Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Σύσκεψη στην Έδεσσα για τις αποζημιώσεις από παγετό στους παραγωγούς Ημαθίας και Πέλλας

Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία των κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών Ημαθίας και Πέλλας Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη και Θεόδωρου Θεοδωρίδη και τη συμμετοχή εκπροσώπων ομάδων παραγωγών και αγροτικών οργανώσεων Ημαθίας – Πέλλας πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου στην Έδεσσα. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, εκπρόσωποι των ομάδων παραγωγών και αγροτικών οργανώσεων από τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας, στελέχη της ΔΑΟΚ Πέλλας και συνεργάτες των κ. Αντιπεριφερειαρχών.

Αρχικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ανέφερε ότι τα προβλήματα των αγροτών στην Ημαθία και στην Πέλλα είναι κοινά, προεξέχοντος του ζητήματος των αποζημιώσεων από τις ζημιές στις παραγωγές λόγω παγετού στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία και επικοινωνία με τον κ. Καλαϊτζίδη ώστε από κοινού να αντιμετωπιστούν τα θέματα του αγροτικού κόσμου. Αμφότεροι ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους των παραγωγών που είναι παρόντες στις συνεδριάσεις, παραθέτουν τα προβλήματά τους και μεταφέρουν τις αγωνίες τους ώστε οι κινήσεις που γίνονται να είναι μεθοδικές και συντονισμένες.

Στην σύντομη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης ανέφερε με τη σειρά του ότι υπάρχει πλήρης εναρμόνιση προτάσεων και κινήσεων των δύο Αντιπεριφερειαρχών, γεγονός που πηγάζει από τα κοινά προβλήματα που παρουσιάζονται σε Ημαθία και Πέλλα. Ο κ. Καλαϊτζίδης επανέλαβε την πρόθεση των δύο ανδρών να συνεργαστούν με τις ομάδες παραγωγών αποτελεσματικά ώστε να προκύψουν οι επιθυμητές λύσεις, ειδικά στο θέμα των αποζημιώσεων, χωρίς αποκλεισμούς και με δίκαιη μεταχείριση. Ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες για λύση του εμπάργκο των ελληνικών προϊόντων από τη Ρωσία, όμως δεν προχώρησε η επικείμενη συμφωνία και αναμένεται νέα κρούση για το θέμα.

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους αφού ευχαρίστησαν τον κ. Καλαϊτζίδη και τον κ. Θεοδωρίδη για τις πρωτοβουλίες τους και το ειλικρινές ενδιαφέρον που δείχνουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ανέφεραν, ότι αίτημά τους είναι η άμεση αποζημίωση λόγω των καταστροφών από τον παγετό που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους. Το πρόβλημα, όπως ανέφεραν και στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας, εντοπίζεται σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες και εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή των δύο περιφερειακών ενοτήτων. Επίσης, ανέφεραν ότι όλοι οι αγρότες και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ανταποκρίνονται με μεγάλη δυσκολία στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και, ως εκ τούτου είναι απόλυτα δίκαιο το αίτημά τους για αποζημιώσεις. Άλλωστε, εκκρεμούν οι αποζημιώσεις και του 2013 γεγονός που έχει συρρικνώσει το πενιχρό εισόδημά τους. Βέβαια έγινε αναφορά και σε άλλα θέματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και επισήμαναν την ανάγκη να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ για τη διευκόλυνση και των υπηρεσιών και των αγροτών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης υπογράμμισε ότι τα στελέχη των υπηρεσιών έχουν καταγράψει τις ζημίες στις δενδρώδεις καλλιέργειες ενώ υπάρχει κινητοποίηση προς την ίδια κατεύθυνση και από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας. Για το λόγο αυτό θα γίνει παρέμβαση σε συνεργασία με τον κ. Καλαϊτζίδη με επιστολή στον κύριο Πρωθυπουργό ώστε να ενημερωθεί και να δώσει λύση στο θέμα. 

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρίδης επισήμανε ότι η Ημαθία και η Πέλλα θα διεκδικήσουν με όλα τα μέσα και θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για την άμεση προώθηση της διαδικασίας αποζημιώσεων των παραγωγών, ειδάλλως δεν αποκλείεται να κορυφωθεί η αγανάκτηση των αγροτών ακόμη και με κινητοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ στη Βέροια κα. Μαρία Παππά η οποία τον ενημέρωσε ότι κλιμάκια του ΕΛΓΑ πραγματοποιούν ελέγχους σε καλλιέργειες αλλά χωρίς κάποιο χειροπιαστό στοιχείο σχετικά με τα ευρήματα των ελέγχων.

Οι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας και Πέλλας απευθύνουν κάλεσμα στους Βουλευτές Ημαθίας – Πέλλας, σε όλες τις ομάδες παραγωγών και αγροτικών συνεταιρισμών των δύο περιοχών για μαζική συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια την Τρίτη, στις 10 το πρωϊ για συνάντηση με τα στελέχη του οργανισμού και άμεση δρομολόγηση προς επίλυση των θεμάτων που αφορούν τις αποζημιώσεις των παραγωγών.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *