Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

50% η μείωση της παραγωγής στο ροδάκινο

Τις χειρότερες προβλέψεις των παραγωγών ροδάκινου για τη φετινή δύσκολη χρονιά επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΕ Κωσταντίνο Αποστόλου, η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου διαμορφώνεται περίπου σε 220.000 τόνους, μειωμένη κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι, που είχε ανέλθει σε 440.000 τόνους αλλά και σημαντικά μικρότερη από την παραγωγή του 2011, που ήταν 365.000 τόνοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κονσερβοποιών, από τους 220.000 τόνους που παράχθηκαν φέτος περίπου 190.000 αγοράστηκαν για κομπόστα και κατάψυξη. Οι τιμές διαμορφώθηκαν σε 0,32 ευρώ το κιλό για τις πρώιμες και μέσης ωρίμανσης ποικιλίες και σε 0,35 ευρώ το κιλό για τις όψιμες (everts). Η διαφορά της τιμής μεταξύ πρώιμων και όψιμων ποικιλιών οφείλεται στην έλλειψη που παρουσιάζουν οι δεύτερες. Μάλιστα και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να διατηρηθεί η διαφορά της τιμής, σε ποσοστό περίπου 10%, γι' αυτό και η ΕΚΕ συνιστά στους αγρότες να προτιμούν τη συγκεκριμένη ποικιλία.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΚΕ, από το σύνολο της παραγωγής μικρή ποσότητα εξήχθη νωπή κυρίως στη Βουλγαρία, περίπου 18.000 τόνοι ροδάκινων καταψύχθηκαν, 20.000 - 25.000 τόνοι αγοράστηκαν από βιομηχανίες για την παραγωγή χυμού και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, άνω των 170.000 τόνων, απορροφήθηκε από τις κονσερβοποιίες.

Αναπόφευκτα η μείωση της παραγωγής θα συμπαρασύρει και τις εξαγωγές, στις οποίες αναμένεται πτώση σε διψήφιο ποσοστό συγκριτικά με πέρυσι. Τα ελληνικά ροδάκινα, σε ποσοστό 98%, εξάγονται κυρίως στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στη Γερμανία και κατά δεύτερο λόγο στη Ρωσία, αλλά και την Ταϊλάνδη.

Εν αναμονή των αποζημιώσεων
Τη σημαντική μείωση της παραγωγής, λόγω ακαρπίας, είχαν επισημάνει από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας. Οι έντονες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τις καλλιέργειες επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Αυτό που προσδοκούν τώρα οι ροδακινοπαραγωγοί είναι η επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Για το θέμα αυτό αντιπροσωπεία αγροτών της Βόρειας Ελλάδας μετέβη και πάλι στην Αθήνα και είχε επαφές με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, από τον οποίο έλαβε διαβεβαιώσεις για ολοκλήρωση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών μέχρι το τέλος του μήνα.
πηγη:makthes

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *