Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Πανελλαδικές 2015: Οδηγίες για το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας θεωρητικής κατεύθυνσης από το ialmopia

Από αύριο Παρασκευή  22/5 οι μαθητές θα διαγωνίζονται πλέον σε μαθήματα της κατεύθυνσής τους. Πρώτο μάθημα για τη Θεωρητική Κατεύθυνση η Νεοελληνική Λογοτεχνία



Η δυσκολία του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας έγκειται στον υποκειμενικό του χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά τα γραπτά χρειάζονται αναβαθμολόγηση καθως οι βαθμοί των δύο εξεταστών αποκλίνουν μεταξύ τους περισσότερο από 15 μονάδες στις 100. 

Οι μαθητές εξετάζονται σε διδαγμένο λογοτεχνικό κείμενο ποίησης ή πεζογραφίας και απαντούν σε ερωτήσεις σχετικές με το λογοτέχνη και το λογοτεχνικό ρεύμα του έργου, δικαιολογούν απόψεις κριτικών και μελετητών πάνω σε αυτό και σχολιάζουν αποσπάσματα από το πρωτότυπο. Τέλος, πρέπει να το συγκρίνουν με αδίδακτο παράλληλο κείμενο και να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές ως προς τη δομή και το περιεχόμενό τους. 

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται διότι οι μαθητές δεν αρκεί να απαντήσουν σωστά στα ερωτήματα, αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο στη βαθμολόγησή τους θα έχει και ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνουν την απάντησή τους. Η άρτια δομή, η έκφραστική ποικιλία και η επαρκής τεκμηρίωση των επιχειρημάτων τους είναι απαραίτητα στοιχεία για μια ολοκληρωμένη απάντηση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος αποχαιρετούμε το συγκεκριμένο μάθημα καθώς αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά εξέτασης της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ως μαθήματος της θεωρητικής κατεύθυνσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σύμφωνα με το νέο εξεταστικό σύστημα μετατρέπεται σε μάθημα που εξετάζεται ενδοσχολικά. Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι θα εξετάζεται πανελλαδικά μαζί με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ωστόσο το αρχικό αυτό σχέδιο εγκαταλείφθηκε από την τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. 


Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους μαθητές!



Επιμέλεια: Μαρία Πρίτσκα - Φιλόλογος

ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *