Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόωρες κάλπες στην Αυστρία με φόντο το «σκάνδαλο Ίμπιζα»


Στις κάλπες καλούνται και πάλι οι 6.396.796 Αυστριακοί για να εκλέξουν για τα επόμενα πέντε χρόνια τους 183 βουλευτές της νέας Βουλής από τους υποψήφιους συνολικά οκτώ κομμάτων πριν καν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, καθώς το «σκάνδαλο Ίμπιζα», πυροδότησε τις σημερινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές.Η πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής οδήγησε στα τέλη του Μαΐου στη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου κι εκ νέου υποψήφιου για το αξίωμα Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων.

Το επίσημο προσωρινό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών στις 22.00, ενώ το οριστικό θα είναι γνωστό αργά την Δευτέρα ή ακόμα και την Πέμπτη, εάν υπάρξει καθυστέρηση στην καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων, που έφτασαν τον αριθμό-ρεκόρ 1.070.933.

Μπροστά ο Κουρτς
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Κουρτς είναι σταθερά στην πρώτη θέση και σε καλό δρόμο για να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, αλλά δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς η συνεργασία, οι συνομιλίες για την οποία αναμένεται να είναι δύσκολες και ενδέχεται να διαρκέσουν εβδομάδες. Οι Σοσιαλδημοκράτες, το Κόμμα των Ελευθέρων, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι παραμένουν επίσης στην κούρσα.

Στο τελευταίο γκάλοπ Παρασκευή, το ποσοστό του ανέρχεται στο 34% έναντι 31,5% στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με τους Σοσιαλδημοκράτες να συγκεντρώνουν ποσοστό λίγο υψηλότερο από 23% (26,9% το 2017).

Στην τρίτη θέση ακολουθεί με ποσοστό 21% (26% στις τελευταίες εκλογές) το Κόμμα των Ελευθέρων, ενώ για τους Πράσινους -οι οποίοι στις εκλογές του 2017 βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή- καταγράφεται ποσοστό 11%.

Πέμπτο εμφανίζεται το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με 8% (5,3% το 2017) και έκτο το κόμμα «Τώρα», το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και είχε πετύχει την είσοδό του Βουλή με ποσοστό 4,4%, αλλά τώρα περιορίζεται στο 2% και φέρεται να οδεύει να μείνει εκτός της επόμενης Βουλής.

Χωρίς αυτά να αναφέρονται στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση, περίπου το 1% φέρεται να κυμαίνεται το ποσοστό δύο πρωτοεμφανιζόμενων κομμάτων αριστερής απόκλισης, επονομαζόμενων «Αριστερή Πλατφόρμα» και «Αλλαγή».

Τρία σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση
Αναλυτές στη Βιέννη συμπεραίνουν πως χωρίς τη συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος, δεν θα είναι δυνατός ο σχηματισμός μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία, για τον οποίο, με την προϋπόθεση πως θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο σύνολο των 183 εδρών, προκύπτουν μόνον τρεις δυνατότητες.

Ένας τέτοιος συνασπισμός, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος ως ισχυρότερου κόμματος, μπορεί να υπάρξει, είτε με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, όπως συνέβαινε μέχρι τέλη Μαΐου όταν διαλύθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, είτε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είτε με συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με τα δύο μικρότερα κόμματα, τους Πράσινους και το ΝΕΟΣ.

Το Λαϊκό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχαν για τελευταία φορά κυβερνητική συνεργασία όταν είχαν συγκροτήσει τον συνασπισμό που κυβέρνησε μεταξύ του Ιανουαρίου του 2007 και του Δεκεμβρίου του 2017, υπό τους Σοσιαλδημοκράτες ως πρώτο κόμμα, ωστόσο η συνεργασία τους εκ νέου θεωρείται από δύσκολη ως απίθανη.

Η πολύκροτη υπόθεση
Θυμίζουμε ότι πρωταγωνιστής της υπόθεσης Ίμπιζα σε βάρος του οποίου διενεργείται ήδη έρευνα από την Γενική Εισαγγελία για απιστία, υπήρξε ο μέχρι τότε αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του τη 18η Μαΐου, μία ημέρα έπειτα από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, με τη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων βίντεο.

Στο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της στο Κόμμα των Ελευθέρων οικονομικά και επικοινωνιακά, με την αγορά αυστριακών ΜΜΕ, όπως της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας Kronen Zeitung.

Νέες αποκαλύψεις, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, φέρουν τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να έκανε χρήση τεράστιων χρηματικών ποσών (10.000 ευρώ μηνιαίως, πέραν του επιδόματος ενοικίου, ύψους 2.500 ευρώ μηνιαίως, και άλλων παροχών) ως αρχηγός του κόμματος και κατόπιν ως αντικαγκελάριος, μέσω ειδικών λογαριασμών που ήταν στην διάθεση του, για την κάλυψη εξόδων παράστασης και προσωπικών εξόδων του ιδίου και της συζύγου του.
Και το «παράδοξο»

Ωστόσο, τα σκάνδαλα στα οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε φαίνεται να αφήνουν ανεπηρέαστους — ως προς την εκλογική συμπεριφορά τους — τους ψηφοφόρους των Ελευθέρων, με τους αναλυτές στη Βιέννη να αναζητούν εξήγηση για το παράδοξο ότι οι εξελίξεις αυτές δεν του κατάφεραν ζημιά.

Όπως φαίνεται δεν επηρεάζουν τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, ούτε προφανώς στις σημερινές εκλογές, ούτε τα αποκαλούμενα από τους Ελευθέρους «μεμονωμένα περιστατικά»: δηλαδή τα συσσωρευόμενα περιστατικά ξενοφοβίας, ρατσισμού, αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας, ακόμη και ναζιστικής δραστηριοποίησης από πλευράς στελεχών και αξιωματούχων του κόμματος.

Λίγες ημέρες πριν από τις σημερινές εκλογές, η «Αυστριακή Επιτροπή Μαουτχάουζεν», του ομώνυμου άλλοτε ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη «τόσο πολλών ακροδεξιών δραστηριοτήτων, όσο ποτέ στο παρελθόν», από στελέχη των Ελευθέρων.

Καταγγέλλοντας την εντυπωσιακή αύξηση των δραστηριοτήτων αυτών, η Επιτροπή Μαουτχάουζεν επισήμανε πως, ενώ, στο χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2013 έως το τέλος του 2018 είχε καταγράψει συνολικά 106 ακροδεξιές δραστηριότητες στελεχών του Κόμματος των Ελευθέρων, μέσα σε μόλις 14 μήνες, το διάστημα Ιούνιος 2018 - Ιούλιος 2019, κατέγραψε ήδη 63 τέτοιες δραστηριότητες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *