Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Η Περιφορά της Παναγίας της Προσφυγιάς - Χιλιάδες πιστών συρρέουν στη Νέα Μηχανιώνα

Το αδιαχώρητο αναμένεται σήμερα στη Νέα Μηχανιώνα για την περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης. Οι εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εννιάμερα της Παναγίας, ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και αναμένεται να ολοκληρωθούν την προσεχή Κυριακή.


Σύμφωνα με το Δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη η προσέλευση του κόσμου στις λατρευτικές εκδηλώσεις θα ξεπεράσει άλλες χρονιές και θα φτάσει τους 60-70 χιλιάδες, γεγονός που θα τονώσει την οικονομία της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος σε συνεργασία με την αστυνομία και την τροχαία, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση του κόσμου στην περιοχή.

Οι πάγκοι των μικροπωλητών για το πανηγύρι έχουν ήδη στηθεί και η γιορτή θα κορυφωθεί αύριο το απόγευμα με την τέλεση του Αρχιερατικού Εσπερινού και την περιφορά της εικόνας.

Η μεταφορά της εικόνας από τη θάλασσα της Προποντίδας

Προφυλαγμένη μέσα σε δέμα με ρούχα, είχε σωθεί από τη Μικρασιατική καταστροφή, η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας.

Σύμφωνα με τη λαϊκη παράδοση η κυρά Κατίγκω Μαούτσα ή Λαζαράκαινα μαζί με τις εγγονές από τη Μηχανιώνα της Κυζίκου, έφτιαξαν μία θήκη από τσίτι (λεπτό ύφασμα), τύλιξαν την εικόνα και στη συνέχεια έβαλαν την υφασμάτινη θήκη μέσα σε ένα ντέγκι (μεγάλο δέμα) με ρούχα προκειμένου να ταξιδέψει με ασφάλεια στην Ελλάδα.

Η Εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης μεταφέρθηκε στη Νέα Μηχανιώνα από τους πρόσφυγες της Κυζίκου, μιας παραθαλάσσιας κωμόπολης στο βορειοανατολικό άκρο της Κυζικηνής Χερσονήσου, στη θάλασσα της Προποντίδας, σε σχετικά κοντινή απόσταση από τα στενά των Δαρδανελίων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *