Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Αναζητεί επειγόντως λύση ο εκκαθαριστής της ΕΒΖ

«Κληρώνει» στις αμέσως επόμενες ημέρες για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ και όλα τα ενδεχόμενα εξακολουθούν και παραμένουν ανοικτά, όσον αφορά στην έκβαση του διεθνούς διαγωνισμού, που έχει στον αέρα η υπό εκκαθάριση ATE για την πώληση του 82,33% της ζαχαροβιομηχανίας.


Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί γύρω από την τύχη της εισηγμένης επιχείρησης, όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στο τέρμα της διαδικασίας, εμφανίζει δύο, συν μία, βεβαιότητες και μια μεγάλη αβεβαιότητα. Η πρώτη βεβαιότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο εκκαθαριστής επείγεται, πλέον, να κλείσει αυτή την υπόθεση, που αισίως θα συμπληρώσει τον επόμενο μήνα τρία χρόνια, έχοντας παρουσιάσει παρατάσεις, πισωγυρίσματα κι επαναπροκηρύξεις διαγωνισμών, όχι όμως και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το θέμα της αναποτελεσματικότητας ωστόσο, θα τελειώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Διότι από ό,τι φαίνεται ο κύκλος των διαπραγματεύσεων του ειδικού εκκαθαριστή όσο και της Τράπεζας Πειραιώς, που έχει το δάνειο των περίπου 135 εκατ. ευρώ, της ΕΒΖ, με τους δύο προτιμητέους δυνάμει στρατηγικούς επενδυτές, το fund York Capital και τη σερβική Sunoco, του αμφιλεγόμενου Σέρβου επιχειρηματία Μ. Kostic, έχουν ολοκληρωθεί και είναι πια θέμα ολίγων ημερών για να ληφθεί η μεγάλη απόφαση. Θετική ή αρνητική.

Η δεύτερη βεβαιότητα είναι ότι ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης της ΕΒΖ, η εταιρεία Deloitte έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας –και αυτό συνηγορεί και στην εκτίμηση ότι έκλεισε ο κύκλος των συζητήσεων- θα έχει καταθέσει στον ειδικό εκκαθαριστή την πρότασή της για το τι μέλει γενέσθαι με το διαγωνισμό. Αν δηλαδή κρίνει ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτή ή όχι, με την κατάλληλη αιτιολόγηση, κάποια από τις δύο δεσμευτικές οικονομικές προτάσεις που κατατέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η τρίτη, μάλλον, βεβαιότητα, σχετίζεται με την εγκατάλειψη του σεναρίου που διακινήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να «σπάσει» η εταιρεία σε κομμάτια και να πωληθεί η δραστηριότητα στη Σερβία, όπου η ΕΒΖ διατηρεί δύο θυγατρικές, ο οποίες, μάλιστα, είναι αυτές που την κράτησαν όρθια τα τελευταία χρόνια εισφέροντας μεγάλα κέρδη. Κάτι τέτοιο από ό,τι φαίνεται δεν ισχύει.

Κι εδώ τελειώνουν οι βεβαιότητες στο παζλ της ιδιωτικοποίηση του 82,33% της ΕΒΖ ΑΕ, και παίρνει θέση η μεγάλη αβεβαιότητα, σε σχέση με το τι θα αποφασίσει τελικά ο ειδικός εκκαθαριστής, με την… καυτή πατάτα που έχει στα χέρια του. Και αυτό γιατί ακόμη και αν υποτεθεί πως έχει βρεθεί λύση στο θέμα του δανείου -όπου εδώ πρέπει να θυμηθεί κανείς πως η Πειραιώς έχει δηλώσει επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν πως δέχεται μεν να συζητήσει την επιμήκυνση του δανείου των 135 εκατ. ευρώ και τυχόν άλλες προτάσεις διευκόλυνσης του επενδυτή, όχι όμως κούρεμα- και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι η διαδικασία θα τελεσφορήσει.

Καθοριστικός παράγοντας αναμένεται να αποβεί το τίμημα, χωρίς να παραγνωρίζεται και η σημασία άλλων παραμέτρων όπως η διατήρηση των θέσεων εργασίας, των εργοστασίων, η ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας κλπ. Διότι εάν είναι χαμηλότερη η προσφορά από εκείνη που έκανε το καλοκαίρι η Cristal Union, πώς θα δικαιολογηθεί μια τέτοια απόφαση, χωρίς να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις;

Με δυναμική η τευτλοκαλλιέργεια

Με σημαντική αύξηση που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει και το 50% σε σχέση με τις επιδόσεις της περσινής χρονιάς, εξελίσσεται φέτος η καλλιεργητική περίοδος για τα τεύτλα. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της σεζόν, ήδη έχουν σπαρθεί σχεδόν 40.000 στρέμματα κι αν δεν αλλάξει κάτι στη δυναμική που καταγράφεται αυτές τις μέρες και βοηθήσει και ο καιρός, ο στόχος των 90 - 100.000 στρεμμάτων φαντάζει εφικτός.

Όπως πληροφορούμαστε, στο Πλατύ μέχρι στιγμής έχουν σπαρθεί 11.500 στρέμματα (από περίπου 8.000 στρέμματα την αντίστοιχη περίοδο πέρσι), στη Λάρισα 10.000 στρέμματα (από 1.000 πέρσι), στις Σέρρες περίπου 10.000 στρέμματα (όταν συνολικά πέρσι ήταν 6.500 στρέμματα) και στην Ορεστιάδα πάνω από 7.000 στρέμματα (με πολύ λιγότερα πέρσι). Και είμαστε μόλις στην αρχή της περιόδου, καθώς στις περισσότερες περιοχές η σπορά γίνεται έως το τέλος Μαρτίου και αν είναι όψιμη πιάνει και τον Απρίλιο.

Τη δυναμική της καλλιέργειας υποδηλώνουν τόσο οι αιτήσεις που έχουν συμπληρωθεί, όσο και οι σπόροι που έχουν αγοράσει οι παραγωγοί, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως στο Πλατύ και τη Λάρισα, οι φυτείες φέτος θα ξεπεράσουν τα 50.000 στρέμματα, ενώ άλλα περίπου 9.000 στρέμματα αναμένεται να φυτευτούν στη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, στις Σέρρες υπολογίζεται πως θα υπερβούν τα 20.000 στρέμματα και περί τα 25.000 στρέμματα, θα είναι η συνδρομή της Ορεστιάδας.

Στα θετικά για την καλλιέργεια είναι ότι ανταγωνιστικές προτάσεις, όπως το καλαμπόκι, την περίοδο αυτή έχουν χαμηλή τιμή και αυτό προβληματίζει τους παραγωγούς, που κλείνουν προς το τεύτλο.
 
 
πηγη:agronews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *