Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Επιστολή της Δημάρχου Σκύδρας για το μεταναστευτικό – προσφυγικό στη Σκύδρα

Επιστολή με θέμα το μεταναστευτικό – προσφυγικό απέστειλε η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου προς τους κ.κ.: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – Πρώτης Υποδοχής Πάτροκλο Γεωργιάδη, τον Ειδικό Γραμματέα Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνο Λογοθέτη, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Λογοθέτη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής(αρ.πρ.11340/23-10-2019) έχει ως εξής:

Θέμα: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ – ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΗ ΣΚΥΔΡΑ

Κύριοι Υπουργοί, κ. Υφυπουργέ, κ. Γενικέ και Ειδικέ Γραμματέα, κ. Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη,

Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πληροφορήθηκα ότι προτίθεστε να μεταφέρετε μετανάστες και πρόσφυγες στην περιοχή του Δήμου Σκύδρας στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο «ΔΟΥΜΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ» .

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση από κανένα Υπουργείο. Ζητώ εναγωνίως και συνεχώς συνάντηση και τηλεφωνική επαφή με όλους τους αρμοδίους, πλην όμως αυτό μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν κατέστη εφικτό!

Λάβατε μια απόφαση για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγνοώντας την Δημοτική Αρχή, την οποία και μέχρι τώρα δεν έχετε ενημερώσει. Καταδικάζουμε αυτή την περιφρόνηση των Τοπικών Αρχών και της Τοπικής Κοινωνίας, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής!

Η οποιαδήποτε απόφαση για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Νομού Πέλλας θα πρέπει να ληφθεί αφού προηγουμένως συζητήσουμε όλοι μαζί οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους λοιπούς αρμοδίους για την επιλογή του καταλληλότερου χώρου. Καταδικάζουμε αυτή την προκλητική αγνόηση των Δημοτικών Αρχών.

Επιτρέψτε μου να σας επισημάνω τα εξής: Πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης (!), ότι προτίθεστε να εγκαταστήσετε μετανάστες και πρόσφυγες στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο «ΔΟΥΜΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ» στην περιοχή του Δήμου Σκύδρας, που βρίσκεται μόλις 400 μέτρα από το κέντρο της μικρής μας πόλης. Σας ενημερώνουμε ότι το εν λόγω στρατόπεδο βρίσκεται σε απόλυτη επαφή απ΄τη μια πλευρά με τις Εργατικές Κατοικίες, το Κέντρο Υγείας, και από την άλλη πλευρά του γειτνιάζει με το Τελωνείο, τον χώρο αδέσποτων ζώων του Φιλοζωικού Συλλόγου «Στοργή» της Σκύδρας όπως και με επιχειρήσεις και σταυλικές εγκαταστάσεις.

Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Σκύδρας στο παρελθόν κρίθηκε ακατάλληλος από όλα τα Υπουργεία και εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι κατά καιρούς ανακινούσαν το θέμα μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στα ενδότερα της χώρας. Γι αυτό και είχαν το συγκεκριμένο στρατόπεδο εκτός σχεδιασμού, των υποψήφιων για την μεταφορά τους χώρων, ακριβώς επειδή τον έκριναν ακατάλληλο για τους παραπάνω λόγους και επιπλέον γιατί πρόκειται για μερικά ερειπωμένα κτίρια χωρίς καν σκεπή.

Το κυριότερο όμως είναι ότι η έκταση του Στρατοπέδου «ΔΟΥΜΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ» παραχωρήθηκε από την πρώην Κοινότητα Σκύδρας με το υπ΄ αριθμ. 25486/18-08-1958 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Λουκά Στεργίου – Κόκκαλη στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.Ε.Θ.Α.), έκταση 206.000 τ.μ. στην τοποθεσία «Μουραμπάτα», υπό τον όρο ότι θα είναι οριστική μόνο εάν χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικές ανάγκες. Σε περίπτωση αποχωρήσεως των στρατιωτικών μονάδων η παραπάνω έκταση θα επανέλθει στην κυριότητα της κοινότητας Σκύδρας. Ομοίως με το υπ΄ αριθμ. 27531/15-01-1974 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Βασιλάκη Στεργίου – Γεωργίου η κοινότητα Σκύδρας παραχώρησε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.Ε.Θ.Α.), έκταση 75.200 τ.μ. στην τοποθεσία «Τούμπα», υπό τον όρο ότι θα κατασκευαστεί στρατιωτικό αεροδρόμιο προσγείωσης αεροσκαφών «Ε.ΠΑ.Ρ.» εντός τριετίας. Μη εκπληρούμενου του σκοπού αυτού (αφού δεν κατασκευάστηκε στρατιωτικό αεροδρόμιο) η δωρούμενη έκταση θα επανέλθει αυτοδικαίως στην κυριότητα της κοινότητας Σκύδρας. Τέλος, με το υπ΄ αριθμ. 28359/13-05-1974 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Βασιλάκη Στεργίου – Γεωργίου η κοινότητα Σκύδρας παραχώρησε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.Ε.Θ.Α.), έκταση 34.125 τ.μ. στην τοποθεσία «Τούμπα», επίσης, υπό τον όρο ότι θα κατασκευαστούν αποθήκες καυσίμων εντός τριετίας. Μη εκπληρούμενου του σκοπού αυτού η δωρούμενη έκταση θα επανέλθει αυτοδικαίως στην κυριότητα της κοινότητας Σκύδρας.

Η μεγάλη έκταση του εγκαταλειμμένου στρατοπέδου σύμφωνα με τα ανωτέρα συμβόλαια, επανέρχεται αυτοδικαίως στο Δήμο Σκύδρας! Το θέμα το έχουμε θέσει κατ΄επανάληψη στις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Τ.Ε.Θ.Α., όμως συναντούσαμε την ακατανόητη άρνηση για την επίλυσή του.

Με δεδομένα τα παραπάνω και με βάση τις φήμες που κυκλοφορούν σε όλες τις εφημερίδες και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, σας πληροφορούμε ότι η Τοπική μας Κοινωνία είναι ανάστατη και ξεσηκωμένη.

Και μην βιαστεί κανένας να πει ότι δεν είμαστε ανθρωπιστές, διότι η Σκύδρα και οι κάτοικοί της ήρθαν στην πλειοψηφία τους ως πρόσφυγες το 1922. Και είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στους βομβαρδισμούς του πληθυσμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στην δεκαετία του 1990, φιλοξένησαν στα σπίτια τους πολλούς αμάχους και παιδιά, προσφέροντας απλόχερα την φιλοξενία τους στον πληττόμενο λαό της γειτονικής χώρας.

Απέναντι σ΄ αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης, παράλληλα ως κράτος να διασφαλίσουμε συνθήκες ανθρώπινες για την ασφαλή και αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, πιστεύω ότι τελικά δεν θα επιμείνετε και θα ανακαλέσετε την απόφαση (αν υπάρχει τέτοια) για να μεταφέρετε μετανάστες και πρόσφυγες στην περιοχή του Δήμου Σκύδρας στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο «ΔΟΥΜΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ» .

Είμαστε στην διάθεσή σας για να συζητήσουμε όλοι μαζί οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων Τοπικών Φορέων την επιλογή του καταλληλότερου χώρου στην Πέλλα ώστε να διασφαλίζονται η ηρεμία της τοπικής κοινωνίας αλλά και ο σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες και τις ζωές των συνανθρώπων μας, που καταφεύγουν στη χώρα μας για προστασία από τους πολέμους, διώχνοντάς τους από τις εστίες τους.

Αναμένοντας ακόμη να μου κλείσετε ραντεβού μαζί σας για να σας ενημερώσω έγκαιρα και έγκυρα!


Η Δήμαρχος Σκύδρας

Αικατερίνη Ιγνατιάδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *