Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν τον λόγο για τον οποίο μιλάς στον ύπνο σου

Oταν κάποιος με τον οποίο κοιμηθήκαμε στο ίδιο δωμάτιο μας λέει, «μιλάς στον ύπνο σου», το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι «αποκλείεται» και το δεύτερο «μήπως είπα κάτι περίεργο;».

Η υπνολαλία (δηλαδή η ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου), είναι μια διαταραχή του ύπνου κατά την οποία κάποιος μιλάει όταν κοιμάται χωρίς να το γνωρίζει και να το θυμάται το επόμενο πρωί. 

Άλλοτε ο λόγος είναι ασυνάρτητος και αποσπασματικός και άλλοτε οι φράσεις είναι ολοκληρωμένες και λογικές. Μπορεί να εκδηλώνεται χωρίς να υπάρχει εξωτερικό ερέθισμα.

Η διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί στον καθένα, ωστόσο εκδηλώνεται συχνότερα σε άνδρες και παιδιά παρά σε γυναίκες.

Δεν είναι περίεργο να μιλάει κάποιος στον ύπνο του. Η υπνολαλία εκδηλώνεται υποσυνείδητα και οι βασικότεροι παράγοντες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι το συναισθηματικό στρες, το άγχος, η έλλειψη ύπνου, ορισμένα φάρμακα, ο πυρετός και η κατάθλιψη. 

Η ομιλία στον ύπνο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν το ότι περάσατε μια δύσκολη μέρα, το ότι αισθάνεστε καταβεβλημένοι, ή το ότι δεν θέλετε να πείτε αυτά που αισθάνεστε.

Το παραμιλητό επιβαρύνει και η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας άλλης διαταραχής του ύπνου, όπως η υπνοβασία και η υπνική άπνοια.

Η υπνολαλία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια δύο φάσεων ύπνου. Πρώτα κατά τη φάση REM και έπειτα κατά τη φάση μη REM.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν συμβαίνει στο στάδιο REM, κατά το οποίο βλέπουμε τα όνειρα, οι νευρώνες μας λειτουργούν με τρόπο παρόμοιο με όταν είμαστε ξύπνιοι. 

Στη φάση μη REM, το στόμα, ο λαιμός και οι φωνητικές χορδές (που παραμένουν απενεργοποιημένες) παίρνουν μπρος και λειτουργούν για μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε κατά το ήμισυ ξύπνιοι και ο μηχανισμός της εγρήγορσης μας επιτρέπει να μιλήσουμε.

Το παραμιλητό δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί αυτόν που το κάνει. Δεν έχει καμία συνέπεια στον ύπνο, ούτε στην υγεία.

Το μοναδικό αρνητικό είναι για τους γύρω, που πιθανότατα να ενοχλούνται από αυτό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *