Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Ομιλία-χαιρετισμός ΕΝΙΠ στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Έδεσσα και Γιαννιτσά

«Τώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός της πρόσφατης περιοδείας του Υπουργού Υγείας σε νοσοκομεία της Μακεδονίας, ανάμεσά τους και στο νοσοκομείο της Έδεσσας, προβάλει και πάλι έντονα η τραγική πραγματικότητα στις δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής, χωρίς ωραιοποιήσεις και προεκλογικά πυροτεχνήματα. 

Οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν αφουγκράζεται την δυσαρέσκεια ασθενών και υγειονομικών, την αγωνία των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι μάλιστα έστειλαν σαφές πολιτικό μήνυμα στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, καταποντίζοντας τη φιλοκυβερνητική παράταξη.

Συνεχίζουν στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης υποχρεώνοντας Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας να αναζητούν κονδύλια κάνοντας μπίζνες, πουλώντας τις υπηρεσίες τους στα λεηλατημένα από το κράτος και τους επιχειρηματίες ασφαλιστικά ταμεία ή να βγαίνουν στη ζητιανιά και να στηρίζονται σε αμφίβολης αξίας «δωρεές», χορηγίες «φιλάνθρωπων» και δράσεις διαφόρων «φίλων», που με πρόσχημα το ότι δήθεν δεν υπάρχουν χρήματα, φέρνουν στο φιλότιμο τον λαό και βάζουν ξανά το χέρι στην τσέπη του.

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 η κυβέρνηση προχώρησε σε νέα μείωση κατά 65 εκ. στην κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία, μείωση που ήρθε να προστεθεί στα πετσοκομμένα κρατικά κονδύλια των προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα μετά το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα νοσοκομεία να χρειάζονται επιπλέον πιστώσεις για αντιδραστήρια, υγειονομικό υλικό και τη μισθοδοσία των ελαστικά εργαζόμενων υγειονομικών.

Την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση λαμβάνει τα εύσημα και τις ευχαριστίες υψηλόβαθμων στελεχών του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τις εκπληκτικά υψηλές δαπάνες της χώρας μας για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. 

Το ίδιο εντυπωσιακές και οι παραχωρήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. 1,1 δις ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 για επιδότηση καυσίμων για εφοπλιστές, αεροπορικές εταιρίες, μεγαλοξενοδόχους και κλινικάρχες, μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών κατά 4%, 50 φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις, όπως η απαράδεκτη «φορολόγηση» των εφοπλιστών με τη μορφή της ...εθελοντικής εισφοράς.

Κυβερνητικοί παράγοντες σε αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις στα τοπικά ΜΜΕ καλλιέργησαν πανηγυρικό κλίμα με αφορμή την προμήθεια αξονικού τομογράφου. Όμως οι τυμπανοκρουσίες μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης και δυσλειτουργίας των νοσοκομείων μάλλον προσβάλουν τη νοημοσύνη του λαού και των υγειονομικών, που όλα τα προηγούμενα χρόνια προχώρησαν σε σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων διεκδικώντας μεταξύ των άλλων και την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού. 

Ο λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι το κονδύλι για την προμήθεια του, δεν καλύπτει παρά ένα πολύ μικρό μέρος από τα δισεκατομμύρια των ματωμένων πλεονασμάτων που του άρπαξαν με την ανελέητη φοροληστεία, τις βάρβαρες περικοπές κοινωνικών δαπανών, μισθών κ.λπ., τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι παλιότερες κυβερνήσεις των τελευταίων δέκα ετών.

Αλλά και πάλι, η προμήθεια του εξοπλισμού δεν αρκεί καθώς για τη λειτουργία του κάθε αξονικού τομογράφου, απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον τεσσάρων σε πρώτη φάση μόνιμων ακτινολόγων σε κάθε νοσοκομείο του νομού. Η λειτουργία του μέσω της εντατικοποίησης του υπάρχοντος προσωπικού θα αποδυναμώσει το υπόλοιπο έργο των ακτινολογικών τμημάτων. 

Σε ότι αφορά τις προσλήψεις, η υποσχεσιολογία καλά κρατεί με μπόλικο προεκλογικό άρωμα. Όσο είδαμε, τις 4.500 θέσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την πρωταπριλιά του 2015, άλλο τόσο θα δούμε τους χιλιάδες διορισμούς που υπόσχονται τώρα. 

Η δέσμευση της κυβέρνησης όπως και όλων των κομμάτων που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο προς τους «θεσμούς» και την ΕΕ, για μία πρόσληψη για κάθε μία συνταξιοδότηση στο δημόσιο, διαιωνίζει με μαθηματική ακρίβεια την μεγάλων διαστάσεων υποστελέχωση στις δημόσιες μονάδες υγείας. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπ. Υγείας για τα επόμενα χρόνια θα προκηρύσσονται 1.000 θέσεις γιατρών και 1.500 νοσηλευτών το χρόνο. Όμως στο τέλος του 2019 θα υπάρχουν 1.700 λιγότεροι γιατροί από αυτούς που υπηρετούν τώρα: 700 συνταξιοδοτήσεις του 2018 και 2019 που δεν θα έχουν αναπληρωθεί, 500 συμβασιούχοι επικουρικοί γιατροί μέσω ΕΣΠΑ και άλλοι 500 επικουρικοί των οποίων η θητεία ανανεώθηκε για 1 χρόνο μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών που θα έχουν απολυθεί ως τις 31/12/2019. 

Από το 2010 έως το 2018 μειώθηκε το μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων στα νοσοκομεία κατά 25%. Ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας διαρκώς αυξάνεται και έχει ξεπεράσει το 20% του συνόλου. Τα τελευταία χρόνια οι λίγες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών ήταν σε ποσοστό 60% προσλήψεις συμβασιούχων επικουρικών γιατρών που πληρώνονται όχι από το κράτος αλλά από «ίδια έσοδα» των νοσοκομείων και οι όποιες προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού ήταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε ποσοστό 72%. Οι μετακινήσεις συναδέλφων για την κάλυψη των τραγικών και χρονιζουσών ελλείψεων προσωπικού από την μία μονάδα υγείας στην άλλη συνεχίζονται.

Οι μεγάλες λίστες για ιατρικές εξετάσεις και χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία υποχρεώνουν τους ασθενείς, είτε σε μακροχρόνια αναμονή, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος, σε βάρος της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, είτε αν έχουν κάποια χρήματα, να βάλουν βαθειά το χέρι στη τσέπη και να ψάξουν λύση στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, η χώρα μας ήταν το 2018 πρώτη παγκοσμίως στις κατά κεφαλήν ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, αφού η κάθε λαϊκή οικογένεια δαπανά το 7,5% των συνολικών εισοδημάτων της για την αγορά υπηρεσιών Υγείας με την μέση μηνιαία δαπάνη έφτασε τα 102,44 ευρώ. 

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα κέντρα υγείας και τις ΤΟΜΥ παραμένει -με τάση επιδείνωσης- πολύ πίσω από τις ανάγκες, με ελλείψεις προσωπικού, ελλείψεις βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, μετακινήσεις γιατρών από κέντρα υγείας προς ΤΟΜΥ, ελλείψεις ή παλαιότητα εξοπλισμού, υποδομών και κτηρίων, ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού, μείωση του ωραρίου λειτουργίας και αποδυνάμωση της εφημεριακής λειτουργίας λόγω της μετακίνησης ιατρών προς τα νοσοκομεία για να καλυφθούν οι εκεί ανάγκες.

Η έλλειψη ουσιαστικής εκπαίδευσης για τους ειδικευόμενους γιατρούς στις κλινικές λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, η μισθολογική απαξίωση, η εντατικοποίηση, η μετακίνηση του ειδικευόμενου από τμήμα σε τμήμα για να αντιμετωπιστούν κενά και ανεπάρκειες, οι προσλήψεις μονίμων γιατρών με το σταγονόμετρο και η επικράτηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (συμβασιούχοι επικουρικοί), εξωθούν τους νέους γιατρούς στο εξωτερικό με αποτέλεσμα δεκάδες κενές οργανικές θέσεις ειδικευομένων στα νοσοκομεία και ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση των τμημάτων και των κλινικών.

Οι διακομιδές συνεχίζουν να διενεργούνται μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες, αφού οι χρόνιες ελλείψεις του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και μέσα και κυρίως η απουσία στελέχωσης του με εντατικολόγους / αναισθησιολόγους, οδηγεί σε λύσεις ανάγκης επικίνδυνες για τους ασθενείς, όπως η συνοδεία από ακατάλληλες ειδικότητες ή ανειδίκευτους ιατρούς, ενώ παράλληλα υπονομεύεται και τη λειτουργία των κλινικών που αναλαμβάνουν την διακομιδή. 

Από την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών και υπηρεσιών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας μέσω της εκχώρησης τους σε ιδιώτες και εργολάβους προκύπτουν πολλές φορές σοβαροί κίνδυνοι λόγω ελλιπούς συντήρησης και δυσλειτουργιών, αφού οι ιδιώτες βάζουν την κερδοφορία τους πάνω από όλα.

Αγαπητές συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Μπορούμε να τους σταματήσουμε και να επιβάλουμε ένα νέο διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Οργανωμένα, ενωμένοι οι υγειονομικοί σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Διεκδικούμε:

Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας. Πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση με βάση τις ανάγκες, χωρίς δωρεές, χορηγούς, «φίλους» και ευεργέτες. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο

Να μπει τέλος στην μισθολογική απαξίωση των νοσοκομειακών ιατρών. Υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας. Άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012. Καταβολή όλων των αναδρομικών. Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος άδειας.

Κατάργηση του νόμου που διαλύει τον εργάσιμο χρόνο και τις ζωές των νοοκομειακών γιατρών στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών. Διεκδικούμε σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο 5ήμερο-6ωρο-30ωρο με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό.

Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Νέους οργανισμούς στα νοσοκομεία με βάση της σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και σύμφωνα με τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης. Ανάπτυξη κλινικών και τμημάτων με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών με βάση πληθυσμιακά, γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια. 

Πλήρη διοικητικός διαχωρισμός των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών.Όχι στη συγχώνευση φυσική ή λειτουργική κλινικών των δύο νοσοκομείων. 

Να σταματήσουν οι μετακινήσεις συναδέλφων για την κάλυψη των αναγκών άλλων νοσοκομείων ή κέντρων υγείας. 

Να πάρει η κυβέρνηση οριστικά πίσω το νόμο-έκτρωμα για το βαθμό στον τίτλο ειδικότητας. Ο χρόνος αναμονής για την ειδικότητα να είναι συντάξιμος, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού.

Όχι στις εξετάσεις και σε κάθε είδος φραγμών στην έναρξη και κατά τη διάρκεια της ειδικότητας. Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια.

Κατάργηση του νόμου-λαιμητόμου του Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ένταξη των γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. 

Να αποκλειστούν οι εργολαβίες από τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας και να επιστρέψουν όλες οι ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες-λειτουργίες τους στην ευθύνη του Δημοσίου. 

Να μονιμοποιηθούν με πλήρη δικαιώματα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να γίνουν όλες οι επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των τεχνικών υπηρεσιών, της σίτισης, της καθαριότητας, της φύλαξης και ασφάλειας.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών για την οργάνωση διεκδικητικών αγώνων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας!

Έχουμε τη δύναμη με τους αγώνες να επιβάλλουμε το δίκιο μας!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *