Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Νέα παράταση στο Brexit από την ΕΕ

Νέα, τρίμηνη αναβολή του Brexit συμφώνησαν οι 27 χώρες της ΕΕ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι 27 συμφώνησαν να δεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια ευέλικτη αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου 2020», επεσήμανε ο Τουσκ στο Twitter.

Οι πρέσβεις των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. συναντήθηκαν το πρωί της Δευτέρας 928/10) για να εξετάσουν και να εγκρίνουν την πρόταση αναβολής.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας), τρεις ημέρες πριν από την 31η Οκτωβρίου, την ημερομηνία που θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγές της γαλλικής προεδρίας δήλωσαν νωρίτερα σήμερα ότι η ΕΕ «το πιθανότερο» ήταν να συμφωνήσει στην αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου.

Η αναβολή του Brexit, την οποία ζήτησε πολύ διστακτικά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την περασμένη εβδομάδα, όπως ήταν υποχρεωμένος να πράξει βάσει νόμου, έπρεπε να αποφασιστεί ομόφωνα από τους 27 και οι ενστάσεις που πρόβαλε η Γαλλία — επιμένοντας πως πρέπει να υπάρχει επαρκής «αιτιολόγηση» για αυτή — δεν είχαν επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.
 


Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά τη συνομιλία που είχε ο Μακρόν με τον Τζόνσον το Σαββατοκύριακο.

«Η προοπτική των εκλογών ενισχύθηκε σημαντικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», εξήγησε η πηγή, ενώ υπογράμμισε ότι η τρίτη αναβολή του Brexit θα συνοδεύεται από όρους. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται η άρνηση για περαιτέρω διαπραγμάτευση της συμφωνίας διαζυγίου στην οποία κατέληξε η ΕΕ με τον Τζόνσον, ενώ θα δίνεται και το πράσινο φως για συναντήσεις των 27 ηγετών κρατών της ΕΕ χωρίς τη Βρετανία προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι αργότερα σήμερα, Δευτέρα (28/10), τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί της πρότασης Τζόνσον για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 12η Δεκεμβρίου. Για να το πετύχει αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός χρειάζεται τη στήριξη των δύο τρίτων των 650 βουλευτών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *