Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Σημαντικές δράσεις για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Αλμωπίας

Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων είναι μεγάλο, καθημερινό και αφορά τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών καθώς και την ευημερία και ευζωία των ζώων. Η νομοθεσία η οποία ορίζει τις προβλεπόμενες ενέργειες είναι Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4235/2014.

Αρμόδιος Αντιδήμαρχος της νέας δημοτικής αρχής ορίστηκε ο κος Τσιμτσιρίδης Γεώργιος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ξεκίνησε η προσπάθεια διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του δήμου μας. Επανασυστάθηκε η Πενταμελής Επιτροπή διαχείρισης, ορίστηκε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή και συγκροτήθηκε το συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων του δήμου. Υλοποιήθηκαν 3 συμβάσεις με ιδιώτες κτηνίατρους για την παροχή κτηνιατρικών πράξεων στα αδέσποτα ζώα. Ενημερώθηκαν όλοι οι πρόεδροι των Τ.Κ σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων και αντιμετώπιση της λύσσας. Επίσης συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια μέσω των οποίων έγινε εκτίμηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων και των προβλημάτων γύρω από αυτά. Ξεκίνησε η επαφή και η συνεργασία με το φιλοζωικό σύλλογο. Για πρώτη φορά εγγράφηκαν σημαντικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του έτους 2015 για κτηνιατρικές πράξεις και μεταφορά- περισυλλογή των ζώων αλλά και προμήθειες ειδών όπως τροφές, υλικά σύλληψης μη συνεργαζόμενων ζώων, ταΐστρες –ποτίστρες. Επίσης υποβλήθηκε αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου για χρηματοδότηση του δήμου.

Η αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε στο Αντιδήμαρχο κο. Αβραμίκα Στέφανο στης 07-05-2015 και ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω οι ενέργειες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν:

Α) Βάσει των μελετών της Υπηρεσίας υπογράφηκαν οι παρακάτω συμβάσεις:

1/2015 Παροχή Υπηρεσιών σχετικά με τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων σύνολο : 39.478,00 € (συνεχιζόμενη σύμβαση)

2/2015 Προμήθεια ζωοτροφών για τη σίτιση αδέσποτων αξίας σύνολο 1.999,96 € (έχει εκτελεστεί).

3/2015 Προμήθεια εξοπλισμού σύλληψης μη συνεργάσιμων ζώων σύνολο :1.498,08 € (έχει εκτελεστεί).

4/2015 Παροχή υπηρεσιών σχετικά με την περισυλλογή και μεταφορά των αδέσποτων ζώων 8.910,00 € (συνεχιζόμενη σύμβαση).

5/2015 Προμήθεια εξοπλισμού (ταΐστρες - ποτίστρες) 494,87 € (έχει υπογραφεί σύμβαση δεν έχουν παραληφθεί).

6/2105 Προμήθεια ζωοτροφών για τη σίτιση αδέσποτων αξίας σύνολο 1.424,97 € (έχει εκτελεστεί)

Β) Τροποποιήθηκε η Πενταμελής Επιτροπή στις 7 Μαΐου 2015 και συνεδρίασε στης 15 Μαΐου,29 Σεπτεμβρίου,24 Νοεμβρίου όταν προέκυπταν θέματα τα οποία αποτελούν αρμοδιότητα της.

Γ) -Ενημέρωση των Πρόεδρων Τοπικών Κοινοτήτων για την αντιμετώπιση περιστατικών λόγω δηλητηριασμένων δολωμάτων από τη χρήση γεωργικών ουσιών.

-Ενημέρωση των Πρόεδρων Τοπικών Κοινοτήτων για το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών κατά της λύσσας- Ενέργειες για την ενημέρωση πολιτών για τη λύσσα και ανάρτηση στο site του Δήμου Αλμωπίας.

-Ενημέρωση για τους αντιλυσσικούς εμβολιασμούς προς Π.Κ.Μ.Δ και Δ/νση Αγρ.Οικ και Κτηνιατρικής ΠΕ Πέλλας.

Δ) Συναντήσεις με όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Α.Τ,Δασαρχείο, Θηροφυλακή) Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στο Ξενιτίδειο στις 20 Οκτωβρίου με τα μέλη του κυνηγητικού συλλόγου και ενημερώθηκαν από τον Αντιδήμαρχο Αβραμίκα Στέφανο για την ισχύουσα νομοθεσία.

Ε) Έλεγχος αιτήσεων των πολιτών στις τοποθεσίες που αναγράφουν οι αιτήσεις για να διαπιστωθεί αν το σκυλί που υπόδειξαν είναι αδέσποτο ή δεσποζόμενο

ΣΤ) Οργανώθηκαν αντιλυσσικοί εμβολιασμοί στην Αριδαία,Πολυκάρπη ,Τσάκοι και θα συνεχιστούν στις υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες .

Ζ) Άμεσα θα γίνει έλεγχος και ενημέρωση των πολιτών για τα δεσποζόμενα μαζί με την Αστυνομία στην Τ.Κ Πολυκάρπης.

Η) Αίτηση χρηματοδότησης του Δήμου Αλμωπίας για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς (Κ.Υ.Α. Αριθμ. 1711/150664/28.11.2014)

Θ) Λόγω μη ύπαρξης συλλόγου κτηνοτρόφων σε συνεργασία με τα τοπικά δημόσια κτηνιατρεία άμεση διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με θέμα «Υποχρεώσεις και κυρώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων» στους κτηνοτρόφους του Δήμου Αλμωπίας.

Ι)Εγγραφή πίστωσης για εξεύρεση χώρου για τη δημιουργία καταφυγίου, εκπόνηση κατασκευαστικής μελέτης, έκδοση απαραιτήτων αδειών κ.ά στον προϋπολογισμό του 2016 το ποσό των 20.000 €.

Κ) Συμμετοχή στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε.ΠΕΛΛΑΣ με συναρμόδιους φορείς σχετικά με τις δράσεις που αφορούν την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Λ) Απαντήθηκαν όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τους πολίτες .

Μ)Από 22/7/2015 έως 30/02/2016 έχουν γίνει οι προβλεπόμενες κτηνιατρικές πράξεις σε 237 αδέσποτα σκυλιά και 1 γάτα όπως αυτές προβλέπονται στον Ν.4039/2012 και τις τροποποιήσεις του (Ν.4235/2014) και εντάσσονται στο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων .

Το αρχείο της υπηρεσίας μας διαθέτει τα παρακάτω:

1)Κτηνιατρικές Εντολές
2)Βιβλιάρια
3)Καρτέλες
4)Καταστάσεις
5)Βιβλίο εισερχόμενων και εξερχόμενων ζώων
6)Βιβλίο Νοσηλείας Ασθενών Ζώων

Το συνεργείο του Δήμου αποτελείται από ένα υπάλληλο του Δήμου και δεν έχει ενεργοποιηθεί, λόγω μη κατάλληλης εμπειρίας και επάρκειας του.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την αδειόδοτηση και ίδρυση καταφυγίου φιλοξενίας σε εφαρμογή της νομοθεσίας και των περιορισμών αυτής. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η οικονομική συγκυρία και το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις των δράσεων (βάσει της Κ.Υ.Α. Αριθμ. 1711/150664/28.11.2014) μεταξύ των οποίων και η κατασκευή καταφυγίου εκταμιεύονται απολογιστικά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι ενέργειες οι οποίες θα συντελέσουν στη ορθή και λειτουργική αντιμετώπιση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και προβλέπονται στη ισχύουσα νομοθεσία είναι:

- Εκπόνηση μελέτης και αδειοδότηση του Δημοτικού καταφυγίου. - Ένταξη της κατασκευής του καταφυγίου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα( ΕΣΠΑ ή άλλο).

- Προγραμματισμός πρόσληψης κτηνιάτρου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή ως ειδικό συνεργάτη).

- Ενεργοποίηση, στελέχωση και εκπαίδευση του συνεργείου περισυλλογής του δήμου και την παροχή των απαραίτητων εργαλείων.

- Ενεργοποίηση του ρόλου των ελεγκτικών οργάνων.

- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ως προς την ζωοφιλία (διανομή φυλλαδίων, ομιλίες σε σχολεία κ.α)


Ο Αντιδήμαρχος
Αβραμίκας Στέφανος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *