Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Ανησυχία για τη γρίπη στην Ελλάδα: Ο «διάδοχος» του Η1Ν1 φέρνει πιο σοβαρές επιπλοκές

Η χώρα μπαίνει σταδιακά στην περίοδο έξαρσης της γρίπης, με την ιατρική κοινότητα να καταγράφει τα πρώτα περιστατικά.

Προκειμένου να προφυλαχθεί ο πληθυσμός, οι αρμόδιοι φορείς έχουν ήδη ξεκινήσει τις καμπάνιες ενημέρωσης για το εμβόλιο κατά της γρίπης. Οπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από δω και στο εξής «περιμένουμε την έναρξη περισσότερων περιστατικών (σ.σ. γρίπης), ως συνήθως, μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, «είμαστε σήμερα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και βρισκόμαστε στους μήνες που χρειαζόμαστε την εμβολιαστική κάλυψη, δεδομένου ότι απαιτούνται δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη των απαραίτητων αντισωμάτων».
Γρίπη: Tι πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Καποδιστριακού σημείωσε ότι «αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -ας μη ξεχνάμε ότι η γρίπη προσβάλει το 10% του πληθυσμού και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη επιπλοκών από αυτή- ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό μέτρο δημόσιας υγείας για τη γρίπη».

Ο κ. Τσακρής προσέθεσε ότι «άτομα άνω των 60 ετών ή που έχουν άλλα προβλήματα υγείας θα πρέπει στην περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου να εμβολιαστούν, όπως και τα άτομα του περιβάλλοντος που ανήκουν στις ομάδες αυτές, π.χ. πολύ μικρά παιδιά».

Τα άτομα αυτά, όπως ανέφερε, θα πρέπει να εμβολιαστούν «ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν και την εξάπλωση του ενδημικού κύματος, αλλά και τις πιθανότητες επιπλοκών και ανάγκης νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κάτι που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο στην περίοδο της εποχικής γρίπης».

Το επικίνδυνο στέλεχος της γρίπης ΑΗ 3Ν2

Ο Αθανάσιος Τσακρής τόνισε ότι κάθε χρόνο υπάρχουν διακυμάνσεις στον αριθμό των κρουσμάτων «ανάλογα με το ποιο στέλεχος θα επικρατήσει, το πόσο άνοσος είναι ο πληθυσμός, τι αντισώματα έχει απέναντι στο συγκεκριμένο στέλεχος και τα στελέχη που επικρατούν κάθε χρόνο».

Η ανησυχητική παρατήρηση που έκανε ο κ. Τσακρής αφορά στο στέλεχος της γρίπης που αναμένεται να επικρατήσει φέτος στην Ελλάδα. «Φέτος, περιμένουμε -κυρίως από τα δεδομένα που έχουμε από το Νότιο Ημισφαίριο- μάλλον επικράτηση του στελέχους της γρίπης ΑΗ3Ν2, ενός στελέχους που συνήθως έχει πιο πολλές σοβαρές επιπλοκές από άλλες μορφές γρίπης και προσβάλει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με το στέλεχος Η1Ν1» υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας, σε ό,τι αφορά τις πληθυσμιακές ομάδες, στις οποίες αναμένεται να έχουμε πιο σημαντικά προβλήματα, αλλά και το πώς πρέπει ανάλογα να κινηθούμε στην προφύλαξη αλλά και την αντιμετώπιση της γρίπης τη φετινή χρονική περίοδο» προσέθεσε.

Οι δράσεις προφύλαξης του γενικού πληθυσμού

Για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας, ο κ.Τσακρής σημειώνει πως σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο η ζωή μας στο πλαίσιο της καθημερινότητας. «Η διατροφή όπως και η κατάσταση στρες, ο καλός ύπνος, η διατροφή, πολλά φρούτα και λαχανικά, λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών, είναι παράγοντες που βοηθούν στο να έχουμε ένα ανοσιολογικό σύστημα, το οποίο θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ίωση, όχι μόνο τη γρίπη αλλά και τις άλλες λοιμώξεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος», λέει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την προσβολή ενός ατόμου από άλλους αναπνευστικούς ιούς σημειώνει πως πρέπει κάποιος να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και να περιορίσει ή έστω βελτιστοποιήσει τη δραστηριότητά του:

«Αν τα συμπτώματα είναι έντονα θα πρέπει κανείς να παραμείνει σπίτι και να συμβουλευτεί τον ιατρό του αν υπάρχουν κάποιες επιπλοκές. Πολύ σημαντικό, και αυτό θα το συναντήσουμε και αργότερα, καθώς θα μπαίνουμε στο Δεκέμβριο και θα αρχίσει να ξεκινά η εποχική γρίπη, είναι να αποφεύγουμε συγχρωτισμό σε κλειστό περιβάλλον όπου υπάρχουν πολλά άτομα, και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άτομα με συμπτώματα, όπως και επίσης και όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης, τις ημέρες τουλάχιστον που υπάρχουν τα συμπτώματα, καλό είναι να παραμένουν σπίτι».
Τα μέτρα δημόσια υγείας για τη γρίπη

Ο κ. Τσακρής υποστηρίζει ότι «αυτά είναι πολύ σημαντικά μέτρα δημόσιας υγείας, που περιορίζουν την εξάπλωση όχι μόνο το ιού της γρίπης, αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών το φθινόπωρο και τη χειμερινή περίοδο στην κοινότητα».

Επιπλέον, προτείνει «να προσέχουμε τις εναλλαγές θερμοκρασίας, που παρατηρούμε αυτή τη χρονική περίοδο, καθώς οι θερμοκρασίες το φθινόπωρο πολλές φορές ευνοούν την εκδήλωση αναπνευστικών λοιμώξεων, αφού ο ιός πολύ διεισδύει πιο εύκολα στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος και προκαλεί τα συμπτώματα της λοίμωξης του αναπνευστικού».

Συγκεκριμένα, καταλήγοντας, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ επισημαίνει:

«Οσο μπορούμε πιο σταδιακά να εκτιθέμεθα στις εναλλαγές των θερμοκρασιών ώστε να είναι πιο ήπια από τις υψηλές στις χαμηλές και από τις χαμηλές στις υψηλές θερμοκρασίες. Εφόσον το τηρήσουμε αυτό έχει έναν σημαντικό ρόλο στη πιθανότητα έκθεσης στους διάφορους ιούς».
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ygeia/anisyhia-gia-neo-stelehos-ioy-gripis-seellada

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *