Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014

ΒΙΒΛΙΟ: Η πρόταση της εβδομάδας από το ialmopia.gr

 ΒΙΒΛΙΟ: Η πρόταση της εβδομάδας από το ialmopia.gr
 
 
 
"Μια χαρά", Χρίστος Κυθρεώτης
Ομολογουμένως ο Χρίστος Κυθρεώτης ξέρει καλά να σκιαγραφεί χαρακτήρες, αυτό φαίνεται στην συλλογή διηγημάτων "Μια χαρά", το πρώτο του βιβλίο. Οι ήρωες του, άνθρωποι της καθημερινότητάς μας, έχουν αμεσότητα και βάθος, μπορούν να σε κάνουν να ταυτιστείς.
Στο πρώτο διήγημα της συλλογής, ο Μιχάλης, ένα κλασικό χουλιγκάνι, χάνει τη ζωή του όχι από τους άλλους αλλά από δικούς. Κι όπως μας αποκαλύπτει ο κολλητός του και αφηγητής, είχε κι ένα μυστικό που θα τον έβγαζε έτσι κι αλλιώς στην απέξω.
Στο δεύτερο ένα έξυπνο αγόρι που έχει την ατυχία να είναι αρκετά στραβοχυμένο στην εξωτερική εμφάνιση (ή έτσι νομίζει) βγαίνει ραντεβού με την κοπέλα των ονείρων του. Η αφήγηση έχει εντάσεις χιούμορ και κρύβει μια πίκρα που κάθε νέος άνθρωπος στην αρχή της σεξουαλικότητάς του μπορεί να κατανοήσει.
Στο επόμενο, και κατ' εμέ πιο αδύναμο της συλλογής, μια νεαρή κοπέλα, από αυτές τις ανόητες που νομίζουν πως όλς φτιάχνουν με 2 ψώνια προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της πως όλα είναι μια χαρά.
Ακολουθεί αυτό που μίλησε περισσότερο στην καρδιά μου, ένας τριαντάρης πετυχημένος στην δουλειά του κι έτοιμος να παντρευτεί που τα τινάζει όλα στον αέρα.
Και τέλος, μια σαραντάρα ανύπαντρη γυναίκα που κολλάει με έναν παντρεμένο, ενάντια σε κάθε ένστικτο της χειραφέτησής της.
Ο Κυθρεώτης εκφράζει την γενιά μας με ενάργεια, μιλά για τον ρατσισμό, τον χουλιγκανισμό, την οικογένεια, την σεξουαλικότητα, τις σχέσεις. Η γλώσσα του είναι κάπως άνιση, εξαιρετικά απελευθερωμένη στο πρώτο διήγημα και στα υπόλοιπα κάπως πιο μαζεμένη, όμως έχει μια ευχέρεια στην αφήγηση που αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.
"Μια χαρά", Χρίστος Κυθρεώτης, εκδ. Πατάκη, 2013, σελ. 217diavazontas.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *