Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο νομό Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Αξιοποίηση των κονδυλίων του ΣΕΣ 2014-2020 για τη δημιουργία ενός διαδημοτικού καταφυγίου



Ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, μετά από σχετική πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη.

Ο κ. Θεοδωρίδης υποδεχόμενος τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων τόνισε ότι «σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να απαντήσουμε στο πρόβλημα των αδέσποτων, να βρούμε μια λύση σε ένα θέμα που είναι πολύ σοβαρό και έχει εκδηλωθεί κυρίως, στις πόλεις και σε μεγάλους οικισμούς». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα συλλογικά και ενιαία ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα στη δράση.

Καταγράφεται μια αυξητική τάση στον αριθμό των αδέσποτων ζώων και, πρωτίστως, για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και υγείας και ευζωϊας των ζώων συντροφιάς θα πρέπει να βρούμε μια κοινή λύση».

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την κατάλληλη διαχείριση των ζώων και τη βελτίωση της διαβίωσής τους σε υφιστάμενα καταφύγια. Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία των συναρμόδιων φορέων (Νοσοκομεία, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Δήμοι, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ιδιώτες κτηνίατροι) για την αντιμετώπιση των δηγμάτων πολιτών στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Ιδιαίτερα τονίστηκε το θέμα της λύσσας που εμφανίστηκε τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας και απαιτεί συστηματική παρακολούθηση. Στο σημείο αυτό σημαντικός είναι ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την κατάλληλη πληροφόρηση των πολιτών, χωρίς να υφίσταται ανησυχία διότι η πολιτεία έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα (εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα).

Έπειτα, τα στελέχη των υπηρεσιών υπογράμμισαν ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αποτελεί υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς να τοποθετούν μικροτσίπ ταυτοποίησης στα ζώα, αλλά και την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων προς αυτήν την κατεύθυνση και επιβολή προστίμων όπου απαιτείται.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φιλοζωϊκών οργανώσεων μετέφεραν την προσωπική τους εμπειρία για τη βελτίωση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και πρότειναν τη συμμετοχή τους, καθώς κι άλλων εθελοντών στις αντίστοιχες δράσεις βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ζώων, στο πλαίσιο τήρησης των κείμενων διατάξεων.

Συμπερασματικά, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο συντονισμό για τη διαχείριση των αδέσποτων, στην ανάγκη για μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων στους δρόμους και στη δημιουργία χώρων για την ασφαλή διαβίωσή τους, καθώς όλα αυτά αποτελούν την κοινή συνισταμένη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Αλμωπίας, Έδεσσας, Πέλλας και Σκύδρας, κ. Στέφανος Αβραμίκας, κ. Μαρία Βλάχου-Κατσάρα, κ. Ανδρέας Καραφυλλιάς, κ. Χαράλαμπος Γεραντίδης αντίστοιχα, ο κ. Αθανάσιος Μπαρμπούνης εκπροσωπώντας το Αστυνομικό Τμήμα Έδεσσας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας κ. Τρύφων Τσαντάκης, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πέλλας η Προϊσταμένη κ. Ελένη Καραντώνη, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής κ. Αναστάσιος Κελεσίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών κ. Άννα Γέργου, η κ. Ρεβέκκα Μάρκου ως εκπρόσωπος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Σκύδρας «ΣΤΟΡΓΗ», ο Αντιπρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Γιαννιτσών κ. Στέφανος Μαυρομάτης και η Ταμίας κ. Χατζηματθαίου Κυριακή, η κ. Μαριλένα Στογιαννίδου και ο κ. Θεοχάρης Ζεμπέκης από τον Φιλοζωϊκό Σύλλογο Σκύδρας, ο κ. Φώτης Παραστατίδης από τον Σύλλογο Φίλων Ζώων Αριδαίας και οι εκπρόσωποι του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Έδεσσας κ.κ. Κασαρτζόγλου Βηθλεέμ και Παπαδοπούλου Ρία.

Επίσης συμμετείχαν στη συνάντηση από τον Δήμο Έδεσσας η κ. Κατερίνα Ζδρού, από τον Δήμο Σκύδρας η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαγδαληνή Παπαδοπούλου, από τον Δήμο Πέλλας οι κ.κ. Παυλίδου Έφη και Παπαδοπούλου Κυριακή, από το Τμήμα Κτηνιατρικής Δήμου Αλμωπίας η κ. Ιντζεμπατζάκη Δήμητρα, το στέλεχος του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας κ. Κατερίνα Μπάρκα και οι ιδιώτες Κτηνίατροι κ.κ. Τζηρίνης Αθανάσιος, Πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου Πέλλας και Βασίλειος Σλίμπας, αρμόδιος Κτηνίατρος για τον Δήμο Έδεσσας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *