Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Πλεόνασμα αισιοδοξίας για το 2014

 Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1 δισ. και τέλος της ύφεσης προβλέπει και προσδοκά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης που κόστισε στην ελληνική οικονομία πάνω από 50 δισ. ευρώ, προσδοκά το οικονομικό επιτελείο με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα καταθέσει τη Δευτέρα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο θα ενσωματώνει πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ το 2014 κατά 1 δισ. ευρώ με στόχο να φτάσει τα 184 δισ. ευρώ, από 183 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος.

Ουσιαστικά με τον νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση είναι σαν να προεξοφλεί ότι το 2013 κλείνει ο κύκλος της πολυετούς ύφεσης που ξεκίνησε από το 2008 και «νέκρωσε» βασικούς παραγωγικούς κλάδους της χώρας, όπως το εμπόριο, τις κατασκευές, την οικοδομική δραστηριότητα, τη βιομηχανική παραγωγή, τη μεταποίηση και τον τουρισμό.

Πρόκειται για τις πάλαι ποτέ μεγάλες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τη λοκομοτίβα της ανάπτυξης. Οι κλάδοι αυτοί, εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών θα «ζωντανέψουν» σταδιακά τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2014 που το ΑΕΠ της Ελλάδας θα σημειώσει οριακή αύξηση κατά 0,5-0,6%.

Το φως στο βάθος του τούνελ θα αρχίσει να φαίνεται μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, αφού στα δύο πρώτα τρίμηνα η κάμψη του ΑΕΠ θα συνεχιστεί, σε μικρότερο όμως ποσοστό από το 4% που εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2013.

Εφόσον οι ελπίδες για ανάκαμψη του χρόνου επιβεβαιωθούν, που δεν αποτελούν εκτίμηση μόνο του οικονομικού επιτελείου αλλά και των διεθνών οίκων αξιολόγησης, πλην της Citigroup που επιμένει σε ύφεση 2,9%, τότε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ το 2014 ή 1% του ΑΕΠ θα καταστεί ευκολότερος.

Ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με πλεόνασμα 100-120 εκατ. ευρώ, όπως έχουν ήδη συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα. Τα στοιχεία με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο οκτάμηνο Ιανουαρίου–Αυγούστου δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,78 δισ. ευρώ.


Ωστόσο πρόκειται για ένα τεχνητό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο έχει προκύψει:


• Από τον συνυπολογισμό έκτακτων εσόδων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ τα οποία εισπράχθηκαν, λόγω της μεταφοράς στη χώρα μας των αποδόσεων που είχαν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Τα έσοδα αυτά όμως δεν «μετρούν», δηλαδή δεν λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση την οποία πραγματοποιεί η τρόικα στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

• Από τη μη καταβολή επενδυτικών δαπανών συνολικού ύψους 1,3 δισ.

• Από τη μη επιστροφή φόρων συνολικού ύψους 663 εκατ. ευρώ.

• Από τη μη καταβολή πολυτεκνικών επιδομάτων 175 εκατ. ευρώ.

• Από τη μη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Εάν δεν συνυπολογιστούν τα έκτακτα αυτά έσοδα και καταβληθούν όλες οι προηγούμενες δαπάνες, τότε ο προϋπολογισμός αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 1,78 δισ. ευρώ θα είχε έλλειμμα 2,458 δισ. ευρώ!


Πρωτογενές πλεόνασμα με δύο μεθόδους


Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού θα εμφανίζεται και με τις δύο μεθόδους. Δηλαδή και με τη μεθοδολογία της Eurostat (ESA95), με την οποία συνυπολογίζονται όλα τα έκτακτα έσοδα, και με την τεχνική της τρόικας.

Το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 2,6% με 2,7% του ΑΕΠ και στο 1,8% το 2014.

Το προσχέδιο θα ενσωματώνει φορολογικά βάρη 44 δισ. ευρώ τα οποία θα είναι αυξημένα κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τα φετινά.

Οι φόροι αυτοί θα πρέπει να προέλθουν από τον νέο φόρο ακινήτων, τη νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, την κατάργηση φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά, την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ρυθμίσεις ή τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στο Δημόσιο.



Πηγή: efsyn

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *