Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Στη χαμηλότερη τιμή της πενταετίας το πετρέλαιο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2009 υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου (μπρεντ) «κατρακυλώντας» κάτω ακόμη και από τα επίπεδα των 60 δολαρίων/
βαρέλι, λόγω σπεκουλαδόρικων κινήσεων εκ μέρους ορισμένων πετρελαιοπαραγωγών αλλά και της.... πολιτικής του ΟΠΕΚ.

Όπως αναφέρει το Έθνος" δεν είναι τυχαίο ότι στις 27 Νοεμβρίου ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του, παρότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» είχαν ήδη πέσει σε ποσοστό 32,26% από τα υψηλά του έτους (114,72 δολάρια στις 20/6), με αποτέλεσμα να ακολουθήσει νέα «βουτιά» μέχρι τα επίπεδα των 59,44 δολαρίων. Μάλιστα εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ακόμη και μία περαιτέρω πτώση των τιμών μέχρι τα 40 δολάρια.

Σαουδική Αραβία
Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναΐμι δήλωσε ότι «οι τρέχουσες χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και της πετρελαϊκής ζήτησης». Σύμφωνα με τη Fitch, μία πτώση 20% στις τιμές του πετρελαίου ωθεί την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,3%, ενώ οι αναλυτές της Moody's σημειώνουν ότι μία μείωση της τάξης των 25 δολαρίων στο βαρέλι βοηθά ένα μέσο νοικοκυριό κατά 500 δολάρια το επόμενο έτος.
Στην Ελλάδα η πτώση των διεθνών πετρελαϊκών τιμών έχει γίνει αισθητή στα «πορτοφόλια» των καταναλωτών, οι οποίοι πληρώνουν την αμόλυβδη φτηνότερα κατά 20%-25% σε σχέση με τις τιμές του περασμένου καλοκαιριού και το πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι και 15% χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή διάθεσης της 15ης Οκτωβρίου. Για την κάθετη πτώση των διεθνών τιμών, ο Σαουδάραβας υπουργός επέρριψε ευθύνες στους σπεκουλαδόρους και στην έλλειψη συνεργασίας από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, ενώ αρνήθηκε πως υπήρξαν πολιτικά παιχνίδια στην πετρελαϊκή πολιτική της χώρας του.

Ιράκ
Αναφορικά με τις προοπτικές, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Αντελ Αμπντέλ Μάχντι υποστήριξε ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν στα σημερινά επίπεδα των 60 δολαρίων το βαρέλι, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν υψηλότερες τιμές την επόμενη χρονιά. Ο επικεφαλής της Templeton Μαρκ Μόμπιους αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν στα επίπεδα των 80-90 δολαρίων, η BNP βάζει τον πήχη για το 2015 στα 70 δολάρια (από 88 δολάρια που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση) και η Barclays στα 66 δολάρια (από 85 δολ.).



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *