Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Άρχισαν να αγοράζουν ξανά ρούχα οι Έλληνες

Ένας από τους πρώτους κλάδους που χτυπήθηκαν από την ύφεση ήταν αυτός της ένδυσης. Σε επίπεδο λιανικής η πτώση από το 2009 ξεπερνάει το 50% με θύματα της κρίσης πέρα από τα χιλιάδες καταστήματα γειτονιάς ήταν και μεγάλες αλυσίδες όπως η Glou, η Sprider και Fokas. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος το 2013 φάνηκαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης καθώς σαφή βελτίωση παρουσίασαν όλοι οι δείκτες του κλάδου ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος η έντονα πτωτική πορεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα περιορίστηκε σημαντικά στους περισσότερους δείκτες και ορισμένοι έγιναν θετικοί για πρώτη φορά από το 2008. Η βελτίωση ήταν μεγαλύτερη στην ένδυση απ' ότι στην κλωστοϋφαντουργία.


Ειδικότερα:

Η παραγωγή συνέχισε την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών και έκλεισε με -4,1% στην ένδυση (-7% το 2012) και -14,8% στην κλωστοϋφαντουργία (-19,8% το 2012).

Ο κύκλος εργασιών σημείωσε στην ένδυση αύξηση κατά 1% (-19,8% το 2012) ενώ στην κλωστοϋφαντουργία σημείωσε κάμψη -4,9% (-21,7% το 2012).

Για την ένδυση ήταν η πρώτη θετική χρονιά μετά το 2008. Σ' αυτό συνέβαλε η αύξηση των εξαγωγών κατά 1,1% (-10% το 2012) και κυρίως των εξαγωγών πλεκτών ενδυμάτων +3,7% (-9,4% το 2012).

Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά σημείωσαν σημαντική αύξηση την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου γεγονός που οδήγησε έστω και οριακά σε μικρή αύξηση κατά 0,7% στο σύνολο του έτους.

Επίσης, οι νέες παραγγελίες στην εγχώρια αγορά κατέγραψαν αύξηση κατά 3,2% (-18,5% το 2012) γεγονός που επιβεβαιώνει την σταδιακή ομαλοποίηση της πορείας της εγχώριας αγοράς μετά το καλοκαίρι του 2013.

Όσον αφορά τις εισαγωγές ενδυμάτων συνέχισαν την πτωτική πορεία κατά 2% με σημαντική όμως επιβράδυνση έναντι των προηγούμενων ετών.

Τέλος, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων στην εγχώρια αγορά σημείωσαν για το σύνολο του έτους μικρή πτώση κατά -2,9% (-19,7% το 2012).

Από την ανάλυση της πορείας της ένδυσης μέσα στο 2013 συμπεραίνονται τα παρακάτω:

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά ξεκίνησε με σημαντική πτώση στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ακολούθησε μια περίοδος σταθεροποίησης έως το τέλος καλοκαιριού, στη συνέχεια παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου και έκλεισε τον Δεκέμβριο με μικρή πτώση. Συνολικά η αγορά μετά το καλοκαίρι εμφάνισε σημάδια σταθεροποίησης με ανοδική προοπτική.

Όσον αφορά τις εξαγωγές η κατάσταση ήταν αντίστροφη. Ξεκίνησε με σημαντική άνοδο το πρώτο εξάμηνο και ακολούθησε πτωτικά μετά τον Ιούνιο. Συνολικά η χρονιά έκλεισε θετικά για πρώτη φορά μετά το 2006. Αυτό οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές πλεκτών ενδυμάτων.




ΠΗΓΗ: news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *