Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Nebra sky: Αυτή είναι η αρχαιότερη απεικόνιση του Σύμπαντος

Γνωστός ως Nebra sky disc ή αλλιώς ο Δίσκος (του Ουρανού) της Νεμπράσκα, πρόκειται ουσιαστικά για την αρχαιότερη προσπάθεια που έκανε το ανθρώπινο είδος να απεικονίσει το αχανές Σύμπαν!

Είναι ίσως το πιο εξελιγμένο έργο τέχνης της εποχής του Χαλκού και αυτό που σίγουρα το πιο αποκαλυπτικό για την εικόνα του ανθρώπου για αυτό που τον περιβάλλει.

Και ίσως να είχε χαθεί για πάντα, αν ένα ζευγάρι αρχαιοκάπηλων δεν είχαν προσπαθήσει να το πουλήσουν στη μαύρη αγορά.





Ο δίσκος της Νεμπράσκα πήρε το όνομα του από την πόλη όπου ανακαλύφθηκε. Βρέθηκε το 1999 και χρονολογείται περί τα 1.600 π.Χ., την περίοδο της εποχής του Χαλκού.

Η ανακάλυψη του δίσκου εξέπληξε και τους ίδιους τους επιστήμονες αφού δεν πίστευαν ποτέ ότι σε μια τόσο πρώιμη και "τραχειά" εποχή, ο άνθρωπος θα ασχολιόταν με το να αποτυπώσει αυτό που έβλεπε στο ουράνιο στερέωμα.

Ο δίσκος έχει μήκος περίπου 0,3 μέτρα και βάρος 2,2 κιλά. Είναι κατασκευασμένος από χαλκό ενώ τα ουράνια σώματα είναι από χρυσό, γι' αυτό δεν σκούριασαν.

Ο δίσκος απεικονίζει τα εξής ουράνια σώματα - σχηματισμούς:

  • Τον Ήλιο
  • Ένα μισοφέγγαρο
  • Τον αστερισμό των Πλειάδων
  • Τη Μεγάλη Άρκτο
  • Τη Μικρή Άρκτο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *