Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Έβρος: Με κουκούλες και γάντια προσπαθούν να ρίξουν το φράχτη - Φόβοι για προβοκάτσια

Στην κορύφωσή της βρίσκεται η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, καθώς τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιούνται οργανωμένες απόπειρες να πέσει ο φράχτης.


Στο βίντεο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ethnos.gr, το οποίο γυρίστηκε στις 6 Μαρτίου 2019, φαίνονται δεκάδες άντρες να τραβάνε ένα ιδιαίτερα μακρύ σύρμα, το οποίο το έχουν δέσει στον φράκτη. Μάλιστα, όπως φαίνεται στο οπτικοακουστικό υλικό, τελικά καταφέρνουν να ξηλώσουν ένα μικρό κομμάτι του φράκτη. Οι ελληνικές Αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα από το γεγονός ότι «βλέπουν» οργάνωση και σχέδιο από την τουρκική πλευρά για την υποκίνηση «αναβαθμισμένων» επεισοδίων και επιθέσεων. Παρατηρείται ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις εμφανίζονται σε κάποιες περιπτώσεις να βοηθούν τις ομάδες αυτές να καταφέρουν το σκοπό τους.

Μπορεί ο μεγάλος όγκος προσφύγων και μεταναστών που μετακινήθηκε στην ελληνοτουρκική μεθόριο τις πρώτες ημέρες να έχει αποχωρήσει αλλά αυτό δεν μειώνει τους φόβους από ελληνικής πλευράς. Οι άνθρωποι που αποχώρησαν από τα σύνορα κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Πίσω, ωστόσο, έχουν μείνει δύο κατηγορίες ανθρώπων. Η πρώτη αφοράς σε πρόσφυγες και μετανάστες που ακόμα ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να περάσουν στην Ελλάδα και οι οποίοι δεν δημιουργούν προβλήματα.

Η δεύτερη κατηγορία είναι ομάδες ατόμων που επιχειρούν τα τελευταία 24ωρα οργανωμένα και συντεταγμένα εναντίον των ελληνικών δυνάμεων στον Έβρο. Κυκλοφορούν με γάντια, φοράνε κουκούλες, κρατάνε πένσες για να κόβουν το φράκτη αλλά και σύρματα, τα οποία τα δένουν στο φράκτη για να μπορέσουν στη συνέχεια όλοι μαζί να τον τραβήξουν με δύναμη και να τον ρίξουν.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην ελληνοτουρκική μεθόριο, προσθέτει η ίδια πηγή ενημέρωσης, κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος ποιος κρύβεται πίσω από την κουκούλα. Οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν, κρίνοντας από τον τρόπο δράσης τους, ότι κάποιοι εξ αυτών είναι ποινικοί, ενώ «βλέπουν» εμπλοκή της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής σε υποκίνηση επεισοδίων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις αυτό γίνεται εξόφθαλμα. Πριν τρεις ημέρες μετανάστες προσπαθούσαν να ρίξουν το φράκτη τραβώντας δυνατά ένα σύρμα που είχαν δέσει πάνω σε αυτόν και την ίδια ώρα Τούρκοι ένστολοι έριχναν χημικά προς τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις για να μη μπορέσουν να προσεγγίσουν το σημείο και να κόψουν το σύρμα.

Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά φοβάται έντονα το σενάριο της προβοκάτσιας. Δηλαδή της σκόπιμης πρόκλησης κάποιου σοβαρού επεισοδίου από πλευρά Τουρκίας στη συνοριογραμμή, το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις σε μία ήδη τεταμένη περίοδο. Οι Αρχές δε φοβούνται τόσο την εκδήλωση προβοκάτσιας, με «όχημα» τους μετανάστες, στις Καστανιές, όπου οι ελληνικές δυνάμεις ελέγχουν –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- απόλυτα την κατάσταση, αλλά σε κάποιο άλλο σημείο του ποταμού Έβρου.

Αστυνομικές πηγές τονίζουν ότι η ένταση στην ελληνική μεθόριο βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, προσθέτοντας ότι όσο παρατείνεται η κρίση στον Έβρο τόσο αυξάνεται η πιθανότητα πρόκλησης κάποιου επεισοδίου ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κατά μήκος του ποταμού από την τουρκική πλευρά έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες 1.000 Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι περιπολούν όλο το 24ωρο απέναντι από τους Έλληνες συνοριοφύλακες, στρατιωτικούς και εθνοφύλακες.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ένας τόσο μεγάλος αριθμός ενστόλων από τις δύο πλευρές επιχειρεί κατά μήκος του ποταμού. 
απο το ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *