Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Τσίπρας: ''Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες σήμερα''

“H Eυρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

“Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα σέβονται τόσο τη δημοκρατία, όσο και τις Συνθήκες. Ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να οδηγηθούμε προς την ανάπτυξη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν θα πρέπει σήμερα να αναμένεται να δοθούν λύσεις, ούτε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, καθώς, όπως σημείωσε, οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Eurogroup.

Την ανάγκη να σεβαστεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι στη σημερινή συνάντηση για την Ελλάδα πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις και συγκεκριμένα αυτές που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. "Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει και η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει στην Ελλάδα τα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων", ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επίσης, επεσήμανε ότι η χώρα του κάνει τα δέοντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες.

Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι δεν τον σοκάρει και ότι το ζητούμενο είναι οι πλούσιοι στην Ελλάδα να πληρώνουν φόρους.

Εξάλλου, ερωτηθείς για την Ελλάδα κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε ότι πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. “Το ευρώ σημαίνει εμπιστοσύνη. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λαμβάνουμε”, δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος συμμετέχει στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε την ανάγκη να δράσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση. “Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες και ανάμεσά τους κι εγώ που θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση κι ειδικά τον ελληνικό λαό όμως χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση”, δήλωσε ο Σουλτς. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα “ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μοιράζεται την ίδια άποψη με τους άλλους ηγέτες ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε λύση”.

Αισιόδοξος για την έκβαση της σημερινής Συνόδου Κορυφής επί του ελληνικού ζητήματος εμφανίστηκε εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. Προσερχόμενος στη συνάντηση των Σοσιαλιστών, ο αντιπρόεδρος τόνισε πως η Επιτροπή και ειδικότερα ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εργάζονται για εξεύρεση λύσης. Προέτρεψε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα να διασαφηνίσει ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε ακόμη την επιθυμία να βρεθεί λύση προς όφελος του ελληνικού λαού και δήλωσε πεπεισμένος πως “υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βρεθεί λύση”.


news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *