Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την αποφυγή μιας ένοπλης σύρραξης στην Κριμαία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα μετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, όπου θα βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Ο δύο τους θα έχουν "γεύμα εργασίας" στα γραφεία της ρωσικής αποστολής, όπως δήλωσε η Κορίν Μομαλ-Βανιάν, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τηλεφώνησε το Σάββατο στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και του ζήτησε "επειγόντως να αρχίσει έναν απευθείας διάλογο με τις αρχές του Κιέβου".

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες της Βρετανίας,Ντέιβιντ Κάμερον, της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και της Πολωνίας,Μπράνισλαβ Κομορόφσκι εξέφρασαν την Κυριακή τη «σοβαρή ανησυχία» τους για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία χαρακτηρίζουν παραβίαση του διεθνούς δικαίου που αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

«Οι ηγέτες τόνισαν ότι ο διάλογος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, με διεθνή διευκόλυνση ανάλογα με την περίπτωση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι κ.κ. Ομπάμα, Κάμερον, Μέρκελ και Κομορόφσκι δεσμεύτηκαν κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών επαφών τους να συνεργαστούν σε ένα πολυμερές ή διμερές πακέτο οικονομικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία ώστε να βοηθηθεί η χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε με τον κάθε ηγέτη σε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες διευκρίνισε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν και η καγκελάριος Μέρκελ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμήρ Πούτιν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ρωσία και η Γερμανία θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις σε διμερές και πολυμερές επίπεδο για να επιδιώξουν την «εξομάλυνση» της κατάστασης.

Ο Πούτιν αποδέχθηκε την πρόταση της Μέρκελ να δημιουργηθεί μια «αποστολή εξακρίβωσης των γεγονότων», παρόμοια με μια ομάδα επαφής, πιθανόν υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προκειμένου να αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος.

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η ουκρανική κρίση συνιστά τη σοβαρότερη απειλή μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.


G-7: Απειλούν τη Μόσχα με αποκλεισμό

Η ομάδα των G-7 των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου καταδίκασε εξάλλου την Κυριακή την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και ακύρωσε επί του παρόντος τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8, όπου μετέχει και η Ρωσία. Η συγκεκριμένη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο.

«Οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώνονται και καταδικάζουν τη σαφή παραβίαση από τη Ρωσική Ομοσπονδία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της ομάδας των G-7.

«Έχουμε αποφασίσει προς το παρόν να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την προετοιμασία για την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της G-8 στο Σότσι τον Ιούνιο» συμπληρώνει η ανακοίνωση της ομάδας των επτά πιο ισχυρών βιομηχανικά κρατών του κόσμου.

Όπως διευκρινίζεται η απόφαση για το πάγωμα των προετοιμασιών της συνόδου στο Σότσι θα παραμείνει σε ισχύ «έως ότου το περιβάλλον γίνει και πάλι θετικό σε σημαντικές συζητήσεις της ομάδας των G-8».

Μόσχα: Δεν θέλουμε να κάνουμε πόλεμο με την Ουκρανία

Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία και το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν για μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία έχει στόχο πρωτίστως να δείχνει τη σοβαρότητα των προθέσεων του Κρεμλίνου, δήλωσε, από την πλευρά του, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν.

"Η Ρωσία δεν θέλει τον πόλεμο με την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος ότι ουδείς στη Ρωσία θέλει τον πόλεμο. Είμαστε κατά της χρήσης μιας τέτοιου είδους ορολογίας όταν συζητούμε για τις σχέσεις με την Ουκρανία που είναι πολύ κοντά μας", είπε ο Καρασίν το βράδυ της Κυριακής, σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rossia 1.

Παράλληλα, επέκρινε τις χώρες της Δύσης που απείλησαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από τη G8.

"Θα υποστηρίζουμε όλες τις δυνάμεις του τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, πολλώ δε μάλλον όταν από τις σχέσεις αυτές εξαρτάται η σταθερότητα στην Ευρώπη. Οι πολιτικοί της Δύσης πρέπει να το κατανοήσουν αυτό", τόνισε ο Καρασίν.

Όσον αφορά την απόφαση του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν στην Ουκρανία "πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή θα επαναφέρει τη λογική σε πολλά πρόσωπα και θα δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας", υπογράμμισε.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής, επίσης απέρριψε την εκδοχή του πολέμου. "Δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος μεταξύ μας. Είμαστε αδελφοί λαοί", τόνισε στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή.




ΠΗΓΗ: ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *