Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Δελτιο τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών

Τα ιαματικά λουτρά Κυλλήνης, Καϊάφα, Θερμοπυλών και Καμένων Βούρλων ,επισκέφτηκε το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου 2014 κλιμάκιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, στα πλαίσια των εξορμήσεων του Συλλόγου στις ιαματικές πηγές όλης της Ελλάδας.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αχιλλέας Μεταλούλης, ο ειδικός Γραμματέας Γεράσιμος Κιφοκέρης, ο Ταμίας Γεώργιος Πλαγάκος και το μέλος Γλυκερία Σπύρου.Τα μέλη της αντιπροσωπείας παρουσίασαν τα συμπεράσματα των επισκέψεων στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου, το οποίο συζήτησε αναλυτικά τα συμπεράσματα του κλιμακίου και κατέληξαν ομόφωνα στις εξής προτάσεις -διαπιστώσεις:
 
Λουτρά Κυλλήνης

1ον) Ο χώρος των λουτρών Κυλλήνης και το παραλιακό οικόπεδο των 2000 στρεμμάτων ενοικιάστηκε από τα ΕΤΑ Α.Ε. στην ξενοδοχειακή επιχείρηση της Crecotel για 44 χρόνια.

Επιβάλλεται και μάλιστα άμεσα η αναγνώριση της Ιαματικής Πηγής από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού προκειμένου να προχωρήσουν οι συμβατικές υποχρεώσεις των συμβασιούχων.

2ον) Επιβάλλεται η πλήρη λειτουργία της λουτρόπολης και μάλιστα όλα το χρόνο και όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα (ένα μέρος του συγκροτήματος για 2 μήνες).

3ον) Ο Ε.Ο.Τ. πρέπει να επαναπροσδιορίσει το κόστος των λούσεων και των άλλων θεραπευτικών πράξεων στις λουτροπόλεις καθώς λόγο των συνεχών περικοπών έχει περιοριστεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

4ον) Η Λουτρόπολη της Κυλλήνης εκτός από λουτροθεραπεία έχει το μοναδικό προνόμιο της εισπνοθεραπείας, κάτι μοναδικό για την χώρα. Για το λόγο αυτό καλούμε όλα τα μέσα ενημέρωσης να προβάλουν αυτήν την δραστηριότητα της λουτρόπολης.

5ον) Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας προτείνει προς τους τοπικούς φορείς, (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμο Ανδραβίδας –Κυλλήνης, επιχείρηση Crecotel), να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο με θέμα το όφελος στην υγειά και την περαιτέρω ανάπτυξη της λουτρόπολης Κυλλήνης.

6ον) Αίσθηση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι ο ΕΟΤ κατασκεύασε εδώ και χρόνια μια σύγχρονη θεραπευτική λουτρόπολη, η οποία, όπως και τα λουτρά Απολλωνίας και για αρκετά χρόνια δεν λειτούργησαν . Λειτουργεί σήμερα και μόνο ένα τμήμα και αυτό ως παράλληλη δραστηριότητα της ξενοδοχειακής επιχείρησης της Crecotel),
 
Λουτρά Καϊάφα

Τα λουτρά του Καϊάφα λειτουργούν από τα ΕΤΑ Α.Ε. για ένα μικρό χρονικό διάστημα, 4 μήνες το χρόνο. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007 αποψιλώθηκε το δάσους της περιοχής, και δημιουργήθηκαν θέματα ασφαλείας για τη χρήση των σπηλαίων και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων της λουτρόπολης.Οι ξενοδοχειακές υποδομές είναι παλαιωμένες και πλέον λειτουργεί μόνο η μονάδα «ΟΛΥΜΠΙΑ», η οποία ανακαινίστηκε.

Αίσθηση, επίσης προκαλεί, η επισήμανση των υπαλλήλων του ΕΟΤ ότι ο οικείος δήμος Ζαχάρως δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει τη λουτρόπολη.

Τέλος, ερωτηματικό παραμένει το γεγονός αν το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να παραχωρήσει σε ιδιώτη επενδυτή την λουτρόπολη, καθώς λόγο του οικοσυστήματος της περιοχής εγείρονται πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Λουτρά Θερμοπυλών

Στα λουτρά Θερμοπυλών βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έγκλημα εδώ και χρόνια. Το έγκλημα αφορά την μη αξιοποίηση των λουτρών. Το μόνο που σήμερα προσφέρει αυτή η πηγή, με τις τεράστιες ποσότητες ιαματικού νερού, είναι ότι προσφέρει δωρεάν λουτροθεραπεία σε περαστικούς. Η ανάγκη για αξιοποίηση της λουτρόπολης, είναι άμεση, είτε από ιδιώτες, είτε με δημόσια –δημοτική επένδυση.

Καμένα Βούρλα

Τα Λουτρά των Καμένων Βουρλών μαζί με το ξενοδοχείο «Γαλήνη» εδώ και 30 χρονιά τα διαχειρίζονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις «Μίτσι».Τα λουτρά των Καμένο Βουρλών έχουν και το προνόμιο να έχουν μια καλή αγορά για την εξυπηρέτηση των λουομένων και να συνδυάζουν στις διακοπές τους ιαματικές λούσεις αλλά και με θαλάσσια μπάνια.

Ο δασικός χώρος- πάρκο έκτασης πάνω από 200 στρέμματα πίσω από το ξενοδοχείο με τα παλιά λουτρά είναι εγκαταλειμμένος, ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθούν χώροι περίπατου, χώροι άθλησης κ.λ.π.

Το ευχάριστο είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναγνώρισης της πηγής. Ο πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης 6948948426

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *