Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Παρουσίαση του βιβλίου «Με τα μάτια των ξένων Περιηγητές στην Έδεσσα και την Πέλλα, 1328-1912»

Στη Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση του βιβλίου «Με τα μάτια των ξένων Περιηγητές στην Έδεσσα και την Πέλλα, 1328-1912»

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Με τα μάτια των ξένων -Περιηγητές στην Έδεσσα και την Πέλλα, 1328-1912», που εξέδωσε πρόσφατα ο Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος» (συνέκδοση του Συλλόγου με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας), πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19:00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου).

Για το βιβλίο μίλησαν:

Αποστολία Μαλαδάκη, φιλόλογος

Θοδωρής Σαρηγκιόλης, ποιητής

Ευάγγελος Χεκίμογλου, Δρ.Οικ.Ιστορίας, Έφορος Εβρ. Μουσείου Θεσ/νίκης

Γιάννης Χατζηπέγιου, Πρόεδρος Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος».

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εδεσσαίων στη Θεσσαλονίκη.

Φίλοι και μέλη των δύο Συλλόγων συναντήθηκαν στην ιδιαίτερα όμορφη αυτή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου. Μεταξύ αυτών και το ζεύγος Λάζιου (Μάριος και Τάνια).

Το βιβλίο του Συλλόγου μπορεί κανείς να το προμηθευτεί από τα βιβλιοπωλεία της πόλης της Έδεσσας, από το τουριστικό περίπτερο (Καταρράκτες Έδεσσα) καθώς και από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου (πληρ. στο email megasalexandrosedessas@gmail.com). Στη Θεσσαλονίκη στο βιβλιοπωλείο Κεντρί (Δημ. Γούναρη 22, Θεσσαλονίκη).


Ένα ...ταξίδι στην ιστορία της πόλης


Το βιβλίο «Με τα μάτια των ξένων: Περιηγητές στην Έδεσσα και την Πέλλα 1328-1912», είναι ένα ταξίδι στην ιστορία της πόλης μας μέσα από την προοπτική Ευρωπαίων περιηγητών.

Η επιθυμία ανίχνευσης της ιστορικής συνέχειας από το χθες στο σήμερα ενός λαού χαρακτηρίζει τον Ευρωπαίο ταξιδιώτη και αποτελεί το πρώτο ερέθισμα.

Πρόκειται για ένα είδος ταξιδιώτη που συνδυάζει εθνολογικά, φιλολογικά, κοινωνιολογικά και ιστορικά ενδιαφέροντα και επιθυμεί να παρατηρήσει και να καταγράψει την καθημερινότητα των κατοίκων και το τοπίο. Ανάμεικτα συναισθήματα από τους κακούς, αν όχι ανύπαρκτους δρόμους, τα πανάθλια καταλύματα, τα βρόμικα χάνια, αλλά και από το παραδείσιο τοπίο των καταρρακτών, την οργιώδη βλάστηση, τη μαγεία του μητροπολιτικού μεγάρου, ξεπηδούν μέσα από τα κείμενα τους και σκηνοθετούν την εικόνα του παρελθόντος. Το πρωταρχικό ερέθισμα διανθίζεται από πλούσια φαντασία, ευαισθησία και κατακλύζεται από το νεανικό πάθος των ταξιδιωτών που ξεπερνούν τις δυσκολίες και αφοσιώνονται στο σκοπό του ταξιδιού: να γνωρίσουν την Έδεσσα και την γύρω περιοχή. Με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών λοιπόν έχουμε τη δυνατότητα να ζωντανέψουμε το παρελθόν, να μάθουμε, να θαυμάσουμε αλλά και να προβληματιστούμε.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *