Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΦΑΚΕΛΟΣ - Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Με εκβιαστικά διλλήματα στην 3η ψηφοφορία ο Σαμαράς

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ... ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ


Με δεδομένο το σημερινό (23/12/2014) αποτέλεσμα, αλλά και με βάση τη δήλωσή του μετά το πέρας της διαδικασίας, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το στίγμα των κινήσεων του.

«Ο καθένας να αναλάβει το βάρος της ψήφου του και το βάρος των ευθυνών του», είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να δώσει ένα δραματικό τόνο στη διαδικασία.

Μετά τη διαμόρφωση του αποτελέσματος υπήρξε επικοινωνία Βενιζέλου – Σαμαρά εις την οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να του είπε: «Ή βρίσκουμε κι άλλη "πρωτοβουλία" ή πάμε σε εκλογές».

Αναμενόμενο ήταν σε αδρές γραμμές το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση. Άλλωστε μετά την ενεργοποίηση προς το «ναι» ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς και των δύο προερχόμενων απ' τη Χρυσή Αυγή ανεξάρτητων (Μπούκουρας, Αλεξόπουλος) το «168» θεωρούνταν περίπου δεδομένο.

Βέβαια, όπως λένε οι πληροφορίες μας, στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά περίμεναν ότι θα μπορούσε να τους «κάτσει» το «180», επειδή προσδοκούσαν τελικά και στην ψήφο των δύο διαφωνούντων της ΔΗΜΑΡ, της Νίκης Φούντα, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε και του Θωμά Ψύρα, ο οποίος αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθεί.

Ωστόσο, ακόμα, και στην κυβέρνηση παραδέχονται, ότι το «168» δεν αποτελεί αφετηρία εκλογής Προέδρου, διότι οι 12 βουλευτές που υπολείπονται είναι πάρα πολύ δύσκολο - έως και αδύνατο - να συγκεντρωθούν, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, «τα μαξιλαράκια εξαντλούνται, μπορούμε να προσδοκούμε το πολύ σε 3-4 ακόμα βουλευτές, άρα...».

Όπως έλεγε στο Newsbomb.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, πλέον η κυβέρνηση θεωρητικά θα μπορούσε να ελπίζει:

- Στην αλλαγή στάσης των δύο προερχόμενων απ' την κεντροδεξιά ανεξάρτητων, του Β. Καπερνάρου και του Β. Πολύδωρα, αν και ειδικά ο Β. Πολύδωρας έχει κατηγορηματικά πει ότι «και σε δεκατρείς ψηφοφορίες όχι θα ψηφίσω».

- Στην αλλαγή στάσης των δύο της ΔΗΜΑΡ, της Νίκης Φούντα και του Θωμά Ψύρα.

- Σε κάποιες επιπλέον διαφοροποιήσεις απ' τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ.

Αλλά, ομολογεί ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας, ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο «δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε πάνω από 174 ψήφους και επαναλαμβάνω, στην πιο αισιόδοξη περίπτωση».

Πάντα κατά τον ίδιο, θα ασκηθούν αφόρητες πιέσεις στις Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, ωστόσο τα προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι πενιχρά...

Εκτός, αν...

Εκτός αν αναληφθεί μια νέα «γενναία» πρωτοβουλία, ικανή να ανατρέψει δεδομένα και συσχετισμούς.

Αλλά ποια θα μπορούσε να είναι αυτή;

Διότι την κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Σαμαράς συνεχίζει να την απορρίπτει κατηγορηματικά.

Όμως μόνο μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν ικανή να οδηγήσει συντεταγμένα κάποιους βουλευτές να μετακινηθούν και να καταστεί εφικτή η προσδοκία για το «180».

Πάντως απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb.gr επιμένουν, ότι ο Β. Βενιζέλος σε επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας του επεσήμανε ότι «χρειάζεται κι άλλη πρωτοβουλία, για να έχουμε ελπίδες»!

Τώρα, τι εννοεί κάνοντας λόγο και για «άλλη πρωτοβουλία» ο Βενιζέλος, αυτό θα φανεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Αυτό που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε, είναι ότι ο Βενιζέλος πάση θυσία θα προσπαθήσει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Και αυτό σημαίνει πολλά.

Ακόμα και για την κυβερνητική συνοχή, εφόσον ο συνεταίρος του Αντ. Σαμαράς θα επιμένει να συνεχίζει να αρνείται τη «μεγάλη πρωτοβουλία».

Ίσως μια νέα μετατόπιση του χρόνου των εκλογών, προς το φθινόπωρο, λένε κάποιοι που γνωρίζουν τα παρασκήνια των κυβερνητικών συσχετισμών και τα περιθώρια κάποιων αλλαγών...



πηγη: newsbomb

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *