Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Εξομοίωση του ποσοστού απόδοσης αναπηρίας σε ΙΚΑ ζητά ο Ιορδάνης Τζαμτζής

Την εξομοίωση του ποσοστού απόδοσης αναπηρίας σε ΙΚΑ και ΟΓΑ ζητά ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση Ιωάννη.

Ο κ. Τζαμτζής με την ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό τονίζει ότι πρέπει και ο ασφαλισμένος του ΟΓΑ να λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας με ποσοστό 51% και άνω όπως συμβαίνει στο ΙΚΑ και όχι όπως ισχύει σήμερα με 67% και άνω, αναφέροντας τα εξής:

«Ο ΟΓΑ χορηγεί σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο με την βασική προϋπόθεση να «έχει κριθεί ανάπηρος σε ποσοστό 67% λόγω παθήσεως ή βλάβης ή εξασθένηση σωματικής ή πνευματικής μεταγενέστερης της υπαγωγής στην ασφάλιση».

Η ρύθμιση αυτή, να χορηγείται σύνταξη αναπηρίας σε αγρότη με ποσοστό από 67% και άνω, αγνοεί παντελώς ότι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι , οι αλιείς, δουλεύουν σε βαριά και ανθυγιεινή εργασία (αντίξοες καιρικές συνθήκες, βαριά εργασία, χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων) και ασθενείς με προβλήματα ορθοπεδικά, προβλήματα καρδιάς μετά από εγχειρήσεις ή άλλες επεμβάσεις, προβλήματα με καρκίνο και διάφορα άλλα, δεν μπορούν να εργαστούν και ειδικά σε αγροτικές, κτηνοτροφικές ή άλλες χειρωνακτικές εργασίες.

Ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας παρουσιάζεται ανάλγητος για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς και σε περιπτώσεις όπως αναφέρθηκαν παραπάνω δίνει ποσοστό 50% ή 60% θεωρώντας ότι μπορούν να εργαστούν σε χειρωνακτική εργασία.

Κύριε Υπουργέ,

• Επειδή οι αγρότες μας δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και η εργασία τους είναι και πρέπει να χαρακτηριστεί βαριά και ανθυγιεινή (βαριά εργασία, χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων),

• Επειδή ο ΟΓΑ είναι από το 2013 Κύριος Φορέας Ασφάλισης των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων και πληρώνουν κανονικά στο Ταμείο τους τις ασφαλιστικές τους εισφορές, όπως συμβαίνει στο ταμείο του ΙΚΑ,

Πρέπει το ποσοστό αναπηρίας για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας να αναθεωρηθεί και να δικαιούται ο αγρότης σύνταξη αναπηρίας από τον ΟΓΑ με ποσοστό από 51% και άνω, όπως ισχύει στο φορέα του ΙΚΑ.

Το χρηματικό ποσό σύνταξης που θα λαμβάνει ο συνταξιούχος αναπηρίας του ΟΓΑ με 51% και άνω να είναι με κλίμακα, όπως συμβαίνει στο ΙΚΑ.


Κατόπιν όλων των παραπάνω….

Ερωτείστε κ. Υπουργέ

1. Τι προτίθεστε να πράξετε για την εξομοίωση των ποσοστών αναπηρίας των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και του ΙΚΑ;

2. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε το χρηματικό ποσό που θα λαμβάνει ο συνταξιούχος αναπηρίας του ΟΓΑ με 51% και άνω να είναι με κλίμακα όπως ισχύει στο ΙΚΑ;

3. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε η αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική εργασία να χαρακτηριστεί βαριά και ανθυγιεινή εργασία;»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *