Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Το ialmopia βλέπει Game of Thrones: Τι είδαμε στο 6ο επεισόδιο της 5ης σεζόν

Το 6ο επεισόδιο της σεζόν ήταν μια γροθιά στο στομάχι, πράγμα που έχει κάνει με επιτυχία το Game of Thrones πολλές φορές στο παρελθόν. Ο σεναριογράφος Bryan Cogman μας ταξίδεψε στις
ιστορίες που δεν είδαμε στο επεισόδιο της προηγούμενης εβδομάδας, δίνοντάς μας μια μεγάλη δόση των υπόλοιπων δημοφιλών χαρακτήρων, αλλά και σοκάροντας το κοινό με την...ατυχή κατάληξη ορισμένων ευγενών ηρωίδων της σειράς. Η σκηνοθεσία του 6ου επεισοδίου ανήκει και πάλι στον Jeremy Podeswa.



ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS ΓΙΑ ΤΟ 6ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ 5ης ΣΕΖΟΝ



Braavos

Η βαρετή καθημερινότητα της Arya στο House of Black and White συνεχίζεται, καθώς τη βλέπουμε να καθαρίζει πτώματα και να σφουγγαρίζει πατώματα. Είναι όμως εμφανής η περιέργειά της για τα μυστικά που κρύβει αυτός ο απαρχαιωμένος οίκος. Η αναιδής και εχθρική...συμμαθήτριά της παίζει μαζί της ένα παιχνίδι, το οποίο τελικά βοηθά την Arya να καταλάβει πως αν θέλει να γίνει ''Κανένας'' θα πρέπει να μάθει να λέει ψέμματα σωστά. Όμως όταν το προσπαθεί ανεπιτυχώς, δέχεται την τιμωρία από το μαστίγιο του Jaqen H’ghar. Τελικά, όταν ένα μικρό ετοιμοθάνατο κορίτσι έρχεται στον οίκο για να λυτρωθεί, η Arya την ανακουφίζει με μια μυθοπλασία, για το πως κατέληξε να βρίσκεται στην υπηρεσία του ''Θεού με τα πολλά πρόσωπα''. Βλέποντας το πως χειρίστηκε το θέμα η μικρή μαθητευόμενή του, ο Jaqen αποφασίζει να τη μυήσει στα μυστικά του οίκου, εμφανίζοντάς της τα πρόσωπα των ''ανθρώπων δίχως πρόσωπο''. Η μικρή Stark μάλλον κατάλαβε τελικά γιατί έπρεπε να καθαρίζει όλα αυτά τα πτώματα.



(Κάπου κοντά στην) Old Valyria

Ο χτυπημένος από Greyscale Jorah Mormont και ο Tyrion προσπαθούν να βρουν τρόπο και μέσο για να πορευτούν προς τη Meereen. Στη διαδρομή τους, ο Tyrion μιλά στον Jorah για τη γνωριμία του με τον πατέρα του, τον Lord Commander Jeor Mormont, όταν είχε επισκεφτεί το Τείχος, και του αποκαλύπτει αυτό που δεν ήξερε: ότι ο πατέρας του δολοφονήθηκε από άντρες της Night’s Watch. Στη συνέχεια, οι δύο ήρωες πιάνονται αιχμάλωτοι από μια ομάδα δουλεμπόρων, που αποφασίζουν να πουλήσουν τον Jorah στο Volantis και να σκοτώσουν τον Tyrion. Όπως πάντα, ο τετραπέρατος νάνος βρίσκει τρόπο να μεταπείσει τους σκληρούς δουλεμπόρους, και να γλιτώσει το ''κεφάλι'' του, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Στο τέλος, σκαρφίζεται μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Jorah και το πόσο καλός πολεμιστής είναι, λέγοντας στους δουλεμπόρους πως θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την συμμετοχή του στις Μονομαχίες της Meereen, που επανέφερε η Βασίλισσα Daenerys. Οι άπληστοι έμποροι ακολουθούν τη συμβουλή του, κι έτσι ο αγαπημένος Tyrion ''σώζει εαυτόν'' για άλλη μια φορά...Εύγε!




King’s Landing

Στην πρωτεύουσα, ο Baelish έρχεται αντιμέτωπος με τους Sparrows και τον Lancel Lannister, που τον ενημερώνει πως κάθε τι αμαρτωλό θα εκδιωχθεί από το King’s Landing. Με τη γνωστή μαεστρία λόγου που τον διακρίνει, ο Littlefinger ξεφεύγει από το ''στενό μαρκάρισμα'' των ζηλωτών, και συναντάται με τη Βασιλομήτωρα Cersei, όπου συζητούν τις τελευταίες εξελίξεις. Αφού κριτικάρει αυστηρά την επιλογή της να δώσει εξουσία στους Sparrows και να συναινέσει στη σύλληψη του Loras Tyrell, της υπόσχεται πως θα είναι στο πλευρό της σε περίπτωση σύρραξης με τους ανθρώπους από το Highgarden. Έπειτα, της αποκαλύπτει πως εντόπισε την Sansa Stark στο Winterfell, όπου ετοιμάζεται να παντρευτεί τον γιο του Roose Bolton, μια κίνηση που αποδίδει ψευδώς στον ίδιο τον Roose, λέγοντας της πως σκοπός του είναι να γίνει ο απόλυτος άρχοντας του Βορρά και να στραφεί εναντίον του Στέμματος. Γι’αυτό, ο Baelish πείθει τη Cersei να του δώσει την ευκαιρία να ηγηθεί μιας επίθεσης στο Βορρά με τον στρατό του Vale, και σε περίπτωση νίκης να χριστεί ο ίδιος Φύλακας του Βορρά. Άριστα αγαπητέ Petyr!

Στη συνέχεια, η ''γριά αλεπού'' Olenna Tyrell, καταφθάνει στην πρωτεύουσα και συναντάται κατευθείαν με τη Βασιλομήτωρα. Την κατηγορεί ως υπεύθυνη για τη σύλληψη του εγγονού της Loras, με τη Cersei να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Μερικές εκατέρωθεν...προσβολές και απειλές αργότερα, μεταφερόμαστε στο χώρο όπου ανακρίνεται ο Loras Tyrell, κατηγορούμενος για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του. Τον ανακρίνει ο High Sparrow, και όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρίγκηπας του Reach αρνείται τα πάντα. Το ίδιο κάνει και η αδερφή του, Βασίλισσα Margaery, μόνο που και οι δύο υπολογίζουν χωρίς τον Olyvar, τον νεαρό εραστή του Loras. O Olyvar επιβεβαιώνει τις σεξουαλικές σχέσεις του με τον πρίγκηπα και πληροφορεί τους παρευρισκόμενους πως η Margaery είχε πλήρη γνώση αυτών. Κατά συνέπεια, τόσο ο Loras όσο και η πανέμορφη Margaery συλλαμβάνονται για ασέβεια και ψευδορκία ενώπιον των Επτά, μπροστά σε έναν σοκαρισμένο και σιωπηλό Βασιλιά Tommen, που δεν κάνει απολύτως τίποτα για να υπερασπιστεί τη γυναίκα του. Η πανούργα Cersei φαίνεται πως ξεφορτώνεται άλλη μιαν αντίζηλο.



Dorne

Στους μαγικούς Water Gardens του Dorne βλέπουμε τον νεαρό Trystane Martell και την πριγκίπισσα Myrcella Baratheon να ζουν έναν κρυφό έρωτα, μιας κι ακόμα δεν είναι επίσημα ζευγάρι. Το...ρομάντζο τους διακόπτεται από τον ''θείο'' της Jamie και τον μισθοφόρο Bronn, που καταφθάνουν για να πάρουν τη νεαρή πίσω στην πρωτεύουσα. Βέβαια, η μικρή είναι περιζήτητη, καθώς εκείνη τη στιγμή εμφανίζονται και οι Sand Snakes, που και αυτές έχουν σκοπό να πάρουν την Myrcella, για τελείως διαφορετικούς λόγους βέβαια. Ακολουθεί μια μάχη ανάμεσα στους δύο άντρες και τις κόρες του Oberyn Martell, που όμως διακόπτεται από την επέμβαση του αρχηγού της φρουράς του Doran Martell, Areo Hotah και των ανδρών του. Όλοι συλλαμβάνονται και τώρα μένει να δούμε πώς θα χειριστεί την κατάσταση ο - χαμηλών τόνων - πρίγκηπας του Dorne.



Winterfell

Κι ερχόμαστε και στο μέρος του επεισοδίου που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των θαυμαστών της σειράς (κυρίως αυτών που έχουν διαβάσει τα βιβλία του George RR Martin). Στο Winterfell παρατηρείται μεγάλη απόκλιση από τη ροή της ιστορίας, με συναντήσεις χαρακτήρων των οποίων οι δρόμοι δεν διασταυρώνονται στα βιβλία. Αυτό φυσικά δίνει τη δυνατότητα στους σεναριογράφους της σειράς να διαμορφώσουν νέες καταστάσεις για τους ήρωές μας. Η Sansa ετοιμάζεται για το γάμο της με τον Ramsey, δεχόμενη τη φροντίδα της (ερωμένης του) Myranda, η οποία προσπαθεί να τη φοβίσει, λέγοντάς της ιστορίες για την τύχη των γυναικών που έπεσαν στην ''αγκαλιά'' του παρανοϊκού γιου του Roose Bolton. Η αρχόντισσα του Winterfell όμως δεν φοβάται, καθώς βρίσκεται πια στο ''σπίτι της'', όπως λέει στη νεαρή αντίζηλό της.

Αργότερα, ο Theon, παρά την απέχθεια της Sansa, τη συνοδεύει στη γαμήλια τελετή στο Godswood. Σε σχέση με άλλους γάμους που έχουμε δει στη σειρά ως τώρα, αυτός ήταν ο πιο ήσυχος και...αναίμακτος! Μετά την τελετή, οι νεόνυμφοι πηγαίνουν στη νυφική κάμαρα, όπου για άλλη μια φορά ο Ramsey αποκαλύπτει το εμετικό του πρόσωπο. Αφού αμφισβητεί την ''καθαρότητα'' της Sansa, μιας και ήταν παντρεμένη με τον Tyrion Lannister, την υποχρεώνει να γδυθεί και να του δώσει την παρθενιά της, και όλα αυτά μπροστά στον Theon, από τον οποίο έχει απαιτήσει να παραμείνει στο δωμάτιο. Σε μια συγκλονιστική ερμηνεία, ο Alfie Allen αποτυπώνει κάτι παραπάνω από πειστικά την αδυναμία του Theon να αντιδράσει στον βιασμό της Sansa, ενώ οι κραυγές της ηρωίδας μας αποτυπώνονται έντονα στο μυαλό του θεατή. Σίγουρα μια ''άβολη'' όσο και αξέχαστη σκηνή για τους θεατές, που ίσως και να πέφτουν θύματα της ίδιας της σειράς που τόσο αγαπούν να βλέπουν.






















Η αλήθεια είναι πως το Game of Thrones αγαπήθηκε από το κοινό και για τον ωμό, χωρίς λογοκρισία τρόπο που παρουσιάζει τις ιστορίες των ηρώων. Βιασμοί, αιμομιξίες, βια, παιδική κακοποίηση, σκλαβιά, όλα είναι μέρος της ιστορίας μιας σειράς που δεν κρύβει τον ''τρόμο'' από τους θεατές. Αντιθέτως, τον πετά κατευθείαν στο πρόσωπο, και συνήθως εκεί που δεν το περιμένουν, γι’αυτό ίσως να είναι και τόσο δημοφιλής. Για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο επεισόδιο βλέπουμε άλλη μια βίαιη πράξη εναντίον μιας γυναίκας, όχι μιας εκ των ''δεύτερων'' χαρακτήρων, αλλά μιας βασικής ηρωίδας της σειράς. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει το κοινό μακροπρόθεσμα στα συναισθήματα που του προκαλεί το Game of Thrones.


Όπως πάντα, περιμένουμε τη γνώμη σας για το επεισόδιο στα σχόλια! Ακόμη, δείτε στο παρακάτω video το trailer του 7ου επεισοδίου!






Επιμέλεια: Θεόφιλος Παπαδόπουλος

ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *