Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης κατά της Βίας των Γυναικών. Μην περιμένεις για να μιλήσεις

πως θα ενιωθες αν...
 
Αν έβλεπες τα μάτια της καλύτερής σου φίλης μαύρα. Μαύρα όχι μόνο από τα τραύματα, αλλά μαύρα και στο βλέμμα; Αν από το διπλανό διαμέρισμα άκουγες φωνές, κλάμματα και έπιπλα να χτυπάνε; Αν μία μέρα κοίταζες τον ίδιο σου τον εαυτό στον καθρέφτη και έβλεπες το πρόσωπό σου χτυπημένο; Οι γυναίκες του LadyLike.gr έκαναν αυτό το “πείραμα”. Είδαμε η μία την άλλη. Και ναι σοκαριστήκαμε. Μονάχα που στη δική μας περίπτωση τα “χτυπήματα” ξεπλύθηκαν με νερό. 


μη φοβασαι. δεν εισαι μονη σου

Σπάσε τη σιωπή σου, μην κλείνεις τα μάτια, μη λες ήταν η κακιά στιγμή πάει πέρασε. Μη φοβάσαι. Μίλα. Υπάρχουν άνθρωποι να σε ακούσουν και να σε βοηθήσουν. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο που αποτελείται από την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 40 συμβουλευτικά κέντρα και 21 ξενώνες. 


οι αριθμοι σοκαρουν

Δεκατρία εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία μέσα σε έναν χρόνο. Μία στις τρεις από αυτές τις γυναίκες είχε υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Στην Ελλάδα το 34% των Ελλήνων γνωρίζει στον περίγυρο ή στη γειτονιά κάποια γυναίκα που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Η Τηλεφωνική Γραμμή “SOS 15900“ στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της έχει δεχτεί περισσότερες από 20.000 κλήσεις.

η βια δεν κανει διακρισεις

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2014 σε συνέδριο με θέμα τη Βία κατά των Γυναικών και αφορούν 4000 γυναίκες που υποδέχτηκαν τα Συμβουλευτικά Κέντρα από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, προκύπτει ότι: Οι γυναίκες αυτές στην πλειονότητά τους είναι Ελληνίδες (85%). Το 26% από αυτές τις γυναίκες είναι απόφοιτες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 46% έγγαμες με παιδιά και το 52% άνεργες και κακοποιούνται από τον πρώην ή νυν σύζυγο σύντροφο. Το 80% των γυναικών αυτών αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία, το 3% σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, ενώ το 11% ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.εισαι γυναικα. εισαι δυνατη

“H γυναίκα είναι σαν ένα φακελάκι του τσαγιού. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να μπει σε καυτό νερό”. Τα λόγια αυτά της Eleanor Roosevelt ας γίνουν οδηγός μας και οι δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να βιώνει μία γυναίκα, ας γίνουν όχι ένας βούρκος που θα την ρουφήξει, αλλά ένα σκαλοπάτι που θα το πατήσει και θα δείξει σε όλους τη δύναμή της. Δεν είναι εύκολο, αλλά να θυμάσαι πως πάντα υπάρχουν χέρια που μπορούν να σε βοηθήσουν, αρκεί πάντα να δίνεις εσύ η ίδια την ώθηση που χρειάζεται για να τα πιάσεις.
Μην σωπαίνεις. Μη φοβάσαι. Να μιλάς. 

Επιμέλεια: Νίκη Χάγια
Φωτογραφίες: Gertrude Gary Milk
Make up: Νίκη Τσιαμπούλα
πηγη: http://portfolio.ladylike.gr/viakatatwnginaikwn 0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *