Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμωπίας για το Δασαρχείο Αριδαίας

Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι φήμες για πιθανή κατάργηση από πλευράς κυβέρνησης του Δασαρχείου Αριδαίας ή συγχώνευσης του με την Δ/νση Δασών Πέλλας, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και παρεμβάσεις από φορείς και πολίτες, προς τους πολιτικούς της Αλμωπίας, της Πέλλας αλλά και της Μακεδονίας ευρύτερα.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αλμωπίας απαρτίζεται από 1.200 μέλη, με την παρούσα επιστολή στα πλαίσια της παραπάνω φημολογίας καθιστά σαφή και κατηγορηματική την αντίθεση του σε οποιαδήποτε απόπειρα συγχώνευσης ή έστω αποδυνάμωσης του Δασαρχείου Αριδαίας.

Αν και το θεωρούμε περιττό, θα αναφέρουμε παρακάτω ενδεικτικά μερικούς από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους αντιτιθέμεθα στην παραπάνω προοπτική:

1) Η αστικοποίηση των Υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα με τη διαχείριση και τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος έχει αποδεδειγμένα οδηγήσει στην υποβάθμισή του. Ενώ σαν χώρα έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εκτάσεων που χαρακτηρίζονται ως προστατευόμενες, στην πράξη με την κατάργηση των Δασαρχείων και την «αστικοποίηση» της Δασικής Υπηρεσίας σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του προσωπικού και τη μείωση των σχετικών κονδυλίων, οι προστατευόμενες περιοχές δεν προστατεύονται επαρκώς και το μόνο, λανθασμένο κατά τη γνώμη μας μέτρο που εφαρμόζεται είναι οι εκτεταμένες και αναίτιες απαγορεύσεις θήρας.

2) Το Δασαρχείο Αριδαίας είναι το δεύτερο πιο παραγωγικό Δασαρχείο της χώρας. Τα ο γεγονός αυτό από μόνο του οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα πως αν απαιτείται κάποια αλλαγή στη λειτουργία του, αυτή μπορεί να είναι μόνο προς την ενίσχυση του σε πόρους και προσωπικό και σε καμία περίπτωση προς την κατεύθυνση της απομάκρυνσης του από την έδρα του ή την κατάργηση του όπως φημολογείται.

3) Η ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας έχει ενταχθεί σε ζώνη επιτήρησης της λύσσας μετά τα κρούσματα που εμφανίστηκαν πρόσφατα. Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερα επικίνδυνης αυτής νόσου είναι η Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία με τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο και την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

4) Το Δασαρχείο Αριδαίας, διαχειρίζεται εκτός των άλλων 450.000 στρεμ. Υψηλών παραγωγικών δασών με παραγωγή 80.000 κ.μ προϊόντων ξύλου. Η παραγωγή αυτή συντηρεί 1.100 υλοτόμους, ενώ συμβάλει ενεργά στην οικονομική ζωή της προβληματικής περιοχής της Αλμωπίας.

Από τα παραπάνω εκτιμούμε πως γίνεται προφανές το γεγονός πως η παραμονή στην έδρα του αλλά και η ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό του Δασαρχείου Αριδαίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη η οποία δεν περιορίζεται πλέον μόνο στην διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής αλλά εκτείνεται και στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αλμωπίας όπως όλες οι κυνηγετικές οργανώσεις της Ελλάδας, συνεργάζονται και στηρίζουν έμπρακτα τις κατά τόπους Δασικές Αρχές και θεωρούν τη διατήρηση και ενίσχυση τους σήμερα περισσότερο αναγκαία και απαραίτητη από ποτέ.

Στα χρόνια της κρίσης, το περιβάλλον και ο πολιτισμός είναι τα τελευταία Ελληνικά αγαθά που δεν έχουν πληχθεί καίρια και θεωρούμε υποχρέωση όλων, την προσπάθεια να τα διατηρήσουμε και να τα ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Κάθε ενέργεια που αντιτίθεται στην παραπάνω προσέγγιση θα μας βρίσκει τους κυνηγούς απέναντι της.


Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΠΟΥΡΑΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *