Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

«Εγραψα τραγούδι για τον Παύλο Φύσσα για να ενωθούμε όλοι ενάντια στον φασισμό»

Ζει στο Χιούστον, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αμφιάλη όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.

Η απόσταση, ωστόσο, δεν στάθηκε εμπόδιο για τον ράπερ
Κουαντίρ Λατίφ (Quadir Lateef) να ανακαλύψει τη δράση της Χρυσής Αυγής και να γράψει ένα τραγούδι με τον σκληρό τίτλο «Fuck Golden Dawn».

Αλλωστε η παγκόσμια κοινότητα του χιπ χοπ λειτουργεί σαν μια «γροθιά» αντλώντας έμπνευση από κοινές ιδέες και αντιλήψεις. «Αναπαύσου εν ειρήνη Killah P» λέει στο τραγούδι του ο Λατίφ και συνεχίζει: «Σας τα χώνω δειλοί κ...χρυσαυγίτες, που θέλετε να γίνετε Κου Κλουξ Κλαν. Ας είναι ελαφρύ το χώμα πάνω από τον Killah P...».

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο 32χρονος ράπερ αποκαλύπτει πώς αποφάσισε να γράψει τραγούδι για τον αδικοχαμένο Παύλο, εξαπολύοντας μέσα από τους στίχους του σφοδρή επίθεση στη Χρυσή Αυγή: «Είμαι διαχειριστής του ?Hip Hop Revolution?, μιας από τις μεγαλύτερες σελίδες για το χιπ χοπ στο Facebook. Εκεί έλαβα ένα μήνυμα για τη δολοφονία του Killah P και στη συνέχεια αρκετά άλλα. Αποφάσισα να ερευνήσω το θέμα και τότε πληροφορήθηκα πως για τη δολοφονία ευθύνεται η Χρυσή Αυγή».

Αυτό ήταν που του κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον κι άρχισε να ψάχνει άρθρα για τη δράση της ΧΑ. «Σοκαρίστηκα όταν εντόπισα πολλές ομοιότητες της Χρυσής Αυγής με την Κου Κλουξ Καν», μας εξηγεί. «Αυτά που κάνει η Χρυσή Αυγή στη χώρα σας μοιάζουν πολύ μ' αυτά που έκανε η ΚΚΚ στις ΗΠΑ. Και για αυτό φταίει η κακή οικονομική κατάσταση αλλά και οι Αρχές. Η ΚΚΚ έκανε ό,τι έκανε γιατί οι κυβερνώντες κοίταζαν αλλού και, απ' ό,τι διάβασα, υπάρχουν κατηγορίες ότι πολλοί στην ελληνική αστυνομία είτε συνεργάζονταν, είτε παράβλεπαν τη δράση της Χρυσής Αυγής, πράγμα που πιστεύω απόλυτα».

Ενημερωμένος για την κρίση
Στην ερώτησή μας αν γνωρίζει για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, ο Τεξανός ράπερ απάντησε πως διαβάζει τακτικά άρθρα στον αμερικάνικο Τύπο για την κρίση στην Ευρωζώνη και κυρίως στη νότια Ευρώπη, την οποία αποδίδει στην «απληστία των καπιταλιστών και της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ». Επισημαίνει επίσης ότι ανησυχεί τρομερά για την άνοδο των ρατσιστικών, φασιστικών ομάδων στην Ευρώπη, δηλώνοντας αντιφασίστας. Επιπλέον, ως μαύρος που ζει στις ΗΠΑ, λέει πως διαβάζει για να μαθαίνει το παρελθόν, γιατί «αν δεν ξέρεις το παρελθόν θα είσαι θύμα της ίδιας καταπίεσης».Σ' έναν στίχο του τραγουδιού αναφέρει: «Αφαιρέσατε τη ζωή ενός ανθρώπου που είχε κάτι να πει. Κάνετε επιθέσεις σε μετανάστες και ομοφυλόφιλους, σε μουσουλμάνους και ανθρώπους που προσεύχονται [...] Ποιος είναι ο επόμενος;» καταλήγει το τραγούδι και καλεί τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στον φασισμό.

Η αντίσταση είναι, εξάλλου, κατά τη γνώμη του και ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι λαοί μπορούν να υπερασπιστούν το δίκιο τους. Τονίζει πως είναι υπέρ των ειρηνικών διαμαρτυριών κι αντίστασης: «Οι άνθρωποι στην Ελλάδα πρέπει να οργανωθούν και να ενωθούν ενάντια στην καταπίεση και στον φασισμό μ' έναν ειρηνικό τρόπο. Πρέπει να καταγράφουν όλα τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής και να τα δημοσιοποιούν συνέχεια κι εκτός Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο, ο λαός δείχνει ότι ξέρει και ότι πληροφορεί και τον υπόλοιπο κόσμο, έτσι ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη», καταλήγει.

ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟΣ
Διακρίθηκε στο μπάσκετ, αλλά τον κέρδισε η μουσική

Ο Κουαντίρ Λατίφ γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1981 στο Χιούστον. Τα περισσότερα σχολικά του χρόνια εκπαιδεύτηκε κατ' οίκον. Προέρχεται από οικογένεια μουσουλμάνων και ο ίδιος ανατράφηκε με τον ίδιο τρόπο. Ο ιμάμης και πνευματικός του, Φατζρί Ανσάρι, με πολλές διακρίσεις και ως προπονητής του μπάσκετ, ανακάλυψε το ταλέντο του στο σπορ και τον προέτρεψε να γραφτεί στο Γυμνάσιο Τέρνερ Κάρολ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης (όπου είχε μετακομίσει η οικογένειά του), επειδή έχει καλή ομάδα. Πράγματι, ο Κουαντίρ ξεχώρισε αμέσως και μετά απ' έναν χρόνο στην ομάδα τον ζήτησε ιδιωτικό σχολείο για τη δική του ομάδα, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο. Πήρε υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο St. Bonaventure, αλλά τελικά αποφάσισε να επιστρέψει στο Μπάφαλο. Πήρε και πάλι υποτροφία αυτή τη φορά για το Πανεπιστήμιο Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον. Στην αμερικανική πρωτεύουσα άρχισε να ανακαλύπτει το ταλέντο του ως ποιητής, γράφοντας πολλά ποιήματα. Στη συνέχεια έβαλε μουσική σ' αρκετά απ' αυτά κι άρχισε να δίνει παραστάσεις σε εκδηλώσεις φοιτητικών οργανώσεων και καθηγητών. Μέχρι τα 23 του, είχε αποφασίσει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική και τον στίχο και παράτησε το πανεπιστήμιο για να ακολουθήσει καριέρα μουσικού. Στα πρώτα του βήματα χρησιμοποιούσε το όνομα Q Boogie. Το πρώτο του CD με ποιήματα είχε τίτλο «Λόγια Αφύπνισης», ενώ το 2005 κυκλοφόρησε και το πρώτο του χιπ χοπ άλμπουμ, «He Unheard of: Volume 1», το οποίο συγκέντρωσε πολλές, καλές κριτικές.





Πηγή: ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *