Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Σε δοκιμή το πρώτο εμβόλιο για τα χλαμύδια

Το πρώτο εμβόλιο για τα χλαμύδια των γεννητικών οργάνων που έφθασε στην αρχική φάση 1 της κλινικής δοκιμής του, άφησε ενθαρρυντικές ενδείξεις.Αυτό καθώς φαίνεται ασφαλές και «πυροδοτεί» την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Υπό δοκιμή το εμβόλιο

Τα χλαμύδια είναι η συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη βακτηριακή λοίμωξη στις ανεπτυγμένες χώρες, όμως μέχρι σήμερα έχει αποτύχει η μείωση των περιστατικών διεθνώς, παρά τα διάφορα μέτρα διάγνωσης και πρόληψης, καθώς και τη θεραπεία με αντιβιοτικά. Γι' αυτό οι γιατροί αναζητούν νέα «όπλα», με πρώτο ένα εμβόλιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έλεν Τζούελ του Ινστιτούτου Statens Serum της Δανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Infectious Diseases», έκαναν μια τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) δοκιμή σε 35 υγιείς γυναίκες. Όπως είπαν, παρά τις πρώτες θετικές ενδείξεις περί αποτελεσματικότητας του εμβολίου με το προσωρινό όνομα CTH522, θα χρειασθούν περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιωθεί ότι όντως η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύει από τη λοίμωξη με χλαμύδια.

Η λοίμωξη εφήβων και νεαρών

Η νόσος, που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, με περίπου 131 εκατομμύρια νέα περιστατικά ετησίως. Καθώς τρεις στις τέσσερις λοιμώξεις δεν συνοδεύονται από συμπτώματα, πιθανότατα ο αριθμός των περιστατικών είναι ακόμη μεγαλύτερος. Οι περισσότερες νέες λοιμώξεις συμβαίνουν σε εφήβους και νεαρούς ενηλίκους.

Τι προκαλούν τα χλαμύδια

Σε περίπου το ένα έκτο των γυναικών η λοίμωξη έχει ως συνέπεια να προκαλεί χρόνους πόνους, ακόμη και υπογονιμότητα ή έκτοπο κύηση. Επιπλέον, τα χλαμύδια καθιστούν τους ασθενείς ευάλωτους και σε άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ιδίως γονόρροια και ιό HIV. Η λοίμωξη εγκύου με χλαμύδια αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας και πρόωρου τοκετού.
Μια δεύτερη επιστημονική έρευνα από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ των ΗΠΑ δείχνει ότι το μικροβίωμα του γυναικείου κόλπου παίζει ρόλο-κλειδί στη λοίμωξη με χλαμύδια, είτε προστατεύοντας τη γυναίκα, είτε κάνοντας την πιο ευάλωτη.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *