Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

H... απαγορευμένη φανέλα - Γιατί κανείς δεν θέλει να φορέσει το «24»;

Tι συμβαίνει με τη φανέλα με το νούμερο «24»; Για ποιό λόγο κανένας ποδοσφαιριστής δεν θέλει να την φορέσει; Μια διαφορετική ποδοσφαιρική ιστορία από τη Βραζιλία.

Ο Μπρένο Κόστα αποτελεί μια μοναδική περίπτωση ποδοσφαιριστή, τουλάχιστον στην πατρίδα του, τη Βραζιλία. Και ο λόγος είναι εξαιρετικά ιδιαίτερος... Πρόκειται για τον τρίτο τερματοφύλακα της Γκρέμιο, αυτόν που φορά τη φανέλα με το νούμερο «24».

Από τους περισσότερους από τους 600 παίκτες που έχουν δηλωθεί στα ρόστερ των ομάδων για το φετινό πρωτάθλημα στη Βραζιλία, ο 20χρονος πορτιέρο είναι ο μοναδικός που αγωνίζεται με αυτόν τον αριθμό.

Υπάρχει κάποια... κατάρα; Κάποια ιδιαίτερη πρόληψη, άραγε; Τίποτα από τα δύο.

Απλά στη Βραζιλία το 24 έχει συνδεθεί με την ομοφυλοφιλία! 



Και πως συνέβη αυτό; Από ένα παιχνίδι με κάρτες, στις οποίες απεικονίζονταν ζώα. Κάθε κάρτα είχε ένα διαφορετικό ζώο και το 24 αντιστοιχούσε στο ελάφι, veado στα πορτογαλικά. Μια παρόμοια λέξη, viado, είναι μια κοινή ομοφυλοφιλική βρισιά στη Βραζιλία.

Και πρόκειται για ένα παιχνίδι, που έχει τις ρίζες του 120 χρόνια πίσω!

Κι, όμως, ακόμα και σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών απορρίπτει το «24» στη φανέλα για να μην υπάρξουν υπόνοιες για τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους!

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πολλές φορές στις διεθνείς διοργανώσεις, καθώς για παράδειγμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες τα ρόστερ πρέπει να αριθμούνται από το 1 ως το 30, άρα σε κάποιους «πέφτει» το 24 ακόμα κι αν το θέλουν.

Και για να αποφευχθούν οι καυγάδες και οι δυσαρέσκειες, οι σύλλογοι συνηθίζουν να δίνουν αυτό το νούμερο στον αναπληρωματικό τερματοφύλακα.

«Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι αριθμοί για τις φανέλες, οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν αυτόν που θέλουν. Αν δεν διαλέγουν το 24, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας των προκαταλήψεων» λέει στο Bleacher Report ο πρόεδρος της Μπαΐα, Γκιλιέρμε Μπελιντάνι.

O συγκεκριμένος σύλλογος, μάλιστα, κατά καιρούς έχει κάνει δράσεις κατά της ομοφοβίας σε μια προσπάθεια απάλειψης των προκαταλήψεων. 



Μπορεί πολλά να φαίνονται αυτονόητα, αλλά δεν είναι. Τον περασμένο Μάιο το Ανώτατο Δικαστήριο στη Βραζιλία ψήφισε υπέρ της ποινικοποίησης των εγκλημάτων εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, η απόφαση του Δικαστηρίου θα προσφέρει στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, που είναι συνεχώς στόχος επιθέσεων, πραγματική προστασία. Τουλάχιστον 141 ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουν δολοφονηθεί στη Βραζιλία φέτος, σύμφωνα με την οργάνωση Grupo Gay da Bahia, και 420 ολόκληρο το 2018!

Η καθολική εκκλησία συχνά επικρίνει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ενώ ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου που εξελέγη πέρυσι, κυρίως χάρη στην ψήφο των συντηρητικών, είναι ομοφοβικός.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια σχετική πρόοδος, η ομοφυλοφιλία τόσο στην κοινωνία της χώρας όσο και στο ποδόσφαιρό της εξακολουθεί να αποτελεί στίγμα.

Τον Αύγουστο του 2013 προκλήθηκε ένας άνευ προηγουμένου σάλος όταν κυκλοφόρησε μια φωτογραφία του Έμερσον Σέικ της Κορίνθιανς να φιλιέται στο στόμα με άντρα.

Ο ποδοσφαιριστής Έμερσον αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη και να ισχυριστεί πως η φωτογραφία που πόσταρε στο instagram τραβήχτηκε για πλάκα.

Την επόμενη μέρα, οπαδοί της ομάδας ανέβασαν πανό στις προπονητικές εγκαταστάσεις που έγραφε: «Εδώ είναι μέρος για άντρες».

«Το ποδόσφαιρο είναι ένας πολύ ματσό κόσμος. Θέλω να ξεκαθαρίσω απολύτως ότι δεν έκανα τίποτα για να προσβάλω κάποιον. Εάν κάποιος αισθάνεται διαφορετικά, λυπάμαι. Αυτός ήταν ο άνθρωπος Έμερσον και όχι ο ποδοσφαιριστής Έμερσον. Οι φίλαθλοι αντέδρασαν αρνητικά. Απάντησαν με προκατάληψη» σχολίασε ο ποδοσφαιριστής. 



Για παράδειγμα ο θρύλος της Γκρέμιο και νυν προπονητής της ομάδας, Ρενάτο Γκαούτσο, έχει επικριθεί σφοδρά για τη στάση του προς τους ομοφυλόφιλους ποδοσφαιριστές μετά από όσα είπε σε συνέντευξή του.

«Αν έχεις έναν γκέι στη μουσική, είναι νορμάλ. Αν έχεις έναν γκέι ηθοποιό, είναι νορμάλ. Αν έχεις έναν γκέι σε οποιαδήποτε δουλειά, είναι νορμάλ. Αν, όμως, έχεις έναν ομοφυλόφιλο ποδοσφαιριστή, τότε είναι μεγάλο θέμα και δεν καταλαβαίνω τον λόγο. Αν μου συμβεί, θα τον θέλω κανονικά στην ομάδα μου. Για ποιο λόγο πρέπει να μπερδεύουμε τα πράγματα; Μέσα στα αποδυτήρια, δεν με νοιάζει αν είσαι γκέι» ήταν τα λόγια του.

Δυστυχώς για τον ίδιο, για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, για την κοινωνία της χώρας, δεν πείθει πολλούς με αυτό το επιχείρημά του.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής Αλοϊσιο, ο οποίος αγωνίστηκε και στην Ευρώπη με την Παρί Σεν Ζερμέν και την Ρούμπιν Καζάν, λέει ότι ουδέποτε είδε συμπατριώτη του να φορά το «24». Και όχι μόνο αυτό...

«Σε κανέναν δεν αρέσει γενικά αυτός ο αριθμός. Κάποιες φορές όταν κάποιος έχει γενέθλια και κλείνει τα 24, λέει ότι είναι 23 μισό! Είναι ξεκάθαρη προκατάληψη. Προφανώς, βέβαια, και δεν θα έπρεπε γενικά στο ποδόσφαιρο να παίζει ρόλο αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος» λέει.

Kαι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιες... μοντέρνες και ψύχραιμες φωνές, η προκατάληψη εξακολουθεί να υπάρχει και η φανέλα με το νούμερο «24» εξακολουθεί να θεωρείται... απαγορευμένη. 
 


-Mε πληροφορίες από το Bleacher Report.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *