο αργότερα, η Αλ Αχλί τον πρόδωσε, λύνοντας το συμβόλαιο του ίδιου και του αδερφού του για λόγους πειθαρχίας. Σε ηλικία 35 ετών πλέον, αποφάσισε, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αλ Αϊν, να πάρει μεταγραφή στη μεγαλύτερη αντίπαλο της Αλ Αχλί, την Ζάμαλεκ, την οποία οδήγησε σε αρκετούς εγχώριους τίτλους αλλά και στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ της Αφρικής! Έμεινε για τέσσερα χρόνια στους «λευκούς ιππότες», συνεχίζοντας τη... συλλογή τίτλων!

Στα 40 του, ήταν μέλος των «Φαραώ» που κατέκτησαν εκ νέου το Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2006, παρότι στη διοργάνωση του 1998 είχε μείνει εκτός λόγω... ηλικίας! Από το 2004 μέχρι το 2006 έπαιξε στην Αλ Μασρί. Εκανε ένα πέρασμα από την Τερσάνα και έκλεισε την καριέρα του το 2007 στην Αλ Ιτιχάντ Αλεξάνδρι, σε ηλικία σχεδόν 42 ετών! Είναι πρώτος σκόρερ των «Φαραώ» με 68 τέρματα και ρέκορντμαν συμμετοχών, με 176 εμφανίσεις.


Απευθείας προπονητής

Αμέσως μετά το κρέμασμα των παπουτσιών του, ξεκίνησε την καριέρα του στην προπονητική. Το 2008, ανέλαβε την Αλ Μασρί και κατάφερε να τη σώσει από τον υποβιβασμό, όντας γενικός διευθυντής και προπονητής αν και... τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού τρεις φορές μέσα στη σεζόν! Στη συνέχεια, έκατσε στον πάγκο της Τέλεκομ Ίτζιπτ και μετά την απόλυση του Γάλλου Ανρί Μισέλ από τη Ζάμαλεκ, ανέλαβε μία ακόμα πρώην ομάδα του!

Σε 12 παιχνίδια, έφερε το σύλλογο από την 14η θέση στη δεύτερη, χάνοντας μόλις ένα ματς! Το Φεβρουάριο του 2011, με τη χώρα σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, ο Χασάν οδήγησε τη Ζάμαλεκ στον πρώτο της τίτλο έπειτα από 7 χρόνια, έχοντας στο πλάι του, ως τεχνικό διευθυντή τον αδερφό του και playmaker έναν επίσης πρώην «ασπρόμαυρο», τον Σικαμπάλα!

Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο της Ζάμαλεκ. Η απόφαση της διοίκησης προκάλεσε σοκ, αφού λίγο πριν είχε δηλώσει ότι πρόθεσή της ήταν να το ανανεώσει το συμβόλαιο. «Έχω δεχτεί αρκετές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ισμαΐλι, αλλά θέλω να κάνω ένα μικρό διάλειμμα πριν πάρω την απόφασή μου». Η Ζάμαλεκ ήταν στην πρώτη θέση στο δεύτερο πρωτάθλημα της Αιγύπτου μετά την επανάσταση, αλλά τελικά τερμάτισε δεύτερη, με την Αχλί να την ξεπερνά.


Μαζί με τον Μέγκαχεντ! 

Τελικά, έκατσε στον πάγκο της Ισμαΐλι, πέρασε από την Αλ Μασρί και από την Ελ Μακασά. Τον Μάρτιο του 2013, συνάντησε στην τελευταία τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, τον Αμίρ Αζμί Μέγκαχεντ, τον οποίο είχε ποδοσφαιριστή! Ήταν η περίοδος που ο Αιγύπτιος αμυντικός είχε ακουστεί και για την ΑΕΚ. Ο Χασάν όμως δεν μακροημέρευσε στον πάγκο της ομάδας του Φαγιούμ, αφού αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόκληση της Εθνικής Ιορδανίας!


Το όνειρο του Μουντιάλ

Ο Ιρακινός προπονητής Αντνάν Χαμάντ αποχώρησε αιφνιδιαστικά από τον πάγκο της Ιορδανίας μετά τη νίκη επί του Ομάν το καλοκαίρι του 2013, αφήνοντας μεγάλο βάρος στον Αιγύπτιο πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, ανταποκρίθηκε μια χαρά! «Όταν υπέγραφα, ήξερα πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα. Είμαι αισιόδοξος ότι η ομάδα μας θα είναι ανταγωνιστική και θα καταφέρει να προκριθεί. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τα καταφέρουμε». Τα λόγια του αποδείχθηκαν προφητικά! Η Ιορδανία έκανε μια καταπληκτική πορεία στα προκριματικά, νικώντας ομάδες όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνίς και φτάνοντας για πρώτη φορά τόσο κοντά στο όνειρο της συμμετοχής σε τελική φάση Μουντιάλ.

Toν Σεπτέμβριο του 2013, οι Ιορδανοί τον υποδέχθηκαν σαν ήρωα, μετά την πρόκριση επί του Ουζμπεκιστάν στα πέναλτι και την πρόκριση στα μπαράζ με την Ουρουγουάη. Η ομάδα του επικράτησε 9-8 στο θρίλερ των πέναλτι και κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πέμπτη ομάδα στο γκρουπ της Νότιας Αμερικής, δηλαδή τη Σελέστε. Προφανώς, με την παρέα του Καβάνι και του Σουάρες, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Οι παίκτες του Χασάν έχασαν με 5-0 στην έδρα τους και στη συνέχεια, με το εισιτήριο να έχει κριθεί, έφεραν 0-0 στην Ουρουγουάη. Ακόμα κι έτσι όμως, το έργο του πρώην άσου του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Το καλοκαίρι του 2010, η FIFA δημοσίευσε ένα εκτενές αφιέρωμα για τον Χασάν, με τον ίδιο να εξηγεί το όνειρό του: «Ελπίζω κάποια ημέρα να αναλάβω την Αίγυπτο. Πιστεύω ότι αυτή δεν είναι μακριά». Όντας επιτυχημένος με την Ιορδανία, o 47χρονος πλέον τεχνικός περιμένει την ευκαιρία του για τους «Φαραώ»...

Γράφει ο Θάνος Σαρρής




πηγή:gazzetta.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *