Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Αγρότες «πολιορκούν» την κυβέρνηση

Μορφή χιονοστιβάδας φαίνεται πως έχουν πάρει οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έκαναν από χθες, Τετάρτη (20/01/2016) σαφείς τις διαθέσεις τους απέναντι στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, στήνοντας μπλόκα σε πολλές περιοχές.


Χθες, οι αγρότες έκλεισαν κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ το μεγαλύτερο μπλόκο είναι αυτό των Τεμπών, όπου εκατοντάδες τρακτέρ Λαρισαίων αγροτών έφτασαν σε φάλαγγα, υπό την άμεση επίβλεψη της Αστυνομίας. Η άφιξη των 1.000-1.200 τρακτέρ εκεί, όπου θα παραμείνουν μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, έγινε με κόρνες και συνθήματα, με τους αγρότες να φωνάζουν «Δεν θα αντέξουν».

Τα μπλόκα της Θεσσαλίας

Προς τον οδικό κόμβο των Μικροθηβών θα κατευθυνθούν σήμερα οι αγρότες του Αλμυρού, των Φαρσάλων, της Κάρλας και του Βελεστίνου, μετά τη χθεσινή αναβολή των κινητοποιήσεων τους εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που επικρατούσε στην περιοχή.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι, θα ξεκινήσουν τα τρακτέρ από το σημείο προσυγκέντρωσης στη θέση Πλατάνια του Αλμυρού και θα κατευθυνθούν στον νευραλγικό κόμβο των Μικροθηβών, όπου θα καταφθάσουν και οι αγρότες από την περιφέρεια των Φαρσάλων. Την ίδια κατεύθυνση θα έχουν και οι αγρότες από τον κάμπο, το Βελεστίνο και τα χωριά της Κάρλας.

Στη μία μετά το μεσημέρι, θα ξεκινήσουν και οι αγρότες από τα χωριά της Καρδίτσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που, υπό την καθοδήγηση του παλαίμαχου αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα,θα κατευθυνθούν προς τον οδικό κόμβο της Νίκαιας, 10 χλμ περίπου νότια της Λάρισας.

Αυτά είναι τα τρία μεγάλα μπλόκα, μαζί με εκείνο των Τεμπών, που θα στήσουν οι Θεσσαλοί αγρότες στην περιφέρεια Θεσσαλίας και πάντα πάνω σε στρατηγικής σημασίας οδικούς κόμβους επί της ΠΑΘΕ.

Σε συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς προχωρούν και οι αγρότες του Νομού Δράμας στο μπλόκο Κοκκινογείων, με τον κ. Χρήστο Γκόντια, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την εκ νέου κατάρτιση του με τη συμβολή των αγροτών. Στο τελωνείο του Προμαχώνα, το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων που αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, προχωρά σε συμβολικούς αποκλεισμούς.



Στη Θεσσαλονίκη, κλειστή παρέμεινε η Λεωφόρος Νίκης στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, όπου από νωρίς έχουν δεμένα και τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο οι αλιείς. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα 300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στα διόδια Μαλγάρων.

Αγρότες στα μπλόκα της Βορείου Ελλάδος: «Δεν το κουνάμε από εδώ»!

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο που έχει στηθεί, από τις 15 Ιανουαρίου, αριθμεί περισσότερα από 1300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και αναμένονται και άλλα…

Σύμφωνα με δηλώσεις του αγροτοσυνδικαλιστή Στέργιου Λίτου στο ΑΠΕ ΜΠΕ, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στις 12 το μεσημέρι. Τότε θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για τη μορφή των σημερινών κινητοποιήσεων.

«Το πιο πιθανό είναι να αποφασίσουμε κλείσιμο των συνόρων από τη μία το μεσημέρι και μετά και επ' αόριστον» ανέφερε ο ίδιος.

Το συγκεκριμένο μπλόκο έχει δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση έως το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλιώς όπως έλεγαν χθες οι αγρότες: «Δεν θα φύγουμε από το σημείο».

Υπό κατάληψη τελεί η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννη Παναγή, να λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν το κουνάμε από εδώ. Αντιθέτως ενισχύουμε το μπλόκο και συζητάμε και άλλου είδους κινητοποιήσεις».

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και μετά τις 11 το πρωί θα γίνει γενική συνέλευση για να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι.

«Δεν αποκλείεται να πάμε στο τελωνείο της Εξοχής και να το κλείσουμε», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.

«Ραντεβού» στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Κιλκίς, έδωσαν αγρότες και άλλοι επαγγελματικοί φορείς, και όλοι μαζί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσουν στο μπλόκο που έχει στηθεί επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Πεστριτσίου (είσοδο του Κιλκίς), προκειμένου να αποφασίσουν τι ακριβώς θα κάνουν σήμερα, όπως σημείωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τερζής.

Με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στην είσοδο της Χαλκδηδόνας -όπου πραγματοποιούνται διαρκώς συμβολικοί αποκλεισμοί- στα διόδια Μαλγάρων και στον κόμβο Μηλοτόπου Πέλλας.

Το μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 250 τρακτέρ, ενώ ενισχύεται διαρκώς και την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Επίσης, σε αποκλεισμούς προχωρούν στο κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια, στον κόμβο Μακροχωρίου και στην Χαλκηδόνα, ενώ την Παρασκευή οι αγρότες προτίθενται να κλείσουν το δρόμο στο μπλόκο της Κουλούρας, σύμφωνα με όσα είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης και μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων ανέφερε ότι αύριο αναμένεται αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.


Λαϊκή αγορά έξω από το υπουργείο Εργασίας

Σε μια συμβολική κίνηση προκειμένου να τονίσουν την αντίθεσή τους στις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού που προωθεί η Κυβέρνηση και τους αφορούν, προχώρησαν χθες, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, αγρότες - παραγωγοί.

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, έχει στηθεί σήμερα το πρωί μια μικρή λαϊκή αγορά μπροστά από το υπουργείο Εργασίας απο αγρότες-παραγωγούς, οι οποίοι αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών τους και στη διάλυση του ΟΓΑ, όπως υποστηρίζουν.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα και τα προϊόντα -συνολικά τριών τόνων- που έχουν στήσει στους πάγκους θα μοιραστούν δωρεάν στους περαστικούς. 

 
 
 
www.newsbomb.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *