Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ποια είναι η καλύτερη πλατφόρμα για mobile gaming;

iOS, Android και Windows Phone στο μικροσκόπιο
Το gaming στα smartphone και τα tablets αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Είτε πρόκειται για ένα “χαζοπαίχνιδο” που περνάτε την ώρα σας περιμένοντας στη στάση το λεωφορείο, είτε για
ένα δυνατό εικαστικάgame με ωραία γραφικά, η αλήθεια είναι πως ασχολούμαστε όλο και περισσότερο με τα games στις mobileσυσκευές μας. Ποια πλατφόρμα όμως από τις τρεις κύριες που υπάρχουν, είναι η καλύτερη για αυτήν τη δραστηριότητα;


Διαθεσιμότητα

Μεγάλο μέρος και των τριών stores, του Google Play, του App Store και του Windows Phone Store,καταλαμβάνεται πλέον από games. Ενδεικτικά, στο Google Play υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο ενεργές εφαρμογές. Το ίδιο και στο App Store. To 25% αυτών είναι games, που σημαίνει πως υπάρχουν πάνω από 250.000 τίτλοι διαθέσιμοι στην κάθε πλατφόρμα.




Από την άλλη πλευρά, στο Windows Phone Store οι αριθμοί αυτοί φαντάζουν μακρινό όνειρο. Με περίπου 140.000 εφαρμογές, το ποσοστό των games παραμένει μεν ίδιο με τις άλλες δύο πλατφόρμες (23%), μένει όμως στο συγκριτικά μικρό αριθμό των 32.000.



Ποσότητα όμως δε σημαίνει ποιότητα. Με μια γρήγορη ματιά στα “most downloaded games” των τριών πλατφορμών και τις βαθμολογίες των χρηστών, θα διαπιστώσουμε πως συνήθως οι χρήστες iOS και Windows Phone δίνουν υψηλές βαθμολογίες, με πολλά παιχνίδια να φτάνουν τα 4.5 αστέρια. Οι χρήστες Androidεμφανίζονται πιο απαιτητικοί και τα περισσότερα Top Games έχουν 4 αστέρια.


Αποκλειστικά παιχνίδια

Το Android μπορεί να έχει πολλά παιχνίδια στους καταλόγους του αλλά σπάνια εξασφαλίζει αποκλειστικότητες που δεν μπορούν να βρεθούν στον κύριο αντίπαλό του, το App Store. Αντίθετα η Apple φροντίζει να κλείνει από νωρίς αποκλειστικές συμφωνίες, έτσι ώστε πολυαναμενόμενοι τίτλοι να εμφανίζονται πρώτα στο iOS, πολύ πριν από τα άλλα λειτουργικά συστήματα. Διάσημα παραδείγματα το Plants vs. Zombies 2 από την EA και το Cut the Rope 2 από τη ZeptoLab, τα οποία κυκλοφόρησαν στο iOS μήνες πριν την άφιξη τους στο Android.



Η Apple δε σταματάει όμως εκεί, αφού είναι κυρίαρχη και σε τίτλους αποκλειστικούς για την πλατφόρμα της, τίτλους δηλαδή που δε κυκλοφορούν καθόλου σε Android ή Windows Phone. Αυτά τα παιχνίδια είναι συνήθως πολύ υψηλότερης ποιότητας, τόσο σε γραφικά όσο και σε gameplay. Ξεκίνησε με την πασίγνωστη RPG σειρά Infinity Blade και ακολούθησαν και άλλοι τίτλοι όπως το XCOM και το BioShock.

Εδώ τα Windows Phone υστερούν, καθώς η πλατφόρμα δεν έχει καν πολλά από τα top games των iOS καιAndroid. Μέχρι πριν λίγο καιρό τίτλοι όπως το Minecraft, το Candy Crash Saga ή το Modern Combat είχαν φτωχούς κλώνους όπως το Survival Craft, το Super Sweet Crush και Call of Dead: Modern Duty. Ευτυχώς η κατάσταση διορθώνεται σχετικά γρήγορα το τελευταίο διάστημα με εκκαθάριση αρκετών “σκουπιδιών” από το Windows Phone Store και την εισαγωγή νέων καλοσχεδιασμένων εφαρμογών. Μάλιστα η επικείμενη έλευση των Windows 10 και η ενοποίηση του λειτουργικού, μόνο καλό μπορεί να κάνει στη Microsoft σε αυτόν τον τομέα. Στις αποκλειστικότητες δεν πάει πίσω, αφού κουβαλάει το όνομα του Xbox. Παιχνίδια όπως το Halo: Spartan Assault ή το Kinectimals είναι μόνο διαθέσιμα σε Windows Phone.



Συνοψίζοντας, στις αποκλειστικότητες το iOS είναι ο ξεκάθαρος νικητής, αφού το Android σπάνια έχει κάποια αξιόλογη αποκλειστικότητα, ενώ σχεδόν όλες οι αποκλειστικότητες των Windows Phone βασίζονται σε μεταφορές παιχνιδιών από άλλες πλατφόρμες.


Free games

Είναι εντυπωσιακό το πόσα games είναι με χρέωση στο App Store τη στιγμή που προσφέρονται δωρεάν στοGoogle Play. Στα Windows Phone τα περισσότερα games είναι δωρεάν, με εξαίρεση τα παιχνίδια κατηγορίας Xbox, ενώ βλέπουμε και εδώ εφαρμογές που είναι δωρεάν στο Google Play Store, να χρεώνονται. Όσο για τις επιβαρύνσεις μέσα στις εφαρμογές (in-app purchases) και τα τρία stores φαίνεται πως έχουν την ίδια συμπεριφορά.






















Άλλοι παράγοντες

Αναλύσαμε τους πιο μετρήσιμους παράγοντες, αλλά υπάρχουν και πράματα που κάνουν την εμπειρία χρήσης πιο ευχάριστη, τα οποία δεν μπορούν να μετρηθούν. Και τα τρία λειτουργικά έχουν διαρκώς προσφορές σε games, είτε αυτό σημαίνει πως διατίθεται δωρεάν για κάποιες ώρες ένα παιχνίδι, είτε με μια σημαντική έκπτωση.

Για τους λάτρεις των αναμνήσεων, κυκλοφορούν και διάφορα retro games ή emulators, τα οποία όμως είναι διαθέσιμα μόνο σε Android και Windows Phone, αφού η πολιτική της Apple για τα emulators είναι πολύ αυστηρή.

Η συνδεσιμότητα με άλλες συσκευές είναι κοινό στοιχείο σήμερα για Android και iOS. Companion appsονομάζονται οι εφαρμογές που λειτουργούν ως συμπληρωματικές στα PC ή console games προσφέροντας συνήθως πληροφορίες. Πρόσφατα παραδείγματα το Assasin’s Creed 4, το Watch Dogs, το GTA V και το Battlefield. Η Microsoft δεν τα πάει καλά σε αυτό τον τομέα, αλλά αναπληρώνει τις αδυναμίες της με τη διασύνδεση εφαρμογών με άλλα συστήματα όπως Windows και Xbox κονσόλες.


Και η καλύτερη πλατφόρμα είναι…

Τόσο το Android όσο και το iOS έχουν εκτενέστατους καταλόγους παιχνιδιών σε πολύ μεγάλη ποικιλία. Τα Windows Phone είναι αρκετά πίσω ακόμα σε αυτό τον τομέα αλλά σιγά-σιγά βελτιώνονται. Τα περισσότερα δωρεάν παιχνίδια τα διαθέτει το Android, αλλά το iOS επικρατεί σε όρους αποκλειστικότητας και ποιοτικών τίτλων. Η μόνη κατηγορία που θα έλεγα πως ξεχωρίζουν τα Windows Phone είναι η ενοποίησή τους με άλλες πλατφόρμες. Οπότε η προσωπική μου άποψη είναι πως το καλύτερο operating system για τους gamers είναι το iOS. Ποια είναι η άποψη σας; Πως βιώνετε το gaming στο smartphone ή το tablet σας; Έχετε πρότερη εμπειρία από άλλο λειτουργικό για να συγκρίνετε; Πείτε μας δυο λόγια στα σχόλια.


Αλέξανδρος Καρατζάς

unboxholics.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *