Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Αυστηρά μέτρα παίρνει η κυβέρνηση: Σεκιούριτι θα ελέγχουν πόσοι μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ

Αυστηρά μέτρα παίρνει η κυβέρνηση μετά το συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ - Ερχονται και κυριακάτικα delivery.

Θα πρέπει οι σεκιούριτι να ελέγχουν πόσοι μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ. Θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Αυτά είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε πρώτη φάση στα σούπερ μάρκετ για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού. Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι δεν θα λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ τις Κυριακές αλλά θα γίνονται μόνο ντελίβερι.«Στόχος μας είναι να μην υπάρξει συνωστισμός. Πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Δίνουμε μία εθνική μάχη. Δεν θα μπορέσει να κερδηθεί αυτή η μάχη αν δεν δώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτός ο ιός μεταδίδεται από ανθρώπους που είναι ασυμπτωματικοί. Δηλαδή, θα τον μεταδίδουμε χωρίς να ξέρουμε ότι νοσούμε. Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης στον ALPHA.
«Ελεγχοι στην είσοδο από Δευτέρα»

«Από Δευτέρα θα υπάρχει έλεγχος εισόδου στα σούπερ μάρκετ». Αυτό είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο OPEN TV και τη Φαίη Μαυραγάνη, προκειμένου να αποτραπούν κρούσματα κορονοϊού. Τι σημαίνει αυτό; Οτι δηλαδή ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος θα μπαίνει ανάλογος αριθμός καταναλωτών, με βάση τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν και ως delivery, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, τα ντελίβερι θα γίνονται ακόμη και Κυριακές για να εφοδιάζεται το καταναλωτικό κοινό. Ακόμη, το αρμόδιο υπουργείο μελετά και την επέκταση ωραρίου στα σούπερ μάρκετ, κάτι που μένει να φανεί αν θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες.

«Υπάρχει επάρκεια για τρεις μήνες. Δεν χρειάζεται να τρέχουν οι πολίτες στα σούπερ μάρκετ, γιατί μπορεί να τους χαλάσουν τα πράγματα γιατί δεν θα τα χρειαστούν», ξεκαθάρισε προς όλους. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι και τα εστιατόρια θα λειτουργούν ως ντελίβερι. Δηλαδή, θα μπορούν να παραγγείλουν οι πελάτες αυτό που θέλουν αλλά δεν θα μπορούν να πάνε στο εστιατόριο για φαγητό. «Θα είμαστε αμείλικτοι. Οσοι εντοπίζονται να παρανομούν, θα έρχονται αντιμέτωποι με τον νόμο. Πρέπει να προστατευτεί ο κόσμος», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαθανάσης. Γι' αυτό και έκλεισαν και τα παζάρια που γίνονταν σε Σχιστό και διάφορες άλλες περιοχές.
Διευρύνεται το ωράριο των σούπερ μάρκετ

Με στόχο να αποκλιμακωθεί η πίεση που υφίσταται αυτή τη στιγμή η αγορά από την αυξημένη ζήτηση, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το Σάββατο, ανέφερε ότι θα έρθει πακέτο μέτρων για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως μεταξύ άλλων θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, θα δοθεί η δυνατότητα για τηλεφωνικές παραγγελίες και τις Κυριακές ενώ θα επιτραπεί η λειτουργία στα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων, εφ’ όσον έχουν ξεχωριστή είσοδο. Με την τελευταία κίνηση, προβλέπεται να προστεθούν ακόμη 20 - 25 καταστήματα σούπερ μάρκετ για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν υπεύθυνη στάση απέναντι στην τεράστια υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, συναισθανόμενοι την ατομική ευθύνη τους και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων εάν ο κόσμος συνεχίσει να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Είναι μια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί. Που θα την κερδίσουμε όλοι μαζί. Είναι μια μάχη για τις ευάλωτες ομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ακόμη ότι από το μεσημέρι της Κυριακής τίθεται σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο θα απαντά στον τετραψήφιο αριθμό 1520, στον οποίο επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην αγορά θα μπορούν να ενημερώνονται για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την σημερινή κατάσταση, όπως για παράδειγμα το ωράριο λειτουργίας, τα καταστήματα που επιτρέπεται να λειτουργούν αλλά και με ποιο τρόπο θα μπορούν να ρυθμίσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει το υπουργείο για την καταγραφή των αποθεμάτων σε αντισηπτικά, προστατευτικές μάσκες και απολυμαντικά μαντιλάκια. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, στην ΠΝΠ που εκδίδεται προβλέπεται όσες επιχειρήσεις εμπορεύονται αντισηπτικά, μάσκες και μαντιλάκια απολυμαντικά θα πρέπει εντός δυο ημέρων να δηλώσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα όλα τα αποθέματά τους και τις αποθήκες που τα έχουν, ώστε να γνωρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης ακριβώς το μέγεθος των αποθεμάτων.

«Σε αυτά τα κρίσιμα για την δημόσια υγεία αγαθά ανά ημέρα και να μπορέσουμε να κάνουμε ελέγχουν με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και να παρακολουθούμε εάν υπάρχει αισχροκέρδεια», είπε εμφατικά.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι όποιος τολμήσει να κερδοσκοπήσει σε αγαθά κρίσιμα για την δημόσια υγεία θα τιμωρηθεί αυστηρά. «Στη φάση που είμαστε η αισχροκέρδεια είναι βαθιά αισχρό πράγμα και θα τιμωρηθεί αμείλικτα», είπε ο ίδιος.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την ανησυχία που επικρατεί στον κόσμο για τον κορονοϊό, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως από τη Δευτέρα θα βρίσκεται μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση στα σούπερ μάρκετ με τηλεοπτικά συνεργεία για να αποδείξει πως τα ράφια είναι γεμάτα και υπάρχει επάρκεια προϊόντων. Και φυσικά δεν υπάρχει λόγος πανικού.

«Από την Δευτέρα θα είμαστε με τον κ. Παπαθανάση στα σούπερ μάρκετ και θα δείχνουμε στον κόσμο ότι τα ράφια είναι γεμάτα. Θα κάνουμε το ίδιο την Τρίτη, την Τετάρτη και για όσες μέρες χρειαστεί για να καταλάβουν οι συμπολίτες μας ότι δεν χρειάζεται να κάνουν αυτό που έγινε σήμερα. Είναι ανεύθυνο και λάθος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα ελλείψεων, τονίζοντας πως η χώρα έχει αποθέματα προϊόντων για τρεις μήνες και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να κλείσουν τα σούπερ μάρκετ, καθώς οι καταναλωτές πρέπει να προμηθεύονται τρόφιμα.

απο το ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *