Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, οι αμφιλεγόμενοι μεσάζοντες και τα μετακινούμενα γκολπόστ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε «στενή παρακολούθηση» για το πώς και με το ποιους τρέχει τη διαδικασία, η οποία έχει μπει στην τελική ευθεία - Το ενδιαφέρον ξένων κυβερνήσεων και υπηρεσιών έχει συγκεντρώσει ο διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για το έργο της έκδοσης των αστυνομικών ταυτοτήτων, το οποίο έχει προϋπολογισμό εκτιμώμενου ύψους 515 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ένα μήνα πριν τις 3 Μαρτίου, οπότε θα υποβληθούν οι προσφορές από τους υποψήφιους αναδόχους, η πίεση προς τα συναρμόδια υπουργεία είναι μεγάλη, με όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό να ζητούν διαφάνεια και καθαρούς όρους.

Το παράδοξο είναι πως οι δικαστικές εκκρεμότητες των εν λόγω προσώπων είναι γνωστές στους κυβερνητικούς αξιωματούχους που επιλέγουν να διατηρούν τους εν λόγω αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες στο περιβάλλον τους.

Τα μετακινούμενα γκολπόστ

Στελέχη της αγοράς που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία, περιγράφουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα του διαγωνισμού ως «μετακινούμενα γκολπόστ». Όπως αναφέρουν, από τις 18 Ιουλίου 2019 οπότε ακυρώθηκε ο προηγούμενος διαγωνισμός έως και τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε η αναθέτουσα αρχή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απέστειλε στις 26 ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις τις σχετικές επιστολές με τις οποίες τους ζήτησε να προσέλθουν να παραλάβουν την προκήρυξη του σχετικού έργου, επικράτησε μια «δημιουργική ασάφεια» εκ μέρος της κυβέρνησης.

Στις 26 επιχειρήσεις που κλήθηκαν να παραλάβουν τη νέα προκήρυξη συγκαταλέγονται η βελγική Semlex Europe, η γαλλική Idemia, η γερμανική Veridos, η γαλλική Gemalto (εξαγοράσθηκε από τον όμιλο Thales), η HID Global Ireland, η ελληνικών συμφερόντων Austria Card, η ιαπωνική TG Printing, η βελγική Zetes, η ισπανική Fabrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT), η πολωνική Polish Security Printing, η βρετανική De La Rue, κ.α.. Οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις θα συνεργαστούν με άλλες εγχώριες και ξένες προκειμένου να υλοποιήσουν το σχετικό έργο.

Όπως προαναφέρθηκε. η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού ορίσθηκε η Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός γίνεται με κλειστή διαδικασία, ήτοι η αναθέτουσα αρχή κάλεσε όποιον θεωρεί η ίδια κατάλληλο για την υλοποίηση του έργου. Προτιμητέος επενδυτής θα επιλεγεί εκείνος που θα προσφέρει τη χαμηλότερη προσφορά έκδοσης των εγγράφων, αφού βεβαίως περάσει το στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών και των τεχνικών προδιαγραφών του έργου.

Η νέα ταυτότητα θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας, θα διαθέτει ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ), έγχρωμη φωτογραφία του κατόχου και θα ενσωματώνει την ηλεκτρονική υπογραφή του κατόχου της. Η ταυτότητα θα υποστηρίζει το πρότυπο eIDAS που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι εκτός των ταυτοτήτων, το νέο σύστημα θα εκδίδει και άλλα πιστοποιητικά έγγραφα, όπως διαβατήρια, άδειες οδήγησης (διπλώματα) κ.ά.

Μια σημαντική λεπτομέρεια. Την ανάπτυξη του έργου θα χρηματοδοτήσει ο ίδιος ο φορέας και στη συνέχεια το έργο θα αποπληρώνεται από τους πολίτες-αιτούντες για τα πιστοποιητικά έγγραφα.

Διεθνές ενδιαφέρον

Όπως προαναφέρθηκε, το έργο της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ξένων κυβερνήσεων και πρεσβειών που θέλουν οι επιχειρήσεις των χωρών τους να έχουν καλές ευκαιρίες στη διεκδίκηση του. Και ο προϋπολογισμός του έργου, ύψους 515 εκατ. ευρώ σε βάθος 15ετίας είναι η μια πτυχή της υπόθεσης. Οι μακροχρόνιες συμβάσεις συντήρησης του έργου το καθιστούν εξίσου ελκυστικό για τους ενδιαφερόμενους.

Αυτό που όμως προέχει είναι τα ευαίσθητα δεδομένα των Ελλήνων πολιτών που θα ενσωματώνονται στις νέες ταυτότητες , διαβατήρια και άδειες οδήγησης να είναι επαρκώς «προφυλαγμένα – θωρακισμένα», από αδιάκριτα μάτια. Αυτό πρέπει να διασφαλιστεί τόσο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Τα δύο υπουργεία μέχρι τώρα έχουν μόνον επιφανειακή εμπλοκή στις διαδικασίες, καθώς τη διαδικασία παρασκηνιακά την κινεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη βάση αυτή, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως επιτελικό στέλεχος της κυβέρνησης, συνοδεία αξιωματούχου με αρμοδιότητα την Εθνική Ασφάλεια, μετέβησαν στο Λονδίνο τις προηγούμενες ημέρες για να συντονίσουν θέματα που σχετίζονται και με το θέμα των ταυτοτήτων. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες τα εν λόγω άτομα συνόδευε και επιχειρηματίας στον οποίο έκανε χθες εκτενή αναφορά το newsbomb.gr και ο οποίος είναι ήδη στο στόχαστρο των εισαγγελικών Αρχών.

Εάν αυτό ισχύει, τότε το πρωθυπουργικό περιβάλλον θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τους συνομιλητές του, καθώς ισχύσει πάντα το Πλατωνικό «όμοιος ομοίω αεί πελάζει».





απο το newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *