Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Τα παλιά παλιά χρόνια - Άρθρο του ΜΚ

Τα παλιά παλιά χρόνια - Άρθρο του ΜΚ



Έχουμε αναφερθεί σε λεηλασίες, καταστροφές και εκτελέσεις από τμήμα του βουλγαρικού στρατού που μπήκε στην Αλμωπία από την περιοχή του Κιλκίς. Ένα γεγονός όμως που συνέβη στη Λαγγαδιά αξίζει να αναφερθεί λεπτομερώς διότι είναι εν πολλοίς άγνωστο. Στο χωριό συνελήφθησαν πολλά άτομα μεταξύ αυτών και ο παπάς του χωριού ο ΠαπαΝώε. Δύο αξιωματικοί επικεφαλής του αποσπάσματος πήραν τους συλληφθέντες σε γειτονικό δάσος για να τους εκτελέσουν. 
 
Ο ένας αξιωματικός πήρε οκτώ άτομα τους πήγε σε μια χαράδρα και τους έστησε για εκτέλεση. Λίγο πριν διατάξει πυρ ο αξιωματικός είπε στους συλληφθέντες, «οι στρατιώτες θα πυροβολήσουν στον αέρα. Εσείς θα κάνετε τους νεκρούς και εν συνεχεία θα φύγετε να κρυφτείτε στο δάσος». Έτσι ακριβώς έγινε και οι συλληφθέντες σώθηκαν χάρη στην ανθρωπιά του βούλγαρου αξιωματικού. Ψάχνοντας στοιχεία για το γεγονός βρήκαμε κάποια ανεπίσημα βέβαια που λένε πως ο αξιωματικός ήταν υιός ιερέα και το ίδιο έκανε νωρίτερα και στην περιοχή της Χαλκιδικής. 
 
Ο εν λόγω αξιωματικός ήτανε συγγενής του μετέπειτα πρωθυπουργού της Βουλγαρίας μετά την πτώση του κομμουνισμού του Ζέλιου Ζελεφ. Οι άλλοι δεκατέσσερις συλληφθέντες που τους πήρε ο δεύτερος αξιωματικός έγιναν δέκα διότι ένας βούλγαρος λοχίας μουσουλμάνος Πομάκος άφησε τους τέσσερεις να δραπετεύσουν. Οι δέκα εναπομείναντες εκτελέστηκαν και μάλιστα δεν μπόρεσαν οι δικοί τους να τους βρούνε άμεσα και βρέθηκαν μετά από μέρες τα πτώματά τους φαγωμένα από αγρίμια. Αυτά έγιναν 19 και 20 Ιανουαρίου του 1944. 
 
Ο αριθμός δεν είναι απόλυτα ακριβής διότι άλλα βρήκαμε σε ελληνικά αρχεία και έντυπα και άλλα σε αρχεία του βουλγαρικού στρατού. Κατά προσέγγιση ή σχεδόν με βεβαιότητα οι εκτελεσθέντες ήταν οι εξής: Ιωάννης Τέκας ετών 45, Στέφανος Δρώσης ετών 30, Χρήστος Πεϊτσης ετών 38, ο ιερέας Παπανώε Οικονόμου ετών 76, Ηλίας Νιπης ετών 23, Δημήτριος Δεμερτζής ετών 29, Γ.Καραμάνης ετών 31, Χρήστος Μάντσης ετών 20, Μασμανίδης ετών 45 αγνώστου ονόματος, Γ.Ποντσης ετών 25, Αθανάσιος Τανούρκας ετών 23, Ευάγγελος Νόκας ετών 65, Παντοκράτωρ Τούσης ετών 18, Νικόλαος Μίγκας ετών 22. Πλην των νεκρών οι βούλγαροι έκαψαν ολόκληρο το χωριό καθώς και το Δημοτικό σχολείο. 
 
Τα ίδια και χειρότερα έγιναν εν συνεχεία και στο χωριό Νότια όπως επίσης και στην Φούστανη όπου υπήρχε μικρή γερμανική φρουρά με στρατιώτες κυρίως Αραβικής καταγωγής οι οποίοι και ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι αυτοί θα αποχωρήσουν και την διοίκηση του χωριού θα την αναλάβουν οι Βούλγαροι. Πολλοί κάτοικοι μετά και αυτήν την γνωστοποίηση έφυγαν και σώθηκαν ενώ οι βούλγαροι έμειναν στη Φούστανη περίπου 15 μέρες οπότε και αναχώρησαν διότι πληροφορήθηκαν ότι αντάρτες του 30ου συντάγματος του ΕΛΑΣ ετοιμαζόταν να τους επιτεθούν κάτι όμως που τελικά δεν έγινε. 
 
Σημειωτέον ότι τέτοια γεγονότα δεν είχαμε στην Αριδαία και πέριξ αυτής διότι η περιοχή ήταν υπό τον έλεγχο των Γερμανών οι οποίοι δεν είχαν το ίδιο μένος και μίσος εναντίον των αμάχων. 
 
 
 
Μ.Κ. | ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *