Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Εκλογές 2019: Το «κλειδί» που κρίνει την αυτοδυναμία

Το σενάριο της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία είναι το μεγάλο ερωτηματικό των εκλογών της 7ης Ιουλίου με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κοντά στην εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών και δεν θα χρειαστεί να επαναληφθούν οι εκλογές στην περίπτωση που κάποιο άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα δεν συνεργαστεί μαζί του.

Στο στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη το μόνο που σκέπτονται είναι η επόμενη μέρα και πώς αυτή θα διαμορφωθεί σε σχέση με τα όσα υποστηρίζει προεκλογικά ο ίδιος. Να μην υπάρχει, δηλαδή, δυσαρμονία λόγων και πράξεων.

Από την άλλη στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, το στοίχημα είναι να διατηρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα εκλογικά ποσοστά των ευρωεκλογών και να μην πέσει περισσότερο καθώς αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν τα «όργανα εντός του κόμματος».
Οι δημοσκοπήσεις

Στην αξιωματική αντιπολίτευση μελετούν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις σε ό,τι αφορά τα σενάρια της αυτοδυναμίας και με πόσα κόμματα στη βουλή. Διότι ο αριθμός των κομμάτων που θα μπούνε στη βουλή θα κριθεί και ο αριθμός των εδρών.

Αλλιώς είναι να υπάρχουν πέντε κόμματα στη βουλή, και αλλιώς έξι. Σήμερα η βουλή διαθέτει έξι κόμματα αλλά στην αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου είχαμε οκτώ.

Επομένως, οι περισσότεροι αναλυτές κομματικοί και μη ρίχνουν το βάρος στον αριθμό των κομμάτων που θα έχει η νέα βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Με άλλα λόγια, αν μπούνε πολλά κόμματα στη βουλή, τόσο θα δυσκολευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κερδίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Πώς κατανέμονται οι έδρες

Λαμβάνοντας υπόψη το σενάριο της βουλής των έξι κομμάτων η εκτίμηση των εδρών για τα κόμματα κατανέμονται ως εξής με τις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις: Για τη Ν.Δ 156 έδρες, τον ΣΥΡΙΖΑ 82 έδρες, 21 για το ΚΙΝΑΛ , το ΚΚΕ 17 , η Χρυσή Αυγή 14, και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη 10 έδρες.

Στο σενάριο τώρα της επτακομματικής βουλής η εκτίμηση των εδρών σύμφωνα με την έρευνα της PULSE μειώνει κατά 4 τις έδρες της Ν.Δ φτάνοντας τον αριθμό των 152 εδρών και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 79 έδρες, ΚΙΝΑΛ 21, ΚΚΕ 16 , ΧΑ 13 και 9 έδρες το κόμμα του Κ. Βελόπουλου.

Ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται στη πρόθεση ψήφου με 8 μονάδες διαφορά σύμφωνα με την έρευνα του ΣΚΑΙ. Με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ προηγείται με 35% έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ στο 7%, ΚΚΕ 5,5%, Χρυσή Αυγή 4,5% Ένωση Κεντρώων 1,5%, Πλεύση Ελευθερίας 1,5%, Ελληνική Λύση 3% και ΜέΡΑ 25 με 3,5%, άλλο κόμμα 4% και ΔΞ/ΔΑ το 7%..

Κρίσιμο θέμα και για τη Ν.Δ αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και το ερώτημα ποιος είναι καλύτερος για πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται πρώτος με 36% και ακολουθεί με 28% ο Αλέξης Τσίπρας ενώ το 32% θεωρεί ο «περίφημος» κανένας.

Από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων εξαρτάται και η στρατηγική που ακολουθούν οι αρχηγοί οι οποίοι το βράδυ των εκλογών θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την προσωπική «επόμενη ημέρα» σε ότι αφορά τους ίδιους.

Αν για παράδειγμα οι κάλπες αναδείξουν δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και με χαμηλότερα ποσοστά από ότι έλαβε στις ευρωεκλογές, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιμετωπίσει την σφοδρή κριτική των συντρόφων του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό προσωπικό του μέλλον. Αν πάλι αντίθετα καταφέρει και το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών είναι καλύτερο σε ποσοστά από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου, τότε ασφαλώς περιορίζεται η γκρίνια της ήττας, όχι ότι δεν θα υπάρξει- αλλά θα είναι άλλη κουβέντα αν έχει αυξήσει τα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ έστω και ηττημένος.

Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς στη μία ή την άλλη περίπτωση.

 
Πηγή: Cnn.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *