Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Δείτε 10 ζωάκια χωρίς μάτια!

Η όραση είναι δίχως αμφιβολία μια βασική αίσθηση για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Εάν όμως αυτά τα… αόμματα ζώα που θα δείτε στη συνέχεια μπορούσαν να μιλήσουν σίγουρα θα σας έλεγαν ότι η όραση είναι υπερτιμημένη. Και καταφέρνουν άριστα στα περιβάλλοντα όπου ζουν μόνο με την όσφρηση, την αφή και την ακοή να τρέφονται και να αναπαράγονται.

10. Αράχνη Kauai (Adelocosa anops)



Έχει το παρατσούκλι «τυφλή αράχνη» και αποτελεί είδος προς εξαφάνιση καθώς μπορεί να βρεθεί μόνο σε λίγα σπήλαια στο νησί Kauai της Χαβάης.

9. Καραβίδα Orconectes australis



Καρκινοειδές που κρύβεται σε υπόγεια συστήματα γλυκών υδάτων γύρω από την Αλαμπάμα και το Τενεσί. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι το διάφανο σώμα της αλλά και το γεγονός ότι ζει περισσότερο από 176 χρόνια!

8. Mexican tetra (Astyanax mexicanus)



Ψάρι του γλυκού νερού που ζει στο Μεξικό, το μήκος του οποίου δεν ξεπερνά τα 4,7 εκατοστά.

7. Dibamus dalaiensis



Πρόκειται για μια τυφλή σαύρα, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, καθώς θυμίζει φίδι, χωρίς πόδια που ανακαλύφθηκε στα βουνά της Καμπότζης μόλις το 2011. Έχει έντονη αίσθηση της όσφρησης, η οποία την οδηγεί στην τροφή της.

6. Σαλαμάνδρα Texas (Eurycea rathbuni)



Ζει στο απόλυτο σκοτάδι, πάντα σε υγρό περιβάλλον κάποιας σπηλιάς, κυρίως κοντά σε ποτάμια. Αποτελεί αγαπημένο… σνακ των γατόψαρων και κινδυνεύει προς εξαφάνιση.

5. Widemouth eurystomus



Γατόψαρο του γλυκού νερού που φτάνει μέχρι τα 5,5 εκατοστά μήκος.

4. Hydra magnipapillata



Ζει στο γλυκό νερό και χρησιμοποιεί τα πλοκάμια του για να πιάσει το θήραμά του, στο οποίο οδηγείται από τον τρόπο που αντιδρούν τα πλοκάμια στο φως.

3 . Καβούρι Munidopsis polymorpha



Ζει στα σκοτεινά σπήλαια των Κανάριων Νησιών, πάντα κοντά στη θάλασσα και τρέφεται με μικρά μαλακόστρακα.

2 . Stygichthys typhlops



Αυτό το ασυνήθιστο μικρό ψάρι ανακαλύφθηκε το 2010 στις σπηλιές της Βραζιλίας και είναι από τα πλέον απειλούμενα είδη ψαριών.

1. Proteus anguinus



Το αμφίβιο αυτό τρέφεται και κοιμάται υποβρύχια σε αντίθεση με τα άλλα γνωστά αμφίβια. Το δέρμα του δεν έχει καθόλου χρώμα και εξαιτίας της τυφλότητας έχει αναπτύξει πολύ τις άλλες αισθήσεις.

*Bonus: Condylura cristata



Ζε στον ανατολικό Καναδά και στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως υπόγεια. Διαθέτει 22 εξαρτήματα που προεξέχουν γύρω από τη μύτη του, ενώ μέσα σε αυτά υπάρχουν 25.000 μικροσκοπικά αισθητήρια όργανα. Αυτό το εκπληκτικό ζώο είναι επίσης ένας πολύ καλός κολυμβητής και μπορεί ακόμη και να ανιχνεύσει τις μυρωδιές υποβρύχια.

ΠΗΓΗ: perierga.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *