Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Ιος του Δυτικού Νείλου: Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα -Διευκρινήσεις από τον ΕΟΔΥ

Ξεκάθαρη θέση παίρνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) σχετικά με τις φήμες που ήθελαν να υπάρχουν ήδη κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο Οργανισμός διαψεύδει την εν λόγω πληροφορία. Υπενθυμίζεται ότι τόσο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και ο Guardian είχαν χτυπήσει «καμπανάκι» στους τουρίστες που επρόκειτο να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ αναφέρει για τον ιό του Δυτικού Νείλου:

ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως και άλλοι ιοί που μεταδίδονται μέσω τσιμπήματος κουνουπιού, ανήκει στα νοσήματα που αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση της κυκλοφορίας τους τα επόμενα χρόνια, λόγω συνδυασμού παραγόντων μεταξύ των οποίων σημαντικό ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει εγκατασταθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου με επέκταση των γεωγραφικών περιοχών κυκλοφορίας του κατά την περσινή περίοδο για τη χρονική περίοδο που αφορά στο έτος 2019 έως και σήμερα 19/06/2019, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ούτε σε άλλη χώρα της Ευρώπης,

κατά την περσινή περίοδο 2018, η κυκλοφορία του ιού ήταν ιδιαιτέρως έντονη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας. Ακόμη και κατά την περσινή περίοδο, η πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον ιό για τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας ήταν μικρή (περίπου 2 ασθενείς ανά 100.000 πληθυσμού). Ως εκ τούτου, η πιθανότητα αυτή για τους επισκέπτες στη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά χαμηλή, αναλογικά με το διάστημα παραμονής τους στη χώρα, ακόμη και σε περιοχές που καταγράφεται κυκλοφορία του ιού, στο πλαίσιο σχεδιασμού και λήψης μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας της χώρας έχουν εγκαίρως προβεί σε δράσεις πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων δράσεων ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα ενδεικνυόμενα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς είναι πιθανή η επανακυκλοφορία του ιού και στη φετινή περίοδο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *