Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Επίδραση αρωματικών φυτών στα σιτηρέσια διαφόρων αγροτικών ζώων - άρθρο της Γραμματέα Αναστασίας

Άρθρο της Γραμματέα Αναστασίας για το ialmopia.gr
Κατόπιν έρευνας που διεξάχθηκε απο το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Ερεύνας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε οτι η προσθήκη αρωματικών φυτων στο σιτηρέσιο ορισμένων αγροτικων ζώων,
είχε ευεργετικές επιδράσεις τόσο στην ποιότητα του παραγόμενου κρέατος όσο και στο τελικό βάρος, το ρυθμό ανάπτυξης αλλά και στην αυγοπαραγωγή ορνίθων. Τα βασικότερα απο τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα ως συστατικό του σιτηρεσίου των διάφορων αγροτικών ζώων είναι:

• Ρίγανη. Είναι φυτό που έχει διάρκεια παραγωγικής ζωής μέχρι και 10 έτη. Έχει χωνευτικές, αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές, αντιδιαρροικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Η μέση απόδοση της ξηρικής ρίγανης είναι περί τα 97 κιλά.Τα κυριότερα αιθέρια έλαια είναι το β-πινένιο, η λιναλοολη, η καρβακρόλη, η 9-τερπινόλη και το θουγένιο. Η προσθήκη ρίγανης βελτίωσε τον ρυθμό ανάπτυξης και το τελικό βάρος των ορνίθων, συνέβαλλε θετικά στην αύξηση του αριθμού των απογαλακτισμενων χοιριδίων καθώς και στην μείωση του ποσοστού των διάρροιων τους, βελτίωσε την οξειδωτική σταθερότητα του σφαγίου ορνίθων και θηλαζόντων αρνιών ενώ αύξησε την περιεκτικότητα του γάλακτος σε τερπένια και άλλα αρωματικά συστατικά.

• Το τσάι είναι ένα πολυετές φυτό το οποίο καλλιεργείται για 5 έως 8 χρόνια. Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του. Τα κυριότερα αιθέρια έλαια είναι η μινθόλη, η γερανιόλη και το β-καρυοφυλλένιο. Η προσθήκη φύλλων στα σιτηρέσια των θηλάζουσων χοίρων αύξησε το βάρος των χοιριδίων μετά τον τοκετό αλλα επίδρασε θετικά την ευζωία των χοιρομητέρων και των χοιριδίων λόγω της ηρεμιστικής δράσης του αρωματικού φυτό.

• Θυμάρι. Αποτελεί βασικό μελισσοτροφικό φυτό οπου ευδοκιμεί σε ψυχρές ή θερμές περιοχές και χρησιμοποιείται για την αντιοξειδωτική δράση του, ως δρόγη, στην φαρμακευτική, καθώς επίσης για την καρδιοτονωτική, αντιμυκητιακή, αντιμικροβιακή δράση του. Παράλληλα, χρησιμοποιείται για αναπνευστικά προβλήματα, στην αρωματοποιία, για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η γαστρίτιδα, η βρογχίτιδα, το άσθμα και η λαρυγγίτιδα. Η προσθήκη θυμαριού σε σιτηρέσια ορνίθων αύξησε το επίπεδο αυγοπαραγωγής.

• Μελισσόχορτο. Είναι φυτό που απαντάται τόσο σε δάση όσο και θαμνότοπους. Οσον αφορά τις αποδόσεις, συγκομίζεται έως και 1500 κιλά ανά στρέμμα νωπής βιομάζας. Τα αιθέρια έλαια που συναντώνται είναι η γερανιόλη και η νεράλη. Η προσθήκη αυτού σε σιτηρέσια είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων των κρεατοπαραγωγικών ορνίθων τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Αλλα αρωματικά φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι ο δυόσμος, ο βασιλικός κτλ.

Συμπέρασμα.

Τα αρωματικά φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως στην βελτίωση ορισμένων χαρακτηριστικών των παραγόμενων κτηνοτροφικών προιόντων μέσω της προσθήκης αυτών στα σιτηρέσια. Αξίζει να αναφέρουμε τις επιτυχημένες προσπάθειες που έχουν γίνει από ορισμένες φάρμες της Βόρειας κυρίως Ελλάδας, οι οποίες και έχουν ενσωματώσει τα αρωματικά φυτά όπως είναι η ρίγανη, ο δυόσμος και ο βασιλικός στα σιτηρέσια των ζώων. Συγκεκριμένα, το παραγόμενο κρέας είναι υψηλής οργανοληπτικής και θρεπτικής αξίας και περιέχει ωμέγα-3-πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον έχει βρεθεί οτι οδηγούν σε μείωση του κινδύνου παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος, την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση έναντι χρόνιων παθήσεων και την καλή ανάπτυξη του εμβρύου κατα την εγκυμοσύνη.


Άρθρο της Γραμματέα Αναστασία για το ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *