Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Γιάννης Σηφάκης: Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας

Η ευρεία σύσκεψη των φορέων που προστατεύουν την λίμνη με τους εντεταλμένους συμβούλους του Υπουργού Περιβάλλοντος στο Υπουργείο την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015 ανέδειξε την ουσία των θεμάτων που σχετίζονται με την λίμνη, την αυθαιρεσία των Αντιπεριφερειαρχών και του Δημάρχου Αμυνταίου να αφαιρεθεί πολύτιμο νερό από την λίμνη χωρίς κανένα λόγο (επικαλούμενοι τέλος Μαΐου και αρχές Ιουνίου πλημμύρες που μόνο αυτοί βλέπουν), την επείγουσα ανάγκη ανάθεσης από την Πολιτεία μελέτης ανώτερης στάθμης της λίμνης (η κατώτερη είναι στο 515,50 m που ήταν το όριο των περιοριστικών μέτρων). 

Παρουσιάστηκε σε τοπογραφικό διάγραμμα η σημερινή κατάσταση από την οποία αποδεικνύεται ότι δεν κινδυνεύει καμιά νόμιμη χρήση ή δημόσιο έργο αναδεικνύοντας ανάγλυφα την αυθαιρεσία κάποιων παραγόντων την τοπικής αυτοδιοίκησης να θεωρήσουν το θέμα ζήτημα πολιτικής προστασίας ως εάν η άνοδος της στάθμης( για την οποία δεκαετίες πάλευε η τοπική κοινωνία και η πολιτεία) αποτελεί απειλή. Η αυθαιρεσία τους αυτή καταδείχτηκε στην επιστολή που παρέλαβαν τις προηγούμενες μέρες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ( που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των υδάτων) που τους επισήμανε την πλήρη απαγόρευση να διαχειρίζονται τον υδάτινο πόρο, να ανοίγουν ή να κλείνουν θυροφράγματα κλπ.

Αναμένονται αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας υπέρ της προστασίας της λίμνης ως πηγή ζωής και πλούτου για την Φλώρινα και την Πέλλα. 

Με βάση την εξέλιξη αυτή οι γκαιμπελίστικες και «φωσκολικού» τύπου προσωπικές επιθέσεις στον Βουλευτή Σηφάκη ( πέραν του γεγονότος ότι αποδεικνύουν παντελή άγνοια των νόμων και των διαδικασιών για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και τις πρωτάκουστες και ανόητες απόψεις περί δήθεν σύγκρουσης συμφερόντων μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών, τραγικά γελοίες απόψεις για την διαχείριση των δικτύων κλπ ) όχι απλά δείχνουν παντελή έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας αλλά προδίδουν και τον πανικό των εμπνευστών τους. Η αποφασιστική παρέμβαση του βουλευτή ( μαζί με την τοπική κοινωνία) τους χάλασε τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα σχέδια για την διατήρηση της λίμνης μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με την αυταπάτη ότι μπορούν να τα βάλουν με την φύση και την προαιώνια τάση της να αποκαθιστά τις αλλαγές της φυσικής της λειτουργίας. 

Οι σύλλογοι και ο Δήμος Έδεσσας που συμμετείχαν στην σύσκεψη επανέλαβαν την αποφασιστικότητα τους να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για την προστασία της λίμνης και την βελτίωση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της.



Γιάννης Σηφάκης

Βουλευτής Ν. Πέλλας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *