Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: Γιατί χάνουν την έκπτωση κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Σε διευκρινίσεις προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Ειδικότερα αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει χορηγηθεί μείωση, ενώ ο φορολογούμενος τη δικαιούται λόγω μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η μείωση θα χορηγείται από τις Δ.Ο.Υ, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΓΓΔΕ.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται: Με αφορμή δημοσίευμα, που αφορά τους ιδιοκτήτες κενών ακινήτων, που δεν ηλεκτροδοτούνται, διευκρινίζεται ότι:

α) Η εγκύκλιος 1248/2014 απαντά σε συχνά ερωτήματα που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων που τίθενται στις υπηρεσίες.

β) Το πρόβλημα μη χορήγησης της μείωσης του 20% έχει παρατηρηθεί ότι οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μη ορθή συμπλήρωση είτε της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) είτε της αναλυτικής κατάστασης μισθωμάτων (έντυπο Ε2), δηλαδή είτε στη μη ορθή καταχώρηση του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είτε στη μη δήλωση του ακινήτου ως κενού.

γ) Για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα έχει εκδοθεί η εγκύκλιος 1232/2014, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία. Σύμφωνα με αυτή, μετά την ολοκλήρωση των δύο κεντρικών εκκαθαρίσεων του ΕΝΦΙΑ (τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο), στις περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει χορηγηθεί μείωση, ενώ ο φορολογούμενος τη δικαιούται, η μείωση θα χορηγείται από τις Δ.Ο.Υ.. Η διαδικασία της νέας εκκαθάρισης θα καθορισθεί με νεότερη απόφαση και θα περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις, στις οποίες δεν ήταν δυνατή η ηλεκτρονική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

δ) Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την ορθή συμπλήρωση των δηλώσεών τους και να τις συμπληρώσουν ή να τις διορθώσουν μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου


news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *