Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Η Τζοκόντα είχε...υψηλή χοληστερίνη!

Ένα σημάδι κοντά στην κόγχη του αριστερού της ματιού και ένα άλλο στη ράχη του δεξιού της
χεριού, που αποτύπωσε ο Λεοντάρντο Ντα Βίντσι, αποκαλύπτουν τα «προσωπικά δεδομένα» της υγείας της Μόνα Λίζα.

Το σημάδι στο μάτι είναι ένα ξανθέλασμα, ενώ το σημάδι τη χέρι είναι ένα ξάνθωμα, που αποτελούν ενδείξεις δυσλιπιδαιμίας.

Το «μυστικό» της Τζοκόντα αποκάλυψε ο παθολόγος Αναστάσιος Καψαλιάρης, σε ανακοίνωσή του, με θέμα τις εξωκαρδιακές εκδηλώσεις των δυσλιπιδαιμιών, την οποία παρουσίασε, σήμερα, στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Οι δυσλιπιδαιμίες είναι διαταραχές (ποσοτικές ή ποιοτικές) του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνικών σωματιδίων -LDL, χυλομικρά, HDL, VLDL- που μεταφέρουν τα λιπίδια στον οργανισμό» εξήγησε ο κ. Καψαλιάρης.

Εκδηλώσεις των δυσλιπιδαιμιών είναι η αθηροσκλήρωση που σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και την περιφερική αγγειοπάθεια. Υπάρχουν, όμως, και οι εξωκαρδιακές εκδηλώσεις, που εντοπίζονται στους τένοντες, το δέρμα, τους οφθαλμούς και το πεπτικό σύστημα.



Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *