Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Φούστανη Αλμωπίας: Σε καραντίνα οι κάτοικοι - Τα μέτρα για την περιοχή

Την κήρυξη της Κοινότητας Φούστανης, του δήμου Αλμωπίας Πέλλας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για λόγους δημόσιας Υγείας, και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVΙD-19, έπειτα από σχετική εντολή του, έκανε γνωστή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα, η σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, προβλέπει ότι από σήμερα, Τετάρτη, στις 8 μ.μ. και για 14 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 14 Απριλίου και ώρα 20:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση, ισχύουν τα εξής: 

Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων της Κοινότητας Φούστανης και προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Φούστανης.

Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο Αλμωπίας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον δήμο Αλμωπίας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των κτηνοτρόφων της Κοινότητας Φούστανης, στο πλαίσιο της προστασίας και παρακολούθησης της υγείας και καθημερινής φροντίδας των ζώων.

Λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον δήμο Αλμωπίας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών δραστηριοτήτων.
Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί προς τον δήμο Αλμωπίας.
Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας για την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού και της προσωρινής άρσης της δυνατότητας μετακίνησης των κατοίκων εκτός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Φούστανης.
Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα μέτρα ισχύουν από χθες και για τη Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας Καστοριάς, αλλά και για τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά, του δήμου Βοΐου Κοζάνης, τα οποία βρίσκονται σε καραντίνα από τις 16 Μαρτίου έως και τουλάχιστον τις 6 Απριλίου, καθώς το μέτρο παρατάθηκε.

Ενδιάμεσα, από τις 25 Μαρτίου τέθηκε σε καραντίνα και η Κοινότητα Εχίνου, του δήμου Μύκης, της Π.Ε. Ξάνθης, μέχρι και τουλάχιστον τις 7 Απριλίου.

Επιχορήγηση

Στο μεταξύ, έκτακτη επιχορήγηση 200.000 ευρώ στον δήμο Ξάνθης ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ώστε να αντιμετωπίσει αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει με τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για έναν από τους πέντε δήμους, σε Καστοριά και Ξάνθη, όπου από χθες εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, λόγω αυξημένων κρουσμάτων.

Ανάλογα ποσά θα δοθούν στους δήμους Καστοριάς και Μύκης Ξάνθης, για να καλύφθούν οι αυξημένες ανάγκες τους λόγω κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, σε σημερινή σύσκεψη-τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, συζητήθηκε η στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη ενισχυθεί με 15,7 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω κορωνοϊού και θα ενισχυθεί επιπλέον με άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ, για τη σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη.

Ένα από τα βασικά «εργαλεία» σε αυτή την προσπάθεια είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περίπου 75.000 πολίτες σε καθημερινή βάση, ενω οι οικογένειες που λαμβάνουν τρόφιμα πανελλαδικά είναι 210.000. Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συμμετέχουν 273 δήμοι, στους οποίους απασχολούνται 3.047 υπάλληλοι. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε με περίπου 1.200 εργαζομένους από τις δημοτικές υποδομές που έκλεισαν (ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ) προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες που ωφελούνται.





απο το naftemporiki.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *