Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η ερχόμενη Κυριακή, ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης κινητικότητας


Προτροπή σε όλους αυτή την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι, κάνουν οι Ποδηλάτρεις.

Η ερχόμενη Κυριακή έχει χαρακτηριστεί ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης κινητικότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν πάνω 1500 πόλεις της Ευρώπης.

Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, οτιδήποτε μέσο που δεν χρειάζεται βενζίνη, αλλά και τα πόδια τους.

Στην παρακάτω ανακοίνωσή - κάλεσμα, οι ποδηλάτρεις εξηγούν πως με απλό τρόπο μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητά μας, αρκεί να το θέλουμε:

Οι δρόμοι ασφυκτικά γεμάτοι από μηχανοκίνητα. 

Κορναρίσματα, φρεναρίσματα, ατυχήματα, ευχολόγια και χειρονομίες. Αυθαίρετη στάθμευση, κατειλημμένα πεζοδρόμια, κλεισμένες ράμπες, αόρατες διαβάσεις, πεζοί και οδηγοί σε αγώνα μετ' εμποδίων, χωρίς νικητή.

Η εικόνα μιας τυπικής μέρας στο κέντρο της πόλης. Μιας τυπικής επαρχιακής πόλης. Μιας πόλης εχθρικής για τους πεζούς, τους ποδηλάτες, τους γονείς, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. 

Μπορούμε ν' αλλάξουμε αυτή την εικόνα; Και κυρίως θέλουμε;

Το αυτοκίνητο είναι δαπανηρό, ρυπογόνο και ανθυγιεινό κι όμως επιμένουμε στην άσκοπη χρήση του. Μπήκε στη ζωή μας ως υπηρέτης, με την προοπτική να την αναβαθμίσει. 

Αντί γι' αυτό του επιτρέψαμε να την καταδυναστεύσει. Ένας κομπάρσος που κάναμε πρωταγωνιστή. 

Την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες της Ευρώπης εφαρμόζονται πολιτικές κοινόχρηστων ΙΧ, με το αυτοκίνητο να παραγκωνίζεται προς χάριν των μαζικών μέσων μεταφοράς και o δημόσιος χώρος να παραχωρείται στους πολίτες, εμείς επιμένουμε Ελληνικά..

Η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο είναι για όλους μας μία ευκαιρία. 

Ευκαιρία να περπατήσουμε και ν' ακούσουμε άλλους ήχους πόλης.

Ευκαιρία να ποδηλατήσουμε με ασφάλεια ανακαλύπτοντας κρυμμένες γωνιές. 

Ευκαιρία να θυμηθούμε τις αστικές συγκοινωνίες.

Ευκαιρία να κάνουμε αισθητή την παρουσία και τα θέλω μας και να στείλουμε μήνυμα ότι απαιτούμε μια πόλη πιο φιλική στους κατοίκους της.

Ευκαιρία να αναπνεύσουμε, να ακούσουμε, να μυρίσουμε, να γελάσουμε στο κέντρο της πόλης και να μάθουμε στα παιδιά μας να διεκδικούν το χώρο που τους ανήκει.

πηγή: flashnews.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *